Cytat Zamieszczone przez wampirek Zobacz posta
Skad inad wiem, ze na zdjecie w PSie nie poswieciles 200 roboczogodzin, ale ciekaw tez jestem co bylo robione. Nefa chcialbym zobaczyc - nie ukrywam, ale nie klopocz sie to tylko zwykla ciekawosc.
Z tym zupełnie się nie zgodzę. Żaden PS nie pomoże, jeżeli zrobimy kiepskie zdjęcie. Będzie to nadal kiepskie zdjęcie ładnie poprawione w PSie, czyli taki średniak. Najpierw należy zrobić dobrą fotkę a później można ją dopieszczać. Jakiś czas temu Stig wystawił reportaż "Mocni w wierze na rowerze", który dla mnie jest doskonałym przykładem tego, co odróżnia dobrego fotografa od amatora. Są to niuanse, które powodują, że fotka banalna staje się doskonałą. Obserwowanie słońca w trakcie pstrykania i czasami przesunięcie o dwa metry sprawi, że otrzymamy niebieściutkie niebo i kontrastową fotę a nie bladość i przepały (do tego lampa i miód się leje). Jeżeli nie możesz zrobić z nieba atutu, ukryj je w kadrze za linią drzew, itd. W przypadku tego reportażu na tak wiele kadrów wszystkie są co najmniej dobre, bez potknięć i właśnie to odróżnia dobrego fotografa, że ocena otoczenia, światła i wybranie kadru jest już dla niego instynktowne i staje się drugą naturą. Właśnie tak trudno jest też uzyskać odpowiedź na wydawałoby się proste dla nas pytania. Gdyby był to jakiś plener / warsztaty usłyszałbyś długi wykład na tego typu proste pytanie, albo "daj, pokażę ci", bo obrazem "powiedzieć" jest łatwiej. Tak ja to widzę.