A może twój aparat źle czyta kod DX z kasety i głupieje nie wiedząć, jaka jest rzeczywista czułość filmu?
Szukaj
A może twój aparat źle czyta kod DX z kasety i głupieje nie wiedząć, jaka jest rzeczywista czułość filmu?
A skad takie przypuszczenia ze zle czyta kod DX ???
R2D2, F80QD, 14mm f/2.8 , 24-85G , 50mm f/1.8 , polar, sb800, coolpix 7900
wiesz co to jest kod dx? chyba nie skoro sie pytasz skad takie przypuszczenie....przypuszczenie znajduje sie w twoim poscie rozpoczynajacym temat.
Kazdy film do c-41 ma kod DX, do nie c-41 tezdzieki temu kodowi ktory znajduje sie bezposrednio na bebenku od filmu i wyglada jak szachownica aparat bierze informacje o dedykowanej czulosci filmu, jezeli ww aparacie sa zabrudzone styki lub kod dx jest uszkodzony aparat moze zle odczytac wartosc iso co spowoduje ze swiatlomierz bedzie mierzyl swiatlo dla innej wartosci. W tym przypadku moze odczytywac wieksze iso przez co aparat niedoswietla.
Osobiscie watpie, sprawdz styki czy sa czyste, przetrzyj czyms.
Iconography fucks with me
You look great in bloodstains
D100/50mm1.8/85mm1.8/Lensbaby
Otoz bardzo dobrze wiem co to jest kod DX a styki sa czyste , korpus jest nowy ( zakupiony nie tak dawno) ale wydaje mi sie ze to moze byc zle skalibrowany korpus poniewaz jak juz wczesniej napisalem przy przeswietleniu +1EV problem znika a i znika rowniez przy zmianie iso (manualnie) tzn gdy zaloze rolke np iso 4-setke podkrece recznie na iso 320 lub mniej i wtedy jest ok.
Ale co wtedy bedzie sie dzialo z lapma SB800 jesli -- aby uzyskac prawidlowe naswietlenie bede caly czas mmusial korygowac o pol EV lub o 1EV ?????
Czy w takiej sytuacji nalezy robic jakas korekcje w lampie i jesli tak to czy dodatnia czy ujemna ????
Z moim korpusem f80 uzywam lampy przewaznie w trybie TTL BL
Jesli ktos wie i podzieli sie ze mna wiedza w tej kwestii bede wdzieczny a i paciez odmowie![]()
![]()
R2D2,
Zamieść skan gdzieś i daj linka najlepiej... zobaczymy jak to wygląda. Wczoraj odebrałem akurat rolkę byle jakiego filmu robionego nie przeze mnie więc cały od początku na matrycowym i pewnie na P i każda klatka w punkt.
Pozdrawiam Marcin
"Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon"
"Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."
Zrob slajd a nie mow o negatywie.
400 @ 320 to zaledwie 1/3EV roznicy. Naswietl 400 @ 100 wywolaj normalnie nic nie mowiac z labie a niezle sie zdziwisz. IMHO uzywasz parszywego labu i tyle.
"ale wydaje mi sie ze to moze byc zle skalibrowany korpus"
Co do mozliwosci, to wystarczy uszkodzenie wewnetrznego polaczenia,
ale nic nie sugeruje
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Narazie sie wstrzymuje z konkretnymi opiniami tzn.: czy jest zle skalibrowany czy moze byc cos uszkodzone w srodku ale jak kupie rolke slajdu i wyrobie ja to postaram sie gdzies zamiescic link bo rzeczywiscie ciezko cos powiedziec .... mam nadzieje ze to nie korpus tylko lab nawala w kazdym badz razie dzieki za pomoc niebawem sie odedzwoe i dam znac co i jak![]()
[ Dodano: Czw 19 Sty, 2006 ]
Witam wszystkich ponownie ...... Ano stalo sie to co myslalem, odebralem kilka klisz zrobionych w dobrym (podobno) labie i co sie okazalo .....? otoz wszystkie te klatki ktore nie mialy korekcji na +1ev byly ciemne lub bardzo ciemne tak jakbym wlaczyl korekcje ujemna i to spora a ustawiny korpus byl na 0EV czyli bez korkcji natomiast pozostale z korekcja np.: +0.5 lub +1EV byly poprostu dobrze doswietlone jasne klarowne a i kolorki nie byly przytlumione innymislowy zdjecia jakich kazdy by sobie zyczyl....
--Po pierwsze .... Lab jest wiarygodny znajomi chodza tam i kilka razy testowali pracownikow labu pod katem tego ze jesli zdjecia specjalnie niedoswwietlali to byly wyciagane na maszynie tak zeby jakosc byla dobra wiec leniwi nie sa tak jak w innych labach
--2) co w takiej sytuacji radzilibyscie jesli wiem ze dokladnie te zdjecia ktore byly na 0EV sa ciemne a pozostale sa dobre ( dokladnie co do jednego zdjecia bo ten korpus notuje pomiedzy klatkami parametry ekspozycji-- f80QD)
--3) Czy pozostaje mi pozostawic +0.5 lub +1EV ???? ale przeciez przy ciagle wprowadzanej korekcji w sytuacjach "ekstremalnych" jesli nie wprowadzil bym korekcji moglbym zdjecie utrzymac z reki a tak czesto jest to trudne --co robic ....??
--3) jak to sie ma do lapmy sb800 przeciez w ten sposob jesli musze szczelac z korekcja to w pewnym stopniu ograniczam jej zasieg ..
Niestety nie mam gdzie zamiescic linkow z negatywami aby mozna bylo oceniac na forum
--4) Madre glowy prosze o pomoc![]()
![]()
a na jakim pomiarze robiles te zdjecia, kiedys robilem foty w lesie i zawsze jak nastawiam sie na zwierza mam z uwypukleniem srod. zapomnialem i robilem widoczki i co - wszystkie zdjecia czarne, pomiar matrycowy powinien ci nawet przeswietlac tekko tak jest ustawiony f80 a zauwaz ze gdy masz pomiar z uwypukleniem srodka to kawaleczek nieba wejdzie ci w kolko i juz wzrasta pomiar
Sprawdz jeszcze ikonke w wizjerze , bo ja mam tak ze nastawiony mam pomiar matrycowy a ikonka w srodku informuje o pomiarze uwyp. srodka i tak tez robi aparat, poprostu nikonf80 jest slaby jakosciowo kiedys juz pisalem, powiem nawet ze f50 lepiej byl wykonany i nie wiem jak we wszystkich ale w moim pokretlo nastawu pomiaru swiruje
Skontaktuj się z nami