Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie UPS zamiast Agregatu ???

witam, znów dziwne pytanie - byćmoże juz poruszane na forum, ale czasu jak zwykle mało a i GPRS drogi więc pytanie :

czy ktoś kombinował kiedyś z braniem napięcia z UPS-a (zasilacza awaryjnego do komputera)
    jeśli tak to jakiej pojemności był taki UPS i ile lamp ile razy błysnęło do rozładowania Ups-a

na sesyjkach mieszczę się w 120 zdjęciach z jednym blyskiem lampy (180ws) czy to wystarczy ?

Niebardzo usmiecha mi sie taszczyć agregat za każdym razem.

pozdrawiam i proszę o szybka odpowiedź

Domyślnie

Wejdz na www.apcc.com , tam jest kalkulator , gdzie wpisujesz moc pobierana przez urzadzenia , czas przez jaki chcesz je podtrzymac i dostaniesz gotowe rozwiazanie ... zazwyczaj drogie

Domyślnie

Nie wiem czy będzie to specjalnie zdrowe dla UPS'a konstruowanego raczej do pracy ciągłej a nie jako bateryjka
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

pracy ciaglej owszem... ale pamietaj do czego sluzy poza tym nowy kosztuje 149zl a baterie do niego to cena rzedu 30-40 zl za duuuuze ogniwo (w zestawie 2 )

pebees
    Gość

Domyślnie

UPS dla swojego własnego zdrowia nie powinien dać się uruchomić bez napięcia zasilającego. Te ups, z którymi mam styczność, mają właśnie taką właściwość, dają zasilanie po zaniku napięcia, ale bez przyłożonego napięcia zasilania nie pozwalają się uruchomić.

Domyślnie

na chlopski rozum.... mialem kiedys sb 26 na slubie zrobilem 1100 blyskow z jednego kompletu akumulatorow hama (ktore nie naleza do najwydajnieszych ) oczywiscie nie byla to pelna moc blysku, ale mimo wszystko wynik zadowalający.Przeliczajac 100% moc blysku sb26 na lampę 100ws wychodzi mniej wiecej to samo. Jesli więc akumulatorki 1,2 v o pojemnosci teoretycznie 2000mAh potrafily tyle wyciagnac to niech nawet 50% tego da sie osiągnac na zwyklych akumulatorkach 4x1,2 v !!! . Mamy do dyspozycji UPS-a ktory ma w sobie dwa ogniwa 12 V 7Ah (wiec relatywnie - 30 razy wiekszą pojemność niż w 4 paluszkach.) Powiedzcie mi czysto teoretycznie czy naladowany do pelna upeesik da rade wyzwolic lampę 100ws 200 razy . Jesli tak (a teoretycznie to duuuuzo wiecej) to rozwiązanie jest za....e dobre .

chyba, ze zle myslę...

aha i jeszcze jedno... ciekawe czy po naladowaniu lampa coś jeszcze ciągnie, czy czeka do nastepnego blysniecia aby naladować kondziora.

Domyślnie

pebees... ale ja imituje tylko zanik napiecia w sieci... na jego wyjściu ciągle powinno występować napięcie az do chwili rozladowania aku...

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vooda Zobacz posta
    pebees... ale ja imituje tylko zanik napiecia w sieci... na jego wyjściu ciągle powinno występować napięcie az do chwili rozladowania aku...
    Aha, czyli jak rozumiem przynosisz UPS w plener, podłączasz do prądu, podłączasz odbiorniki energii, i odłączasz UPS od zasilania?

Domyślnie

nie .

odlaczam ups-a od sieci laduje do samochodu. ( on ciagle powinien trzymac napiecie bo ma zerowy odbior, minimalne straty ) w plenerze podlaczam lampe i zaczynam pstrykac mowie o prostym ups-ie za 150zl ktory ma tylko wlacznik wejscie na 220 i wyjscie na 220,a nie o kombajnie zarzadzalnym z serwera z miernikiem naladowania podawanym przez RS-a

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vooda Zobacz posta
    nie .

odlaczam ups-a od sieci laduje do samochodu. ( on ciagle powinien trzymac napiecie bo ma zerowy odbior, minimalne straty )
    On powinien się wtedy wyłączyć, jeśli nie ma podłączonych odbiorników
    w plenerze podlaczam lampe i
    I chwilowy wielki rozruchowy prąd podłączonego urządzenia (nie wiem, czy lampy też :P) powoduje wypływ dymu z Twojego UPS :P
    zaczynam pstrykac mowie o prostym ups-ie za 150zl ktory ma tylko wlacznik wejscie na 220 i wyjscie na 220,a nie o kombajnie zarzadzalnym z serwera z miernikiem naladowania podawanym przez RS-a
    Weź i sprawdź. :P

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów