Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie NIEDOSWIETLANIE F80 --HELP

[glow=red:47bca2ccfc]WITAM SERDECZNIE [/glow:47bca2ccfc]

JAKO ZE JESTEM NOWYM UZYTKOWNIKIEM TEGO FORUM A TAKZE POCZATKUJACYM CHOC NIE BEZ ZADNEJ WIEDZY UZYTKOWNIKIEM F80 CHCIALEM ZADAC MALE PYTANKO :

- OD ROKU POSIADAM F 80 I ZAUWAZYLEM ZE ZDJECIA PRZY PARAMETRACH EKSPOZYCJI PROPONOWANYCH JAKO PRAWIDLOWE PRZEZ BODY, WYCHODZA NIEDOSWIETLONE TZN ..CIEMNE ZA KAZDYM RAZEM CIEMNE ... PRZY PRZESWIETLENIU O +1EV PROBLEM ZNIKA . PYTANIE CZY NALEZY TO SERWISOWAC ??? CZY JEST TO NIEWYKALIBROWANY ODPOWIEDNIO KORPUS ( BODY KUPILEM NOWIUTKIE )

WYKLUCZAM WSZYSTKIE INNE PRZYCZYNY NIEDOSWIETLANIA BO PO ZMIANIE NA +1EV JEST CACY

-- I TU PYTANIE NAJWAZNIEJSZE DLA MNIE : JAK SIE MA TAKIE PRZESWIETLANIE JESLI CHODZI O UZYCIE SB 800 CZY ZDJECIA BEDA NIEPRAWIDLOWO DOSWIETLANE ...JAK TO DIABELSTWO UGRYZC ??? PROSZE O POMOC

pebees
    Gość

Domyślnie

Po pierwsze nie pisz takimi wołami
    Po drugie - co to znaczy 'są niedoświetlone'? Skąd ten wniosek? Z odbitek? Ze skanu filmu? Widzisz je na wyświetlonych slajdach ? Jakie to są zdjęcia?

Domyślnie

Poprostu w roznych labach wywolujac je otrzymuje ciemne zdjecia tzn takie jakbym wprowadzil korekte na stale i focil np - 2EV LUB WIECEJ " poprostu zdjecia sa ciemne" po wprowadzeniu korekty na +1ev wszystko wraca do normy i zdjecia sa dobrze doswietlane

SORY ZA TE WOLY

[ Dodano: Wto 03 Sty, 2006 ]
    Oczywiscie chodzi mi o odbitki z negatywow

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czechowice-Dz.

Domyślnie

Witam

Materiał negatywowy na którym robisz zdjęcia charakteryzuje się bardzo dużą tolerancją naświetlania. Na współczesnych błonach jest to ok 3-4 EV (większość błon negatywowych ma tolerancję -2EV do +1EV) Oznacza to, że w tym zakresie błona rejestruje prawie 100% świateł i cieni w zakresie który jest w stanie zarejestrować. Z tak naświetlonej błony, czy to będzie -2EV czy +1EV po wprowadzeniu korekcji na labie powinieneś otrzymać 100% wartości przwidłowo naświetlone odbitki.
    Fotografowałem F80 4 lata. Pomiar światła jest w nim rewelacyjny. Jak to mówią niektórzy - naświetla 100 na 100 .
    Jeżeli masz znajomego z nikonem to zrób poprostu test światłomierza. Drugie body, ten sam obiektyw, ten sam motyw i powinno byc wszystko jasne. Jednak bardziej skłaniał bym się do wniosku, że wina leży po stronie laboranta któremu poprostu nie chce się D... ruszyś i wprowadzić korekcji przy naświetlaniu odbitek.
    Poszukaj najlepiej dobrego laboratorium i powierz im obróbkę negatywu i odbitek. Ocenisz wtedy efekty.

Domyślnie

[shadow=red:6735364ae4]Dziekuje bardzo za pomoc napewno mi sie to co napisales przyda [/shadow:6735364ae4]ale jak wytlumaczyc fakt ze skoro wywolane z negatywow odbitki sa ciemne tylko moje, bo zapytalem tego czlowieka w labie aby mi powiedzial czemu zdjecia sa takie ciemne to pokazal mi kilka innych kopert z odbitkami i bylo wszystko ok ....

Ta sama sytuacja w kilku innych labach inne zdjecia byly jasniejsze ladniejsze kolorki wieksze nasycenie kontrastu a u mnie ten efekt otrzymuje dopiero po wprowadzeniu korekty + 1EV WTEDY JAKOSC ZDJEC JEST ZADOWALAJACA .

Wiec czy jesli w wiekszosci sytuacji bede uzywal + 1ev ( KORPUS ) oraz lampe sb 800 USTAWIONA bez korekty i na jej wyswietlaczu bedzie podawany zasieg lampy to czy ona bedzie uwzgledniala rzeczywiscie korekte wprowadzona z korpusu i na wyswietlaczu pojawi sie zasieg prawidlowy a w rzeczywistosci zdjecia beda niedoswietlone lub przeswietlone poniewaz wprowoadzilem korekte????? czy moze po wprowadzeniu korekty w korpusie i uzyciu lampy bez korekty zdjecia beda ok ? Jednym slowem czy ta korekta popsuje mi zdjecia z lampa sb800 ?? dziekuje z gory za wsparcie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R2D2
    ale jak wytlumaczyc fakt ze skoro wywolane z negatywow odbitki sa ciemne tylko moje, bo zapytalem tego czlowieka w labie aby mi powiedzial czemu zdjecia sa takie ciemne to pokazal mi kilka innych kopert z odbitkami i bylo wszystko ok ....
    Niech Ci negatwy pokaże, a nie ściemnia kopertami. Porównasz z swoim i już będziesz nieco więcej wiedział.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

... Jeszcze raz dzieki wlasnie wyslalem filmy do ponoc porzadnego labu SNAPFISH a poniewaz jestem teraz w USA pozostaje czekac na odbitki DAM ZNAC JAK TO WYSZLO .... CHOC I TAK WPROWADZILEM + 1EV
    R2D2, F80QD, 14mm f/2.8 , 24-85G , 50mm f/1.8 , polar, sb800, coolpix 7900

Domyślnie

Zrob slajd bez korekt albo naucz sie uzywac spota.

Domyślnie

uzywalem F80 przez 2-3 lata i nie zaobserwowalem tego co mowisz.. pamietaj ze to nie aparat naswietla tylko ty.
    Iconography fucks with me
    You look great in bloodstains

D100/50mm1.8/85mm1.8/Lensbaby

Domyślnie

oki
    R2D2, F80QD, 14mm f/2.8 , 24-85G , 50mm f/1.8 , polar, sb800, coolpix 7900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów