Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie pierwszys test CAM1000 w trybie AF-C (w moim wykonaniu;) )

Dziś maiałem okazję przetestwać AF-C z priorytetem ostrości w D200. Podpięty "zespóło optyczny" to AFS300F4 + TC17 czyli na pewno nie najszybszy obiektyw na swiecie a do tego ze światłem 6.7 czyli o 0.5EV ciemniej niż podaje producent jako próg działania AF.
    Obiektem testowym był przypadkowo spotkany, bardzo ruchliwy czworonóg
    AF dzaiała fanastycznie. Praktycznie ani razu nie zgubił obiektu, a sam proces nastawiania ostrości przebiegł bardzo sprawnie (w D70 musiałem w takiej sytuacji ostrzyć ręcznie i dopier potem doostrzyć spustem). Spore wrazenie robi też ostrzenie mało kontrastowyh scen. Obiektyw zaczął szukac, minimalnie zwonił na obiekcie na który chciałem wyostrzyć (to była gałązka na tle daleko oddalonych krzewów w tym samym kolorze), przszukał zakres do końca, po czym baardzo szybko wrócił do gałazki. D70 w takiej sytuacji "pojechałby" tam i z powrotem i zakończył by temat

A oto sample z działania AF-C:

Jak widać AF roadził obie pomimo chwilowego chowania się psa za drzewami, krzakami itp..

A oto model-tester
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jesl jest tak jak mowisz to robi wrazenie ciekawe jak by bylo z bardzo janym szklem z super szybkoscia sotrzenia

Domyślnie

Rocznik A próbowałeś wykorzystać ciągły autofokus z priorytetem ostrości i szybkimi zdjęciami seryjnymi (5 kl/sek)? Ja próbowałem z 70-200 VR i jest to bajka. Wszytkie zdjęcia są ostre i można wybrać te fazy ruchu (też biegającego psiaka), które są najlepsze. Chwilami, seria jest minimalnie "zwalniana" (brak potwierdzenia ostrości), ale kłopotów z ostrzeniem nie ma żadnych. I to jest właśnie jedno z zastosowań przycisku AF-ON.
    Jacek

Domyślnie

Super fotki gratuluję.
    Piesek rewelacja.
    Musze spróbować z moi boksiem.
    Nikon

Domyślnie

Dzięki za te informacje. Właśnie zastanawiam się na telekonwerterem dla tego obiektywu. I chyba zostałem przekonany do TC 17 Docelowo (za trzy miesiące) ma to działać z D200. Przeznaczenie: ptaki (także w locie) dlatego szybkość działania bardzo ważna. A jak (subiektywnie patrząc) jest z pogorszeniem jakości zdjęć po dodaniu TC? Zaprezentowane zdjęcia wyglądają milusio ale są przecież zmniejszone.

Qrcze, już nie mogę się doczekać wiosny. Jeszcze tylko trzy miesiące a Sobieszewo i rez. Beka będą moje

Uprawnienia umieszczania postów