Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Capture NX 2.0

Domyślnie

jamirq : a filtry NIKI (Color Efex Pro 2,0 COMPLETE - 75 filtrów) są dostępne juz pod NXa 2.0 bo nie były kompatybilne jeszcze do dnia 10-07 2007 z poprzednią wersją NXa ?
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadas Zobacz posta
    jamirq : a filtry NIKI (Color Efex Pro 2,0 COMPLETE - 75 filtrów) są dostępne juz pod NXa 2.0 bo nie były kompatybilne jeszcze do dnia 10-07 2007 z poprzednią wersją NXa ?

A jest już NX 2.0?
    ja miałem wersje demo pod NX 1.2 i niestety demo skonczylo sie szybciej bo w 10 dniu 30 dniowego triala :/, a kupic jeszcze w PL nie mozna a w USA przez net tez nie mozna :/ grrr
    Nikon

Domyślnie

A jest już NX 2.0?
    Kolega Fridayimage napisał:
    wiem, pozwoliłem sobie trochę pofantazjować
    .
    A ja też jestem za korektą perpektywy.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 251kris Zobacz posta
    .... A ja też jestem za korektą perpektywy.
    O perspektywie to trzeba mysleć przed naciśnięciem spustu.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamirq Zobacz posta
    A jest już NX 2.0?
    Kolego oczywiście że nie ma 2.0 pomyliłem sie chodziło mi o wersję NX 1.2 i tu mam pytanie czy w tej wersji już filtry Niki działają ?

Cytat Zamieszczone przez jamirq Zobacz posta
    ja miałem wersje demo pod NX 1.2 i niestety demo skonczylo sie szybciej bo w 10 dniu 30 dniowego triala :/, a kupic jeszcze w PL nie mozna a w USA przez net tez nie mozna :/ grrr
    Kolego to zrobic mozna inaczej kupić starszą fersję NX i sciągnąć bezpłtną aktualizację do 1.2 ja tak zrobiłem .
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    O perspektywie to trzeba mysleć przed naciśnięciem spustu.
    Myśleć to se można, jeno bez shifta tu sie raczej w pewnych warunkach nie obejdzie. A takowego z sensowną ogniskową pod DX ni ma i pewnie nie będzie.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

A kto powiedział, że DX jest najlepszym rozwiązaniem do zdjęć architektury?
    Jacek

Domyślnie

A kto powiedział, że DX jest najlepszym rozwiązaniem do zdjęć architektury?
    cóż za oczywista oczywistość, tyle że porażająca większość forumowiczów posiada jednak DX i jakoś musi sobie z problemami z perspektywą radzić. A w tym najbardziej pomocne jest odpowiednie oprogramowanie (myślenie przed naciśnięciem spustu może nie wystarczyć). I fajnie by było gdyby NX taką opcję posiadał.
    pozdrawiam
    D300, + 35/2 + 180/2.8 + 60/2.8 +T12-24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rial Zobacz posta
    cóż za oczywista oczywistość, tyle że porażająca większość forumowiczów posiada jednak DX i jakoś musi sobie z problemami z perspektywą radzić. A w tym najbardziej pomocne jest odpowiednie oprogramowanie (myślenie przed naciśnięciem spustu może nie wystarczyć). I fajnie by było gdyby NX taką opcję posiadał.
    pozdrawiam
    Oczywista oczywistość jest taka, że na płaskim obrazie, jakim jest zdjęcie, nie można już prawidłowo korygować prespektywy fotografowanej sceny. Można jedynie próbować mniej więcej wyprostować coś bardzo krzywego, ale coś innego przy okazji zostanie zniekształcone. W ogólnym przypadku nie jest możliwa prawidłowa modyfikacja rzutu perspektywicznego rzeczywistej sceny, bo na płaskim zdjęciu brak trzeciego wymiaru, a co gorsze, brak nadmiaru informacji spowodowany niewielką niestety rozdzielczością matryc. Te wszystkie prostowania, siatki i inne bajery mogą służyć tylko temu, żeby zdjęcie było nieco mniej "spaprane" niż jest w rzeczywistości. O wiele prościej jest pamiętać o odpowiednim, najczęściej poziomym, ustawieniu osi optycznej obiektywu podczas robienia zdjęcia, o ile nie dysponuje się specjalnym obiektywem, przeznaczonym do tego typu fotografii.
    Jacek

Domyślnie

Oczywista oczywistość jest taka, że na płaskim obrazie, jakim jest zdjęcie, nie można już prawidłowo korygować prespektywy fotografowanej sceny. Można jedynie próbować mniej więcej wyprostować coś bardzo krzywego, ale coś innego przy okazji zostanie zniekształcone. W ogólnym przypadku nie jest możliwa prawidłowa modyfikacja rzutu perspektywicznego rzeczywistej sceny, bo na płaskim zdjęciu brak trzeciego wymiaru, a co gorsze, brak nadmiaru informacji spowodowany niewielką niestety rozdzielczością matryc. Te wszystkie prostowania, siatki i inne bajery mogą służyć tylko temu, żeby zdjęcie było nieco mniej "spaprane" niż jest w rzeczywistości. O wiele prościej jest pamiętać o odpowiednim, najczęściej poziomym, ustawieniu osi optycznej obiektywu podczas robienia zdjęcia, o ile nie dysponuje się specjalnym obiektywem, przeznaczonym do tego typu fotografii.
    Tak Jacku, ale niestety mój jetpack jest zepsuty i jak mam zrobić zdjęcie obiektu wielkości np. 50m to nie wiedzieć czemu nie mam możliwości zawisnąć ok. 25m nad poziomem ziemi , tak więc muszę się posiłkować tymi "wszystkimi prostowaniami, siatkami i innymi bajerami" , pewnie podobnie jak większość z nas. Czasem uda się zrobić zdjęcie z sąsiedniego budynku, ale niestety nie jest to regułą (czasem po porstu takiego sąsiada nie ma ).
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów