Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Tokina 12-24 vs Nikkor 12-24

Kurcze, Tokine kupilem troche przypadkowo, bo pojechalem po uzywanego nikkora, ale okazalo sie, ze ktos mi go sprzatnal sprzed nosa. Generalnie z Tokiny jestem zadowolony, ale troche by sie chcialo miec af-s'a, tym bardziej, ze wiekszosc zdjec wykonuje tym szkielkiem. I teraz pytanie do osob, ktore mialy do czynienia z tymi szkielkami: czy warto doplacic kolo 800pln i zmienic prawie nowa Tokine (3 misieczna), na uzywanego nikkora bez gwarancji, ale w bdb stanie. Czy poza af-s'em sa jakies istotne roznice. Podejrzewam, ze jakosc zdjec jest porownywalne, chociaz w Tokinie potrafi dac sie we znaki CA. Pomozcie prosze podjac decyzje.
    FE | F80 | F100 | F6 | Z6 | D500 | N16-35/4 | N 24-70/4 Z | N70-200VRII | N80-400G | N35/2D | N50/1.8G | N85/1.8G | N 105 2.8VR | N 100/2.8 E MF | N 70-210/4 MF | SB800 | SB900
    Ex: D70 | D300 | D600 | D7500

Domyślnie

Kontrast, nasycenie, praca pod światło. To szkło nie jest jakoś powalająco lepsze, ale jakoś tak bardziej daje po matrycy...

Domyślnie

miałem wystarczająco długo tokinę żeby móc już coś o niej powiedzieć, teraz jestem szczęśliwym posiadaczem nikkora. Zmieniłem, bo wnerwiały mnie głównie aberacje, nikkor lepiej pracuje pod światło, ma AF-S.Tak jak pisał Czornyj przepaści między nimi nie ma. Pod względem ostrości są takie same, optyczni twierdzą, że tokina nawet lepiej ostrzy na otwartej dziurze, ale czy ja wiem?
    Jeżeli miałbym oceniać te szkła to w przypadku
    tokiny:
    + za budowę, ostrość
    - za oberacje, pracę pod światło
    nikkora:
    + za AF-S, kontrast (nie spada pod światło)
    - cena
    Różnica w cenie jest spora i sam musisz sobie odpowiedzieć, czy warto wydawać więcej pieniędzy za w sumie nie wielkie różnice, bo zarówno tokina jak nikkor to dobre szkła.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

A ja mysle, ze dobrym wyjsciem dla Ciebie bedzie Sigma 10-20 Ma HSM, mniejsze aberacje od Tokiny i radzi sobie bardzo dobrze pod swiatlo, do tego tansza niz Nikkor. Same +
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

10-20 jest mniej ostra i ma mniej uniwersalno-reporterski zakres

Domyślnie

zgodze sie, ze zakres jest mniej reporterski, ale autor watku nic o reporterce nie wspomnial, no chyba, ze Ty Czornyj znasz lesheck'a i wesz, ze szkla bedzie potrzebowal do reporterki A co do ostrosci to roznica jest mala :P no wiem, wiem zaraz powiesz, 'ale jest!'
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Różnice między wszystkimi ultrami są duperelne i to zostało powiedziane na samym początku. Jeśli jednak ktoś pyta o różnice, a ma już Tokinę, to widać chodzi mu o niuanse.

Autor wątku posiada już 12-24, więc zakładam, że zakres mu "siedzi". Sigma jest szkłem bardziej specjalistycznym, dobrym do wnętrz i dramatycznego łączenia planów, ale brak mu "spokojniejszych" szerokości. I mimo wszystko jest mniej ostra i kontrastowa.

Domyślnie

jest jeszcze nowa Tokina 10 -17 ... ciekawe jak sie sprawuje to szkielko :_)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez egoiste Zobacz posta
    jest jeszcze nowa Tokina 10 -17 ... ciekawe jak sie sprawuje to szkielko :_)
    Przecież to rybie oko, więc zupełnie inna grupa szkieł
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów