Close

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 122

Domyślnie Czyszczenie Matrycy - PROBLEM!

hej witam mam taki problem:
    istnieje taka mozliwosc, ze plyn czyszczacy przedostanie sie pod ten pierwszy filtr? Dopiero zakupilem nikona d80 ipo jakis 2 tygodniach moze mniej zobaczylem ze ma plamke, wiec zabralem sie za czyszczenie.. nastepnego dnia zauwazylem ze w rogach tak jakby pod filtrem sa zaciemnienia wyglada to jakby miedzy 2 szkla dostala sie substancja czyszczaca.. i nie wiem co z tym zrobic? jakies rady?

zeby lepiej bylo wiadomo o o chodzi zrobilem foto:
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8569c3c63.html

Czy takei cos jak bym dal do serwisu bedzie uznane jako zwykle czyszczenie [ok 80zł]? Czy raczej powinienem sie zaczac martwic =/ chociaz juz to robie od jakiegos czasu...

najblizszy serwis nikon od Słupska?

Domyślnie

Myślę,że powinieneś się martwić a dodatkowo jeśli masz puszkę na gwarancji to wydaje mi się,że w tym przypadku możesz o niej zapomnieć. Po jaką cholerę pchasz palce do dwutygodniowego korpusu ??
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

No to faktycznie chyba masz problem. Przede wszystkim jeżeli już przeszkadzała Ci ta plamka to trzeba było zacząć od pędzelka i spróbować na sucho.W kilkutygodniowym korpusie raczej nie powinno na matrycy nic mocno osiąść. Skoro już użyłeś płynu do tego nie piszesz jakiego to proponuję oddać do serwisu, zapłacić ile trzeba i mieć nauczkę na przyszłość. Acha i taka moja rada matówkę sobie odpuść bo wbrew pozorom można ją szybciej uszkodzić niż matrycę. A uwierz mi kupno matówki w Polsce graniczy z cudem.
    prawie wszystko o microstockach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Faktycznie, przerąbałeś sprawę...Nie prościej było podmuchać troszkę gruszką jak miałeś syfka?? Jeden syfek a Ty wykąpałeś korpus od środka. Obawiam się że Valdek ma rację co do gwarancji...
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Złotów / Piła

Domyślnie

Najblizszy serwis to Berlin... ca. 370 km; do W-wy masz ca. 480 km. Tu masz adres: Reginhardstr 34 13409 Berlin - Reinickendorf
    D300; D70; F90X; N24/2.8; N50/1.4D; N80-200/2.8D; T17-35/2.8-4; Giotto 9170+MH5001;

Domyślnie

Ale skoro już się tam dostał płyn, to może zostawić na noc puszkę bez obiektywu, może po prostu wyparuje?

Domyślnie

no na razie czekam licze ze wyparuje ale jakos sie na to nie zaklada...
    a ile taka naprawa moze kosztowac? to ma polegac na wytarciu obu szkielek jesli dobrze sie domyslam?
    i po oplaconej naprawie tego typu gwarancji poprostu nie ma tak?
    plyn byl z zestawu hama, byla to plama a nie paproch, a ze jestem idiota i pcham lapy gdzie nei trzeba to wiem juz... teraz prosilbym o jakies wskazowki.. koszty itd.. i czy w ogole warto..=/

Domyślnie

Na CB czytałem o gościu który porysował sobie filtr na matrycy i standardowo chcieli mu w Canonie wymieniać matrycę. Musiał się mocno kłucić żeby tylko sam filtr wymienili (i nie wiem czy sprzętu do niemiec nie wysyłali). Zastanawiam się co będzie widać na fotografiach z takiej zapapranej matrycy... może będzie ok. Obawiam się jednak że nie będzie ok. Obawiam się też że musisz brać pod uwagę wymianę matrycy. Niestety to koszt minimum 50% ceny aparatu

Domyślnie

tzn nic tutaj nie porysowalem tlyko jest fakt ze plyn dostal sie miedzy te dwie plytki filtry.. zwal jak zwal
    na zdjeciach odziwo az tak to nie daje sie we znaki [nie wiem czemu] a nie da sie zdjac tej gornej plytki i ze tak brzydko powiem wytrzec czyms delikatnym tego?

Domyślnie

ja się tylko zastanawiam ile musiałeś tego płynu tam wlać...
    z jego odparowaniem też może być problem

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów