Witam
Chodziłem dziś sobie po parku i cyknąłem taką fotkę. Proszę o komentarze.
![]()
Szukaj
Witam
Chodziłem dziś sobie po parku i cyknąłem taką fotkę. Proszę o komentarze.
![]()
A tobie sie podoba ? Jestes z tej fotki dumny ? Jest to najlepsze zdjęcie, jakie zrobiłes w ostatnim miesiącu/roku/stuleciu...?
I'm not always right, but I'm never wrong...
no dobra małe sprostowanie, swoją przygodę z fotografią zacząłęm zupełnie nie dawno stąd pytanie o komentarze,
poza tym zamieszczam jeszcze wersje w kolorze, na histogramie wszystko jest ok czyli górka na środku a jak pozbyć
się tego prześwietlonego nieba przy następnej próbie?
![]()
histogram to nie wszystkozaufaj swoim oczom jesli masz.
przepalenia mozna sie pozbyc za pomoca wielokrotnej expozycji z roznym skokiem ev, zrob 2 zdjécia np. -2 ev, 0ex, a nastepnie w programie graficznym zmien obszary przepalone ze zdjécia 0 ev, na niebo zd zdjécia -2 ev.
i juszakurat w takim przypadku gdzie na pierwszym planie jest pomnik nie uzyjesz polowki, chyba ze jest sfabrykowana do okreslonego kadru, acha jak robisz wielokrotná expozycje, uzywaj statywu, wézyka i wstépnego podniesienia lustra - przeciwdziala to wszelkim poruszeniom, oba zdjécia powinny idealnie sie na siebie nakladac.
IDEALNIE![]()
Mysle, ze nie zastanowiles sie glebiej nad tym co napisalem. Nikogo nie mam zamiaru zniechęcac, ale tez nie kazdy musi byc fotografikiem.
Wielu z piszących umieszcza rózne fotografie do publicznej oceny, bez zadnej, nawet NAJMNIEJSZEJ autooceny (czyt. weryfikacji). A jest to niestety warunek sine qua non bardziej artystycznego postrzegania fotografii.
Jezeli autor tego wątku (czy jakikolwiek inny zaczynający) - bez emocji - odpowie sobie na te pytania negatywnie, to znaczy ze zaczyna rozumiec proces dochodzenia do osiągania rezultatów. Bo nikt sie (ew. bardzo niewielu) nie urodził jeszcze ani z wiedzą techniczną, ani tez z absulotnym wyczuciem kompozycji, nastroju, klimatu, piękna, itp.
Jezeli zaś, co jest rownież ważne, autor odpowie sobie - tak, uważam, ze jestem dumny z tego zdjęcia i faktycznie chcę je zaprezentować publiczności - to wtedy, nawet jezeli nie bedzie to dobre zdjecie, to przynajmniej jego publikacja bedzie procesem przemyślanym i świadomym.
ps. a zacytowane przez ciebie przysłowie w oryginale brzmi: zapomniał wół jak cielęciem był, co bardziej wrażliwi odebrali by twoją interpretację jako obraźliwą...
I'm not always right, but I'm never wrong...
oki co do przyslowia sie zgadzam
wiesz, kazdy ma inne oczucie piekna, kazdy moze by dumny z czegos innego, nie chce sie sprzeczac o malo interesujące zdjęcie, jezeli bylo by to kolejne zdjęcie tego samego autora i kolejny nic nie wnoszący gniot to bym sie z tobą zgodzil, najlepiej bylo by stworzyc wątek 'slabe tylko do poprawek' ale tak nie jest, czasami tez sie wkurzam jak w dziale architektura widze totalne gnioty ( nie mowie ze moje foty są boskie, chociaz są) a autorzy po raz kolejny popelniają te same blędy i dziwią sie ze jest zle i moze sie nie podobac.
zdjęcie powyzej jest slabe, ale moze konstruktywny komentarz pozwoli skorygowac pewne blędy.
btw. Twoj komentarz tez trącil ironią
p.s. ja pierdacze, taka wtopa z przyslowiem, spalam sie ze wstydu, albo moge mowic ze na pomorzu tak wlasnie sie mowi
pozdrawiam
Zdjęcie - a no takie se.
A zgadzam się z lechupe. Jak brzmi przysłowie(albo ktoś tak mądrze powiedział): najpierw myśl potem rób. Przed dodaniem fotki starajmy się wszyscy subiektywnie ocenić swoje zdjęcie. Czy jest dobre? Popatrzeć się na nie trzeźwo, na kadr, obróbkę to co chcemy pokazać w zdjęciach. Nie wrzucajmy zdjęć "a nuż komuś się spodoba"
Pozdr
"Potęga wiary jest motywacją i siłą podtrzymująca każde ważne, znaczące i pełne sukcesu życie"
|| D70 | T17-50/2.8 ||
Tu autor zdjęcia... otóż nie wystawiłem go żeby się czymkolwiek chwalić, daleko mi od tego , wiem że jest na tym forum jest taki trend że niektórzy wystawiają wszystko co cykną i czekają aż ktoś ich pogłaska, dla mnie to forum to przedewszystkim szkoła i wymiana konstruktywnych uwag co jest źle i co z tym zrobić. A co do gustu no coż fakt to sprawa subiektywna, czasem dla zółtodzioba cięzko jest osiągnąc to co miał w zamyśle, i błądzi po omacku i stąd to zdjęcie. Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami