Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie Pytanie o SB-600

Mam D50 i D80 i SB-600. Podczas robienia zdjęć z dyfuzorem i głowicą pod kątem 45 stopni lampa na dłuższych ogniskowych zdejmuje moc błysku lampy o około -3,0. Lampa pracuje w pełnym TTL. Podniesienie w body mocy błysku nic nie daje, tzn. lampa dalej strzela na -3,0. Podobnie kiedy na lampie klawiszem "+" podniosę moc błysku (np. do +3,0) dalej po zdjęciu na lampie mruga -3,0. W każdym z tych przypadków zdjęcia mają podobny histogram i podobną jasność. Macie pomysł, czy coś jest z lampą nie tak, czy ja coś źle robię?

Domyślnie

Może po prostu przekroczyłeś dostępny zakres błysku. Jaka jest odległość od obiektu i w jakim trybie fotografujesz? Uniesienie palnika lampy zdecydowanie skraca jej zasięg. Poza tym odchylenie palnika od normalnej pozycji eliminuje informacje o odległości od fotografowanego obiektu - to też może wpływać niekorzystnie na naświetlanie.
    Ale najprawdopodobniej jest to kwestia dużej odległości od obiektu, lub za bardzo zamkniętej przysłony (ew. za krótki czas).
    D850 | D5300| N80 | S 24-105/4 | N18-140 3,5-5,6 | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Domyślnie

Tu chodzi o cos innego - lampa nie strzela minus 3. Ona daje cała moc, natomiast pokazuje ile jej zabrakło. Zwiększ czułość, podejdź blizej, postaw lampe bliżej i steruj nią zdalnie (D80) itp sztuczki.
    Pozdrawiam

Domyślnie

ok spróbuję ale co ciekawe przy podniesieniu mocy błysku na lampie do +3 i tak pokazuje np po błysku -3 (mrugając) a następnie pokazuje na stałe ustawienie +3, zadane przeze mnie. Jak podejdę bliżej jest ok to jest poza dyskusją. Teraz okazało się jeszcze, że odebrałem po długiej walce D80 z serwisu i udalo mi się ich przekonać, że źle dziłał AF (ostrzył poza obiekt) i stąd też wynikały te niedoświetlenia. Wszak aparat mierzył światło i balans bieli w innym punkcie niż powinien. Tym niemniej sprawdzę. Fotki robie na pełnym TTL i teraz ,kiedy mam D80, z błyskiem wypełniającym FP.

puchbeary
    Gość

Domyślnie

nie jestem pewien ale czy +/- 3 nie jest wartością graniczną ?

Domyślnie

Mrygajace -3 to sygnalizacja lampy, ze jej zabraklo "pary" na prawidlowe naswietlenie zdjecia.
    Fakt, ze lampa po wzmocnieniu sily o +3 pokazuje nadal -3 oznacza tylko, ze przed wzmocnieniem jej brakowalo wiecej niz -6, a -3 jest wartoscia graniczna...

A tak wogole, to do lampki jest calkiem fajna instrukcja duzo w niej ciekawostek napisanych... Sam tez zaczalem korzystac bez czytania, ale po przeczytaniu wiele kwestii sie wyjasnilo

pzdr
    D70sG | F100 | N50/1.4 | N18-200 | N28-105 | N35-70 | SB600 | SB-80DX | M055CLB+488RC4 |

Domyślnie

dzięki bardzo za pomoc.

Domyślnie

mam chyba podobny problem z FP...ale stworzyłem nowy wątek
    Ostatnio edytowane przez natura2008 ; 16-12-2007 o 11:13
    D80

Uprawnienia umieszczania postów