Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Capture NX 2.0

Domyślnie

A nie można zrobić zdjęcia, zakładjąc późniejsze jego kadrowanie? Wytniesz niepotrzebny dół i będzie po sprawie, bo reszta będzie OK. Wiem, wiem, zbyt mała liczba sensorów na matrycy. Ale jeśli takie prostowanie ma być sensowne, to też musi zmniejszać rozmiary obrazka, bo jakoś nie ma z czego dokładać szczegółów, których brakuje na zdjęciu. I tak źle i tak niedobrze.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 24-10-2007 o 14:00
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A nie można zrobić zdjęcia, zakładjąc późniejsze jego kadrowanie? Wytniesz niepotrzebny dół i będzie po sprawie,
    Jacku, ile razy spotkales sie z sytuacja, ze uzywajac chociazby 18mm mozna sobie odejsc na tyle, zeby zlapac 50 metrowa bude (czy chociazby 20 metrowa, jesli stoisz 10m przed nia, a za plecami masz kolejny mur), przy matrycy prostopadlej do gruntu?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ależ ja nie napisałem, że takich zdjęć robić nie można. Co więcej, uważam, że bardzo często są ciekawsze (oczywiście jeśli nie jest to coś w rodzaju dokumentacji architektonicznej, bo wtedy to już kiepsko). Napisałem tylko, że w większości przypadków "prostowanie" takich zdjęć nie daje oczekiwanych rezultatów, bo w jednym miejscu coś poprawia, a w drugim pogarsza. Żeby coś na zdjęciu wyprostować, to gdzieś trzeba takie zdjęcie "rozciągnąć". Pomijając brak informacji o detalach takiego "rozciąganego" miejsca, w skrajnym przypadku możemy z okręgu (lub naturalnie wyglądającego owalu) zrobić jakieś nieforemne jajo. Jeśli się świadomie robi zdjęcie architektury z mocno uniesioną osią optyczną i to zdjęcie jest przemyślane, to w jakim celu je później prostować? Ale, jak widzę, prostujących jest tu wielu, a mnie obecność takich funkcji przecież nie przeszkadza, choć staram się z nich nie korzystać. Piszcie petycję do Nikona, może wam to zrobi.
    Jacek

Domyślnie

No i Jacek znowu ma rację, choć to radykał bezlitosny i chłostający językiem kolega. Funkcja wymieniona w postach powyżej jest potrzebna, ale stosować się ją powinno w wyjątkowych okolicznościach, a nie jako lekarstwo na własne lenistwo.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 24-10-2007 o 16:16
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadas Zobacz posta
    Kolego oczywiście że nie ma 2.0 pomyliłem sie chodziło mi o wersję NX 1.2 i tu mam pytanie czy w tej wersji już filtry Niki działają ?

Kolego to zrobic mozna inaczej kupić starszą fersję NX i sciągnąć bezpłtną aktualizację do 1.2 ja tak zrobiłem .
    Można można to wiem, ale cena 1200zl, a 179$ za wersje complete to jest róznica przynajmniej dla mnie jako dla osoby, która nie zarabia na zdjęciach.
    Nikon

Cool Nx 1.3

Pomijając dyskusje na temat wersji Capture NX 2.0, to czy ktoś sie orientuje kiedy ma się pojawić w sprzedaży wersja NX o nr 1.3?
    Piotr Piątek / producent, retuszer, fotografik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fridayimage Zobacz posta
    Pomijając dyskusje na temat wersji Capture NX 2.0, to czy ktoś sie orientuje kiedy ma się pojawić w sprzedaży wersja NX o nr 1.3?
    jak tylko ukażą się w normalnej sprzedaży D3 i D300
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

ciekaw jestem czy tą wersje można będzie bezpłatnie aktualizować z niższej wersji np 1.1 czy 1.2.........
    Piotr Piątek / producent, retuszer, fotografik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fridayimage Zobacz posta
    ciekaw jestem czy tą wersje można będzie bezpłatnie aktualizować z niższej wersji np 1.1 czy 1.2.........
    mam nadzieję, bo inaczej sie wkurzę - kupiłem dopiero co drugą licencję NXa i nie mam zamiaru dopłacać jak będę miał D300
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    ... nie mam zamiaru dopłacać jak będę miał D300
    założę się, ze gdyby dołożyli możliwość dowolnego rozłożenia i zablokowania (jak NC) najczęściej używanych menu to byś od razu kupił
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów