Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: CSS+ Xhtml :-)

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie CSS+ Xhtml :-)

Mam taki problem - wydaje mi się, że sprawa jest do zrobienia tylko nie za bardzo znam się na robieniu stron www.

Moje rozwiązanie wygląda tak

<fotka>dane zdjęcie duży format </fotka> | Ramka górna
    ----------------------------------
    Menu pionowe z różnymi zdjęciami podglądowymi |
    do wyboru .................................................. .|
    fotka1 .................................................. .......| ramka dolna
    fotka(n) .................................................. .....|

:
    sprawa prosta - kliknięcie w zdjęcie z menu otwiera mi html'a w ramce górnej z danym zdjęciem!

Ale póki co mam ramki oraz klika plików html z poszczególnymi zdjęciami. Zdjęcia, to tak naprawdę pewna animacja z javy ale to CHYBA nie ma znaczenia - maksymalnie w jednej "galerii" będzie i 5 do wyboru.

Pytanie:

Jak zrobić takie coś w jednym pliku html? Myślałem o tym aby postrzególne "duże zdjęcia" ukryć poleceniem (Hiden) z zostawieniem jednego a poprzez klikanie w menu odkrywać to następne.

Jakieś rady?
    - Czy fakty, że zamiast zdjęcia będzie :
    <APPLET width="500" height="350">
    <param ************** />
    </APPLET>

- w czymś przeszkadza?

- czy ładowanie kilku "dużych zdjęć ok 300kbx 5 = 1.5 mb - nie spowolni ładowania strony
    - nie wiem jak działa parametr hidden - czy ładuje wszystko - czy czeka na "odkrycie"
    danego znacznika <DIV>

Jeżeli coś nie jest jasne dajcie znać

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
    S5 pro, S8mm, T17-50 2.8mm, N35mm 1.8, N50 1.4D, N85 1.8D, 10-20 sigma, nikon D7100
    https://radoslawsobik.pl/

Domyślnie

- Czy fakty, że zamiast zdjęcia będzie :
    <APPLET width="500" height="350">
    <param ************** />
    </APPLET>
    - w czymś przeszkadza?
    nie

- czy ładowanie kilku "dużych zdjęć ok 300kbx 5 = 1.5 mb - nie spowolni ładowania strony
    spowolni

- nie wiem jak działa parametr hidden - czy ładuje wszystko - czy czeka na "odkrycie"
    danego znacznika <DIV>
    ładuje wszystko - tylko nie wyświetla

Najlepiej jeśli zainteresujesz się albo php (include), albo javascript (i będziesz dynamicznie podmieniał choćby poprzez innerHTML [a jeśli obrazki to document.getElementById(id).src]).
    A jeśli chcesz się pozbyć ramek a jednocześnie zachować efekt przewijania tylko części strony to css (overflow)

chyba, że się gdzieś pomyliłem
    D7000

Domyślnie

Co do mojej wiedzy na temat tworzenia stron www to ogranicza się ona do Html'a. więc Java i PHP odpada.
    Ale dzięki.
    Ostatnio edytowane przez sradek ; 10-10-2007 o 21:28
    S5 pro, S8mm, T17-50 2.8mm, N35mm 1.8, N50 1.4D, N85 1.8D, 10-20 sigma, nikon D7100

Domyślnie

applet - odpusc solbie to co robisz mozna bardzo ladnie zalatwic zwyklym html - javascript(nie mylić z java!) i bedzie szalało i hulało. co do rozwiązania kolego to nie tak sie do to konca robi. tworzysz obiekt javascriptu i jemu podajesz src do zdjecia, wiec narazie ejst to obiekt w javascipcie a nie w html. dopiero jak sie zaladuje dodajesz go do strony i masz łądnie i płynnie. Jest sporo gotowych bibliotek do takich rzeczy zainteresuj sie http://script.aculo.us/ oni chyba maja jakiegos sampla jak dynamicznie to robic, jak sie to google powinien cos powiedziec, jesli nie powie to trasnij stronke postaram sie js klepnac do tego.

Domyślnie

Witam.

Aby rozjaśnić o co mi chodzi :

www.tour4u.co.uk

A chce zrobić wirtualną przechadzkę. Czyli w menu na dole wybór poszczególnej panoramy!

Domyślnie

a nie lepiej w aplecie dopisac wybór panoramy? najladniej i najlepiej.

Uprawnienia umieszczania postów