Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie proste zarazem nie drogie szklo do MACRO

witam , chciałbym sie pobawić macrem, dlatego poszukuje jakiegoś taniego obiektywu ,co polecacie ? nie musi być nowe

ps na co zwracać uwagę ? jak rozpoznać zbliżenie macro ? 1:1 czu 1:2 ?? jak to się odczytuje ?

pozdrawiam
    |D90|D7200|S10-20|35 f1.8|18-105vr |T70-300VC |T150-600VC |
    FOTKIJETPHOTOS,AIR FOTO

Domyślnie

poszukaj nikkora 55/3,5 i do tego manualne pierścienie - na początek super sprawa
    D300 + kilka szkiełek + lampa + statyw

Domyślnie

a jakie powiekszenia sa godziwe ? 1 do ilu ?
    |D90|D7200|S10-20|35 f1.8|18-105vr |T70-300VC |T150-600VC |
    FOTKIJETPHOTOS,AIR FOTO

Domyślnie

1:1 albo jeszcze lepiej ileś:1 ale to już z pierścieniami lub z mieszkiem
    Tu masz przykładowy wątek o makro
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Mogę polecić pierścienie do makro. Moim zdaniem ważny jest pomiar światła w makro, a z manualami i D80 troszkę ciężko.
    Albo Cosina 105.

Domyślnie

Jeśli tanio i dobrze to:
    1 nikkor 55/3,5 - niestety nie będziesz miał pomiaru światła. Skala odwzorowania 1:2
    2 Cosina/vivitar/soligor 100/3,5, jest AF i działa pomiar światłą. Skala odwzorowania 1:2 z dedykowaną soczewką 1:1
    Miałem tego nikkora i ze względu na brak pomiaru światła i ogniskową zmieniłem na vivitara 100/3,5. Przy nikkorze z pierścieniem pośrednim 27,5mm miałem skalę 1:1 i prawie dotykałem robala przednią soczeką, teraz pewnie będzie lepiej

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Jarek, nie przednia soczewka, bo w tym szkle to niemozliwe a obudowa obiektywu.

Jak zalezy Ci na pomiarze swiatla to tylko i wylacznie Cosina/Vivitar/Soligor AF 100/3.5. Tanio i naprawde dobrze, jak nie wierzysz to poszukaj zdjec Atamanki i Marka Wyszomirskiego.

Domyślnie

Ty już się Klaudiusz nie czepiaj wszyscy wiedza o co chodzi
    A soczewka faktycznie jest bardzo głęboko
    Pozdrawiam
    PS Całkiem niedawno skusiłem sie na tego vivitara i jestem jak na razie bardzo zadowolony

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Tex Polecam Vivitara 100/3,5 od niedawna go mam i jestem nim zachwycony, jedyne co mozna mu zarzucic to plastikowa obudowe ale w koncu nikt tym rzucal nie bedzie a za ok 400zl mozna juz go z drugiej reki kupic.
    D70s + Grip + Nikkor 80-200/2,8 + Tamron 17-50/2,8 + Vivitar 100/3,5 Macro + Nikkor 50/1,8 + SB-800
    - Całośc skradziona 30/08/2008 w okolicach Płońska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Garnett Zobacz posta
    Tex Polecam Vivitara 100/3,5 od niedawna go mam i jestem nim zachwycony, jedyne co mozna mu zarzucic to plastikowa obudowe ale w koncu nikt tym rzucal nie bedzie a za ok 400zl mozna juz go z drugiej reki kupic.
    A ja nie polecam. W porównaniu z Micro-Nikkorem 55 albo 60 to szkło optycznie nie istnieje (o mechanice przez litość nie wspomnę). Jedyną jego zaletą jest to, że jest ostre, trochę dłuższe i ma pomiar.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów