Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie POMOCY! D200 czy S3Pro?

Hello!

Mam problem...

Wreszcie uskladalem :P na DSLR-a, mam do wyboru dwa: NIKON D200 i Fuji S3Pro. Priorytet-SLUBY, portrety, landszafty, troche ruchu... Ale raczej w tej kolejnosci

No i jest tak:

FUJI:

+super matryca, oddanie kolorow
    +genialne iso 1600 (jest to glowny wyznacznik, gdyz mam w planie ograniczenie uzycia lampy do maximum a ciemny mam obiektyw)
    +swietny uchwyt

-woooooooooooolny zapis
    -baaaaaaardzo wolny AF
    -maly wizjer i lcd
    -dupne menu

NIKON:

+Szybki i to za bardzo jak dla mnie
    +Dobry focusing
    +Super wizjer i lcd
    +acu
    +jest nowszy i nie bedzie takiej utraty wartosci

-szum przy 1600 (i tu ni ewiem do konca jak jest bo na samplach szum widze, a jak bedzie w realu?)
    -lampa sb-600,800 (a Fuji gada z sb-26, ktora mam)

No i co teraz? Doradzicie? Tylko konstruktywnie prosze...

Acha i znacie moze jakies uczciwe i tanie sklepy w niemczech? Cos na trasie z Polski do Berlina...
    -
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

hm.....a dlaczego? Jakies doswiadczenia, najlepiej z oboma? Moze cos konstruktywnego?
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

Różnice w jakości zdjęć są wg. mnie marginalne. Różnice w jakości, nowoczesności, funkcjonalności korpusów - spore. Fuji to ciężka, duża, powolna cegła. D200 - solidna, ale poręczna pucha. Duży LCD, duży wizjer, lepszy AF, ergonomia.
    Co do szumu - na ISO 1600 Fuji szumi jak jasna cholera - nie widać tego w jasnych partiach zdjęć ale w cieniach robi kolorową sraczę. D200 demokratycznie zaszumi wszystkie partie zdjęcia, ale ziarnopodobnym, regularnym, monochromatycznym wzorkiem - łatwym do usunięcia

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Mam obydwa korpusy. Tak jak napisał Czornyj - jeśli chodzi o funkcjonalność, budowę, nowoczesność - to fakt D200 jest lepszy - trudno nawet porównać. Co do Twoich plusów/minusów... w S3 grip wcale nie jest taki świetny, a menu wcale nie jest dupne - imho dobrze pomyslane. AF wcale nie jest taki bardzo wolny (w porównaniu do D200 jest) - rzekłbym raczej, że jest mniej skuteczny w słabszym świetle. Zapis rawów za to jest koszmarnie wolny w trybie rozszerzonej dynamiki. Co do szumu to sie niestety z Czornym nie mogę zgodzić - a raczej wiem co piszę bo używam teraz obydwu aparatów. Na iso 1600/800 przy dobrym oświetleniu szumy są powiedzmy podobne ale jednak szum z D200 jest troszkę bardziej widoczny i trochę bardziej kolorowy - s3 moim zdaniem generuje ładniejszy szum - ale d200 też ładnie szumi. Przy gorszym oświetleniu s3 jest moim zdanie lepszy - tu są 100% cropy z 2 zdjęć "ludzia" wykonanych przed chwilą na iso1600 d200 i s3, w bardzo słabym oświetleniu, wywołane c1 bez żadnego odszumiania (duże jpegi bo zapisałem w jakości 100 żeby nie było że kompresja coś zjadła)
    Zdjęcie z d200 3.3MB
    Zdjęcie z S3Pro 1.5 MB

Podsumowując - ja wybrałbym D200

Pozdrawiam
    Krzysiek

Domyślnie

Krzysku, w focie z D200 mogles jeszcze z pol EV podciagnac. Nikon jest lasy na swiatlo jesli chodzi o szum. Moje doswiadczenia wskazuja na to, iz przy perfekcyjnym naswietleniu jest z szumem lepiej (na swiatla itd.).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

nie chciałem wkładać łąpek obydwa matrycowo zmierzyły światło tak samo wiec zostawiłem jak było. Poza tym przy wysokich iso widać przewagę s3 w tonalności i odwzorowaniu szczegołów.

Domyślnie

Ok. Wszystko jasne

Domyślnie

obydwa matrycowo zmierzyły światło tak samo
    Przeca Nikon niedoświetla

A może Kodak?
    Ale to chyba nieco inna półka cenowa, a po za tym już nie produkowany.
    Za to z pełną kataką.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maroo
    A może Kodak?
    Ale to chyba nieco inna półka cenowa, a po za tym już nie produkowany.
    Za to z pełną kataką.
    Niestety - o Kodaku można powiedzieć wszystko, tylko nie to że nadaje się do pracy przy wys. ISO

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów