Taki lekki to on nie jest S3 - 930g, D200 - 920g, D70 - 680g (z bateriami). Ale jak się bierze w rękę S3 i D200 to można odnieść wrażenie że S3 jest lżejszy - z powodu jego wielkości.Zamieszczone przez Tomek_R
Szukaj
Taki lekki to on nie jest S3 - 930g, D200 - 920g, D70 - 680g (z bateriami). Ale jak się bierze w rękę S3 i D200 to można odnieść wrażenie że S3 jest lżejszy - z powodu jego wielkości.Zamieszczone przez Tomek_R
rabijki nie nabijaj ceny s3pro do 7k pln. spokojnie można kupić za 5600 - 5800 nówkę z gwarancją.
d200 jeszcze taniej - wychodzi w imfoto 5500PLN (nettoZamieszczone przez fiorel
)
rabijki - aparat S3 Pro robi jpegi jak wszystkie aparaty, a jak je zrobi to zalezy od ustawienia w menu przed zdjeciami. Jesli robi je dobrze to tylko dobrze swiadcy o konstruktorach aparatu (a wlasciwie tych od softu). W nikonach tez parametry zdjecia ustawia sie przed jesli zdjecie ma byc w jpeg. Jak chce sie w pelni kontrolować parametry to sie robi w RAW o czym wiesz. Nie wiem czemu sie czepiasz tych 6 MP, popatrz na duze powiekszenia. Piksele są poukładane inaczej, algorytm interpolacji swietnie zrobiony. Ci od softu w Fuji sa lepsi niż ci w Nikonie. Aparat jest minimalnie gorszy od D2X, a lepszy od D200 w oddaniu szczegółu wg mnie i ma lepszą tonalność od D2X.
Nie jest chyba świetną sprawą, jeśli można aparatem robić generalnie RAW i poddawać go obróbce. Powinniśmy byc fotografami i możliwie mało czasu spędzać przed komputerem.
Jeśli muszę spędzać przy komputerze dużo czasu to znaczy, że aparat nie daje mi tego czego oczekiwałem. Wywoływanie RAWa oznacza też jakąś ingerencję, jak i tworzenie jpeg (nie uwierzę, że wywołuje się RAW nie wprowadzając jakichkolwiek korekt, bo jest on do tego właśnie idealny).
To, że po godzinach obróbki wyjdzie dobre zdjęcie nie jest dla mnie argumentem, bo w czasopismach są publikowane zdjęcia, których oryginalne pliki znam i są nieciekawe, w odróżnieniu od fajnych efektów w druku. Nie świadczy to o aparacie, tylko o tym, że przed kompem siedział dobry grafik.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
i niby wszystko sie zgadza oprocz ceny.
czepiam sie i bede sie czepial ze sprzedaje sie aparat ktory w reklamie i danych technicznych ma miec 12 mln za cene 12mln aparatu dajac w zamian 6 mln aparat z oprogramowaniem ktorego nie widzi uzytkownik.
jesli to komus odpowiada to nie ma w tym nic zlego.
jesli komus nie odpowiada i uwaza to za naciaganie klientow to tez jego prawo.
ja naleze do tych drugich.
[ Dodano: Sro 04 Sty, 2006 ]
no z cena to sie moge mylic. kumpel kupowal na poczatku listopada za 6900 brutto
Zamieszczone przez Czornyj
tez podałem cenę brutto więc netto wychodzi poniżej 5k pln [4750dokładnie]
Skontaktuj się z nami