Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: rybie do d40

Domyślnie

ale jak dla mnie 10-20 nie ma zbliżonego efektu do fisza - jest mega szeroka, super do panoram, widoczków architektury itp ale wszystko ekstremalnie prostuje co aż czasem wygląda groteskowo, więc jeśli jakiś zbliżony do fiszaja obiektyw to raczej coś w stylu sigmy lub nikora 15 lub 16mm z dużą dystorsją tylko że na DXie z mniejszym kątem widzenia.
    Jest też opcja dokręcenia do np nikora18-55 konwertera szerokokątnego!-kiedys próbowałem takich zabaw i jak na poniesione koszta efekt był przyzwoity, tylko lepiej nie kupować przez net bo z niektórymi konwerterami nie dało się ustawić ostrości nawet na manualu więc lepiej sobie wszystko sprawdzić

Domyślnie

myślałem już o konwerterach ala fisheye, ale naczytałem się dużo testów m.in King F-130 (0,38x, naprawde ok. 0,45x całkiem nieźle) i ten że konwerter np. tak wystaje z poza obietywu, że przysłania błysk z wbudowanej lampy, co jest dla mnie przeogromnym minusem, ostrość też nie zachwyca, chyba że źle szukałem..

ktoś zna jakieś przyzwoite konwertery na 52mm ?
    D200, T17-50, N100 2.8MF, SB-24

Domyślnie

Jestem posiadaczem Sigmy 10-20 i Zenitara 16/2,8 , tu masz moje porownanie "organoptyczne":

http://forum.nikon.org.pl/showthread...540#post375540
    moze cos rozjasni...
    A tak nawiasem mowiac czaje sie teraz na pelega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomett Zobacz posta
    moze cos rozjasni...
    A tak nawiasem mowiac czaje sie teraz na pelega
    też się na pelenga czaje oj tak tak..
    D200, T17-50, N100 2.8MF, SB-24

Domyślnie

A używał może ktoś tych konwerterów Raynoxa ? bo nic na ich temat nie umiem znaleźć, a może to by było lepsze rozwiazanie od pelenga?
    Ja tak samo jak Kerry mam D40 i poszukuje fisha do niego w granicy ok 1tys.

Mógłby ktoś wrzucić fotki zrobione pelengiem ?

Domyślnie

ja kiedyś z ciekawości podpinałem do 18-55 konwerter raynoxa model chyba 6600 (jakiś taki lepszy za ok500zł) i niestety ostrości nie dało się złapać i jakościowo i cenowo to już chyba nawet peleng lepiej wyjdzie. Takie konwertery są dobre do kamery, choć nie twierdzę że z innym modelem nie byłoby super- nie miałem czasu się bawić

Domyślnie

Nie no ja wlasnie o tym 6600 myslałem bo ten wyższy nie pamiętam jak się nazywa to 1200 kosztyuje chyba to za te pieniądze moge sobie tokine 10-17 sprowadzić z usa, to chyba lepszyw ybór od pelenga.

Domyślnie

a lepszy będzie nikkor 10,5 czy tokina 10/17 do d40 ?
    dużo czytałem o obu obiektywach ale nie znalazłem żadnego ich porównania
    mógłby ktoś poradzić ?

Domyślnie

Ja wybrałem Nikkora, chociaż macałem Tokinę kolegi, niestety do Canona, i była rzetelnie wykonana. Co Nikon to Nikon, a i f/2.8 zaważyło.
    D90 | 10-20 16-85 18-70 | SB-28 | Olympus XA2 Smiena Symbol
    Góry i inne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ralph-kun Zobacz posta
    a lepszy będzie nikkor 10,5 czy tokina 10/17 do d40 ?
    dużo czytałem o obu obiektywach ale nie znalazłem żadnego ich porównania
    mógłby ktoś poradzić ?
    Ale w cenie Nikonowskiego fiszaja masz swietna Sigme 10/2.8 z HSMem, ktora Ci bedzie smigac z D40. No ewentualnie, juz total hardcore Sigma 4.5/2.8 HSM
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów