Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    swiatlo
    Gość

Domyślnie Ridgefield jesienią

Ciekawa jest historia tego zdjęcia. Jechałem samochodem z 14-letnim synem i on się bawił moim Nikonem. W pewnym momencie spytał się jak się robi zdjęcia, więc w dowolnym miejscu się zatrzymałem, w ramach demostracji wycelowałem aparat na bagna które akurat były przy drodzie i nacisnąłem spust.
    Potem on już sam się bawił pstrykaniem w czasie jazdy.
    Jak w domu przeglądałem zdjęcia to kiedy już byłem gotowy do skasowania zdjęć w ramach owej demonstracji, zdumiony zobaczyłem że to przypadkowe zdjęcie może być nawet całkiem całkiem.
    Zacząłem się więc bawić standardową obróbką i wyszedł mi ten szyszkinowski obrazek.

Domyślnie

Witaj,
    jeżeli pozwolisz to wrzucę to zdjecie na pulpit mojego komputera)
    Jest super.

Pozdrawiam, Danel

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    ... więc w dowolnym miejscu się zatrzymałem, w ramach demostracji wycelowałem aparat na bagna które akurat były przy drodzie i nacisnąłem spust.
    ...
    No wiec, jezeli ktos mi teraz powie, ze aby zrobic dobrą fotografię (krajobrazu) należy:
    - odwiedzać dane miejsce o róznych porach dnia , nocy i roku,
    - poszukac optymalnego punktu na zdjęcie, wybrać kadr, spróbować z wieloma innymi ujeciami z wysoka, niska, lewa prawa...
    - stosować różne obiektywy i ogniskowe, rózne ekspozycje, czasy, przesłony, pomiary światła, bracketing...
    - spedzic min 2 tygodnie korygując poziomy, krzywe, mieszając kanałami na wartwach w co najmniej 4 róznych programach do obróbki...

...to chyba nie wiem co mu zrobię...
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Śliczny ten deseń na wodzie, szkoda że nie ma więcej. Gradiencik na niebie lekko je przybrudził i nieco zgasił barwę liści na czubkach drzew. Tak czy owak piękne, choć chciałoby się więcej dołu...

Domyślnie

Cześć,
    Świetne zdjęcie ale aż się prosi by było jeszcze szerzej potraktowane. Po prostu tak mnie zżera ciekawość co było jeszcze po prawej i lewej stronie Jak zwykle na wysokim poziomie obróbka. U Ciebie można liczyć pojedyncze liście!

Pozdrawiam
    Remek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    No wiec, jezeli ktos mi teraz powie, ze aby zrobic dobrą fotografię (krajobrazu) należy:
    - odwiedzać dane miejsce o róznych porach dnia , nocy i roku,
    - poszukac optymalnego punktu na zdjęcie, wybrać kadr, spróbować z wieloma innymi ujeciami z wysoka, niska, lewa prawa...
    - stosować różne obiektywy i ogniskowe, rózne ekspozycje, czasy, przesłony, pomiary światła, bracketing...
    - spedzic min 2 tygodnie korygując poziomy, krzywe, mieszając kanałami na wartwach w co najmniej 4 róznych programach do obróbki...

...to chyba nie wiem co mu zrobię...
    Pozwolisz, ze sie przylacze
    Caly wysilek jaki czlowiek wklada w eksploracje miejsca potencjalnych ciekawych strzalow przy takim zdjeciu jak Swiatla mozna o kant d... rozbic...
    Nikon D50; Nikkor 18-55mm 3,5/5,6; Sigma 10-20mm 4/5,6; pare filtrow;
    http://www.flickr.com/photos/akknumi/
    www.akknumi.dphoto.com

