Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Kasia

Domyślnie Kasia

...bynajmniej nie modelka kolegi YOZa.

Fotka mozna powiedziec... przypadkowa. Zrobiona w biurze -- Kasia stanela tylko na chwile, zebym mogl sobie sprawdzic czy dobrze dobralem czas w aparacie do zastanych warunkow, i jednej z trzech ustawien lampy. Wizaz "zastany". Portret raczej prosty, ale takie wlasnie mialem zamowienie tego dnia.
    D70, Tamron 90, i stara, manualna lampa blyskowa.

//EDIT
    BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 07-02-2025 o 20:39 Powód: brak zdjęcia, wygasł hosting
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Kasia to bardzo popularne imię na forum jak na przypadkowe foto w biurze to swietnie wyglada.Makijaż też kolezanka ma fajny
    Mam nadzieję,że jeszcze zobaczymy koleżankę w bardziej przemyślanych kadrach?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YOZ Zobacz posta
    Mam nadzieję,że jeszcze zobaczymy koleżankę w bardziej przemyślanych kadrach?
    Nie sadze... Kasia raczej nie ma ambicji byc fotomodelka, ani nawet bawic sie w to.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jeden bark nieco ucieka w czerń, ale poza tym zdjęcie bardzo ładne, super oświetlone, świetna cera, zbliżenie...właściwie wszystko mi się podoba, a najbardziej oczy

Domyślnie

Stig, jakby to bylo takie proste jak opisales to to forum byloby zasypane podobnymi do twojego zdjeciami. Wiadomo, ze tajemnica tkwi w szczegolach, niuansach. Napisz szerzej i bardziej szczegolowo o tej sesyjce.
    Zawsze z rozdziawiona geba wyczytuje co piszesz. Mysle, ze tak jak i ja wielu sie tu od ciebie uczy lub przynajmniej probuje uczyc.
    pzdr
    irek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wampirek Zobacz posta
    Stig, jakby to bylo takie proste jak opisales to to forum byloby zasypane podobnymi do twojego zdjeciami. Wiadomo, ze tajemnica tkwi w szczegolach, niuansach. Napisz szerzej i bardziej szczegolowo o tej sesyjce.
    To nie zadna sesja. Tzn. nie taka, jak ja rozumiem przez to slowo. Mialem zrobic kilkanascie prostych portretow nowoprzyjetych pracownikow w pewnej firmie. Zdjecia mialy trafic do biuletynu zakladowego, ktory skladam. Wiecej szczegolow? Przyjechalem na miejsce, wszedlem do pokoju ok 4x7m, wyciagnalem D70tke z Tamronem 90, przypialem lampe i przekrecilem jej palnik, zeby blyskala w sufit. Ustawilem f 3,5 i t 1/500, poprosilem kolezanke, zeby stanela w okreslonym miejscu, i... strzelilem.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Skoro już leci seria pytań... Dlaczego postać nie znajduje się centralnie w kadrze i czy ostrzysz ręcznie przy portretach, czy korzystasz z układu AF aparatu? Może liznę trochę wiedzy, to mniej gniotów będę wystawiał, bo do takiego "przypadkowego" portretu to jeszcze wiele mi brakuje
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Dlaczego postać nie znajduje się centralnie w kadrze
    Bo. No nie wiem jak Ci to wytlumaczyc. Portret ten jest bardzo prosty, a kadrowanie centralne spowodowaloby, ze wygladalby jeszcze banalniej.

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    i czy ostrzysz ręcznie przy portretach, czy korzystasz z układu AF aparatu?
    D70tka, ktorej akurat wtedy uzylem ma jak dla mnie zbyt maly i ciemny wizjer, zeby sie bawic w ostrzenie reczne. Nawet w D200 staram sie unikac recznego ostrzenia -- przynajmniej przy portrecie (no chyba, ze robie ze statywu i modelka faktycznie czeka w zalozonej pozie).
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No to teraz sie bedzie dzialo na forum. Wszystko co napisales to proscizna ). Smieje sie bo cos czuje jednak, ze wysypu tak udanych fotografii jednak nie bedzie. Skad inad wiem, ze na zdjecie w PSie nie poswieciles 200 roboczogodzin, ale ciekaw tez jestem co bylo robione. Nefa chcialbym zobaczyc - nie ukrywam, ale nie klopocz sie to tylko zwykla ciekawosc.
    Ja jak zrobie corce zdjecie, nawet dluzej sie strojac niz ty to opisales, to kaze mi wykasowac od razu z puszki nie dajac szans na poprawki i upiekszanie w PSie.

P.S.
    Stig, a ty robisz zdjecia slubne? 5 lipca 2008 to moze masz wolny?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wampirek Zobacz posta
    Skad inad wiem, ze na zdjecie w PSie nie poswieciles 200 roboczogodzin, ale ciekaw tez jestem co bylo robione. Nefa chcialbym zobaczyc - nie ukrywam, ale nie klopocz sie to tylko zwykla ciekawosc.
    Z tym zupełnie się nie zgodzę. Żaden PS nie pomoże, jeżeli zrobimy kiepskie zdjęcie. Będzie to nadal kiepskie zdjęcie ładnie poprawione w PSie, czyli taki średniak. Najpierw należy zrobić dobrą fotkę a później można ją dopieszczać. Jakiś czas temu Stig wystawił reportaż "Mocni w wierze na rowerze", który dla mnie jest doskonałym przykładem tego, co odróżnia dobrego fotografa od amatora. Są to niuanse, które powodują, że fotka banalna staje się doskonałą. Obserwowanie słońca w trakcie pstrykania i czasami przesunięcie o dwa metry sprawi, że otrzymamy niebieściutkie niebo i kontrastową fotę a nie bladość i przepały (do tego lampa i miód się leje). Jeżeli nie możesz zrobić z nieba atutu, ukryj je w kadrze za linią drzew, itd. W przypadku tego reportażu na tak wiele kadrów wszystkie są co najmniej dobre, bez potknięć i właśnie to odróżnia dobrego fotografa, że ocena otoczenia, światła i wybranie kadru jest już dla niego instynktowne i staje się drugą naturą. Właśnie tak trudno jest też uzyskać odpowiedź na wydawałoby się proste dla nas pytania. Gdyby był to jakiś plener / warsztaty usłyszałbyś długi wykład na tego typu proste pytanie, albo "daj, pokażę ci", bo obrazem "powiedzieć" jest łatwiej. Tak ja to widzę.
    Pozdrawiam
    Janusz

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów