Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Pieskowa skała...

Ot taki widoczek z szuflady, na niepogode......
    D300 l MB-D10 l D50 l N 50 1.8 l N 18-55 l N 80-200 2.8 l N 300 2.8 l SB-800 l www.markysz.ownlog.com

Domyślnie

az tak zle ze nikt sie nie wypowie?
    D300 l MB-D10 l D50 l N 50 1.8 l N 18-55 l N 80-200 2.8 l N 300 2.8 l SB-800 l www.markysz.ownlog.com

Domyślnie

niestety nie jest to zbyt dobra fotka ,duzo ponizej sredniej

Oszczędny w słowach Awatar monster666
    Miasto
    Łowicz/Łódź

Domyślnie

Mi się nawet podoba, ale chyba troszkę za ciemno i za mały kontrast lub nasycenie.

Domyślnie

co do kolorów to chciałem uzyskac włąsnie nieco zdesaturowane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Markysz Zobacz posta
    co do kolorów to chciałem uzyskac włąsnie nieco zdesaturowane
    No to się udało , ale co chciałeś przez to pokazać?

Domyślnie

Tak to juz jest z miejscami, które większość z nas widziała w realu lub na widokówkach....
    żeby się naprawdę spodobało, trzeba się mocniej spiąć i wysilić - z reguły polega to na znalezieniu innego niz zazwyczaj miejsca, z którego focimy, lub ustanowienia odmiennej niz wcześniejsze perspektywy...
    Tutaj...chyba nie do końca się to udało. O obróbce się nie wypowiadam - kwestia gustu.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Nie wiem jak je ocenić, widać że zdjęcie, tym bardziej miejsce ma potencjał ale czegoś brakuje. Kompozycja, dla mnie jest ok, ale to chyba ona jest główny powodem tego niedosytu. Choćby ludzie, który się plączą po kadrze, wiem jak to jest, czasem nic na to nie można poradzić, no ale efekt tego zazwyczaj nie jest dobry. Podoba mi się to że wszystkie linie, a więc drogi, wzgórza, prowadzą do głównego elementu zdjęcia, za to masz dużego plusa.
    Brakuje mi też kontrastu, dodałbym tez delikatną winietę która pomogłaby skupić wzrok na centrum kadru. Warto też, zawsze, zadbać o kontrasty na niebie. To niebo zdecydowanie ma potencjał, myślę że trzeba mu tylko odrobinę pomóc..

tak poza tym widzi mi się to wszystko na długim czasie, ze smugą światła, pędzącego samochodu, która prowadziłaby wzrok do skały.. ale to już sobie tak gdybam

Generalnie zdjęcie na plus, ale według mnie może być lepiej.

Domyślnie

no z tymi smugami światła to juz lekka przesada co do ludzi to problem jak zwykle w takich miejscach, a o tym ze w wakacje jest jeszcze gorzej niemusze wspominac. Kontrast u mnie jest ok, przyczym "pracowałem" nad ta fotką na laptopie, a wiadomo jak tam z ekranem. Czy poza elementami kolor/kontrast cos wam jeszcze przeszkadza?
    pozdr

Domyślnie

to zdiecie jest slabe niestety. sprawe koloru i kontrastu koledzy juz zaznaczyli ja tylko podkresle: zeby bawic sie w desaturacje, a juz szczegolnie krajobrazu, z wyszczegolnieniem krajobrazu z dominujacym kolorem zielonym trzeba miec pewnosc co do efektow i bardzo bardz odobrze to przemyslec. mozg czlowieka dziala tak, ze podkreca i roznicuje odcienie zieleni, aparat oszukac sie nie daje i przewaznie dla atrakcyjnosci zdiecia trzeba te tony podbic, by zblizyc zdiecie do ludzkiego postrzegania, a nawet ta granice przekroczyc. nie bez powodu tryby krajobrazowe w aparatach lacza sie z opcja "more vivid" w ustawieniach koloru, a najlepszy material do landszaftow to piekielnie nasycona velvia.
    ale nie to jest najwiekszym problemem. wiekszym jest kompozycja - nie wiem czy to czujesz, ale to zdiecie jest dosc ciezkie nad polowa kadru (mniej wiecej linia lasu), a dol ma slabiutki - nie ma sie na czym to wszystko oprzec i leci na leb na szyje...a zdaje sie, ze niebo ma potencjal - mozna to bylo zbalansowac lepiej i w ogole jakos szukac chyba innego kadru...a najlepiej zastanowic sie, czy jest sens robic zdiecie jak nie ma swiatla.
    pozdr

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów