Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Zabrudzone lustro w D80??

Witam,

mam problem z plamką, która pojawia się na zdjęciach przy większych czułościach: ISO 1600. Być może jest to zabrudzenie nie matrycy a lustra ,gdyż plamka widoczna jest również na wizjerze mojego D80 (obiektyw jest czysty).
    Dziękuję z góry za pomoc

Przykładowe zdjęcie na którym celowo podciągnołem cienie oraz blans kolorów ,aby móc lepiej dojrzeć plamkę.

Pozdrawiam

Domyślnie

Widocznie pyłek jest i w wizjerze i na matrycy w podobnym miejscu, albo jednak na/w obiektywie i jest na tyle duży, że wpływa jednak na obraz. Spróbuj z innym szkłem. Jak się powtórzy: matryca i matówka do przedmuchania.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

W jaki sposób, wg Ciebie, paproch na lustrze może być widoczny na zdjęciu, skoro lustro w momencie wykonania zdjęcia jest podniesione...?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

ja sie nie znam za bardzo ale jak miałem takie coś...gruszką dmuchnąłem i nie ma....
    może "starsi stażem" dadzą ci inną radę...

Domyślnie

Sorry z lustrem to popełniłem faux pas , skoro jest uniesione to tylko matryca wchodzi w grę.

Szkło jest czyste ,ściągnąłem obiektyw, spojrzałem w wizjer i plamka jest dalej.

Zakupie jakiś zestaw do czyszczenia.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=255608676

Dziękuję
    Ostatnio edytowane przez mateo_s ; 13-10-2007 o 18:18
    NIKON D80 + kit 18-135mm f/3.5-5.6 + 2 x Kingston 2 GB + VELBON DF-60

Domyślnie

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34783

w tym albo innym topicu wyczytałem, że niebezpiecznie jest totykać matrycy....wiem, że to napewno zestaw przygotowany, ale uważaj w razie co....żeby trwałego śladu nie zostawić..pzdr

Domyślnie Czyszczeni

Hej mateo_s mam D50 i miałem zasyfioną matrycę (f13 - plamka na zdjęciach). Za czyszczenie zabrałem się najpier gruszką potem właśnie GreenClean a na końcu SensorSwab i Eclipse. Po 15 minutach matryca super czysta.
    Pamietaj byś robił to w czystym pomieszczeniu, przy świetle i na spokojnie. Dodatkowo powiem że jak kupiłem D80 to na dzień dobry matryca była zasyfiona i GreanClean świetnie sobie poradził z paprochami.
    Powodzenia
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Oszczędny w słowach Awatar Larson
    Miasto
    Poronin - ale to nie miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo_s Zobacz posta
    Sorry z lustrem to popełniłem faux pas , skoro jest uniesione to tylko matryca wchodzi w grę.

Szkło jest czyste ,ściągnąłem obiektyw, spojrzałem w wizjer i plamka jest dalej.

Zakupie jakiś zestaw do czyszczenia.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=255608676

Dziękuję
    A ja dalej nie rozumiem jak możesz widzieć w wizjerze pyłek z matrycy ....

Domyślnie

Możliwe, że jest pyłek na matówce i mniej więcej w podobnym położeniu na matrycy
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Oszczędny w słowach Awatar Larson
    Miasto
    Poronin - ale to nie miasto

Domyślnie

No to chyba jedyne możliwe rozwiązanie, wobec tego przy czyszczeniu matrycy nie sprawdzaj skuteczności czyszczenia spoglądając w wizjer

Uprawnienia umieszczania postów