Domyślnie

Pomijam efekt koncowy (kazdy widzi jaki jest) w stosunku do "przypadkowosci wykonania ujecia"...ja to bym chial kiedys zobaczyc jak uzyskujesz takie kolory, a zwlaszcza szczegolowosc...mi jak byc moze zauwazyles wychodza same "depresyjne foty" ale nie bede sie poddawal....poki co czytam,czytam i ogladam...hmm i nie ma tu niestety prostych jednoznacznych receptur
    Pozdrawiam
    Czesc, Serwus, Strzalka, Witka, Siema, Elo, Hej, Jak tam? - mowi Rafał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ...Gradiencik na niebie lekko je przybrudził i nieco zgasił barwę liści na czubkach drzew.
    Za Czornyjem, w tym fragmencie Jego wypowiedzi. Tak patrzę na to zdjęcie i jeszcze może troszkę dodałbym kontrastu, ale musisz sam wypróbować.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Światło. Samo zdjęcie jest ok. Kadr jest ładny... kolory również. Co tu dużo prawić.
    Jednak w tej obróbce ostatnimi czasy mz. troche za daleko idziesz. Światełko na drzewach i odbicie w wodzie wydobyte jest perfekcyjnie. Natomiast zgaszone niebo i jego odbicie w centralnej części bagienka są tak stłumione, że mi to śmierdzi tanią HDR'owatością, nazywajcie sobie to wszyscy jak chcecie. Podobne wrażenie mam co do twojego zdjęcia konkursowego, ale to już wcześniej gdzieś pisałem.
    Każdy jednak robi to co lubi...
    Maciek.
    Pozdrawiam.
    MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
    |||blog ||| maciejsimm.com|||

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Guancho,
    Co hdr'owatości, to różnie to bywa. Nieznane są mi produkty jak Photomatix, jeżeli coś wygląda jak hdr, to jest wynik działania manualnego na poszczególne elementy kadru w celu wydobycia tego czy tamtego.
    Na tamtym zdjęciu konkursowym różnica pomiędzy niebem a ziemią była 3 EV. Gdybym nic nie robił, a starał się aby to wyglądało "naturalnie", to zdjęcie byłoby do kosza. Albo białe wyprane niebo, albo czarna jak smoła ziemia.
    Tak więc zrobiłem osobną ekspozycję na niebo, osobną na ziemię, nałożyłem warstwy, ręcznie pomaskowałem, i zrobione. Ot cały hdr.

W tym przypadku jest to po prostu jedna ekspozycja, nieplanowana, wręcz przypadkowa, zrobiona w samo południe.
    Naturalnie i bez obróbki wyglądała też dość dobrze, jednak mi nigdy nie chodziło o "naturalność". W ogóle co to jest "naturalność"? Wychowałem się na Constablu, Szyszkinie i Chełmońskim. Dzieciństwo spędziłem na wsi gdzie na ścianach wisiały obrazy wiejskich artystów z chałupami, ulami, snopkami i furmankami. Malarstwo pejzażowe towarzyszyło mi przez całą młodość. To kochałem i uwielbiałem. I czasami staram się to naśladować.

Czasami, sporo moich zdjęć jest jednak innych, zresztą te właśnie inne jak na przykład to:
    http://www.pbase.com/pulkownik_swiat...43934/original
    uważam za najbardziej udane.
    Jednak takich zdjęć nie da się zrobić na zamówienie. To się po prostu zdarza. To nie ty je znajdujesz, tylko one znajdują ciebie i ty nie masz na to wpływu. Masz tylko nadzieję że kiedyś zdarzy się ponownie, ale to tylko nadzieja.
    Co do obróbki o której mówisz, to jak powiedziałem, celowo wyjeżdżam w kosmos. Bo czemu nie? Owa "tania" hdr-owatość jest zrobiona poprzez agresywne ściągnięcie krzywej w dół na obrazku gdzie maską jest kanał niebieski. Żadna tajemnica, spróbuj to samo. Daje dobre efekty. Zresztą sam do tego doszedłem, więc jest to niejako mój własny wynalazek. Nikogo nie kopiowałem.
    A poza tym lubię soczyste malarstwo, ono mnie inspiruje. Może kiedyś dokonam ewolucji w innym kierunku, ale na razie to jestem tam gdzie jestem.
    Pozdrawiam,
    Czarek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów