Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Question Nikkor MF 35/1.4 AI

Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie.
    Mam pytanie dotyczące Nikkora MF 35/1.4 AI. Otóż mogę zakupic ten obiektyw w cenie 1150zł. Z informacji które udało mi się znaleźc na stronie Kena Rocwella wynika ze były produkowane wersje AI i AI-s ( niestety nie znam angielskiego wiec tylko to rozszyfrowałem ). Czy ktoś potrafiłby mi odpowiedziec w czym tkwi różnica, czy optyka jest ta sama to znaczy równie dobra co w AI-s. No i przy okazji czy cena jest atrakcyjna, wydaje mi się że tak ale chętnie przeczytam wasze opinie na ten temat.
    D200, N28-70/2.8, N12-24/4, filtry Heliopan CPL -SHPMC, DIGITAL UV/IR

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Między Ai a Ai-S nie powinno być większych różnic (formuła optyczna jest niezmieniona):
    http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/lenses.html#35

Tutaj masz trochę cegiełek:
    http://www.pictchallenge-archives.ne...DD35mm.html#35

Domyślnie

Dziękuje za odpowiedzi. Ciekawe te cegiełki. W porównaniu z AF 35 ostrość na f 2.8 w centrum chyba na tym samym poziomie, chociaż w AF fugi między cegłami jakieś takie ciemniejsze wyszły, ciekawe czemu? Z kolei na bokach MF wyraźnie lepsze.Trochę słabo z ostrością na f1.4 ale te światło na pewno nie raz się przyda. Cena używanego MF podobna do nowego AF 35D, co wybrać? Ktoś na forum bardzo chwalił MF za kontrast i plastykę obrazu, na naturfotograf dostał 5= Excellent we współpracy z D200 http://www.naturfotograf.com/lens_wide.html Myślę że niewiele osób posiada te szkło dlatego pewnie tak mało wypowiedzi na ten temat. Jeśli jednak jakiś posiadacz tego manuala przeczyta ten wątek proszę o podzielenie się wrażeniami.

Domyślnie

Zdecydowałem się jednak kupic tego AI. Wydaje mi się, że chyba nie dorosłem do tego obiektywu. Moją przygodę z fotografia zacząłem dopiero parę miesięcy temu. Wybierając aparat kierowałem się opiniami z tego forum. Co do systemu nie miałem wątpliwości kiedy tylko zobaczyłem w Fotojokerze D80 a później D200 Za tym drugim przemawiała między innymi współpraca z obiektywami MF. Im dłużej przeglądałem forum tym bardziej utwierdzałem sie w przekonaniu, że podstawą mojej szklarni będą obiektywy stało ogniskowe no i raczej chyba MF, są tańsze i chyba lepsze a na pewno solidniejsze. Ktoś może powie kupił body warte 5k. a kupuje jakieś przechodzone zabytki. Otóż D200 kosztował mnie tyle co nowy D 80, bo kupiłem używanego. W planach mam zakup AI-s 50/1.4, 85/1.4, 105/2.8 micro. Nie wiem co z szerokim kątem, tu chyba stałki nie są aż o tyle lepsze od zooma, wiec może będzie Tokina 12-24. No to na tyle, zajmie mi to pewnie parę lat ale pomału do celu

Domyślnie

Pierwsze zdjęcia, proszę o opinie.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.
    Ostatnio edytowane przez konsok ; 13-01-2008 o 01:07

Domyślnie

odgrzebuje staruchy
    czy ktoś mógłby tutaj wrzucić jakieś fotki nocne bądź w kiepskich warunkach oświetleniowych na FF na 1.4
    plisssss
    Mamiya + Sony

Uprawnienia umieszczania postów