Close

Strona 4 z 27 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 262

Domyślnie

A ja mam tylko 1 szkło z silnikiem, reszta - zarówno byłych, jak i obecnych - silnika nie ma. Dzięki temu chcąc kupić jasne szkło 17-50 nie byłem skazany na potwornie drogiego Nikkora, ani nie musiałem dopłacić 1k za HSM Sigmy, tylko kupiłem Tamrona. Brak śrubokręta wychodzi w którymś momencie. Oczywiście można walczyć z 50/1.8 na manualu, ale na d40 to raczej sztuka dla sztuki. Prawda jest taka, że w momencie rozbudowy szklarni zaczynamy słono płacić za brak silnika w body. Oczywiście można pozostać przy kicie. Ale wtedy IMHO lepiej zastanowić się nad dobrą hybrydą.

Domyślnie

Co tu pisać ?

Ja kupiłem D40 z kilku powodów:

1. Małe wymiary
    2. Mały ciężar
    3. Niska cena
    4. Niskie szumy
    5. Bardzo dobra jakość zdjęć jak na 6Mpix rozdzielczość
    6. Bardzo szybki AF
    7. Dobre tryby autormatyczne , dobra obsługa JPG

Dokupiłem do aparatu obiektyw 55-200VR Nikona i za około 2300zł mam nową lustrzankę z 2 obiektywami , w tym jeden stabilizowany ...

A brak "śrubokręta" mi nie przeszkadza , bo szkła jakie mam mają własny silnik , a zakupu nowych szkieł nie planuję

Podsumowując. Aparat dla ludzi którzy chcą robić dobrej jakości zdjęcia ...
    Nie dla onanistów sprzetowych ...

Z jakości zdjęć jestem bardzo zadowolony. Poprzednio miałem HP850 , FZ10 ...

Zdjęcie obcenie robię na półautomacie (priorytet przesłony) i w formacie NEF.

Według mnie świetny aparat. Wcale się nie dziwię że sprzedaje się jak świeże bułeczki ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Xathloc Zobacz posta
    Brak śrubokręta wychodzi w którymś momencie. Oczywiście można walczyć z 50/1.8 na manualu, ale na d40 to raczej sztuka dla sztuki. Prawda jest taka, że w momencie rozbudowy szklarni zaczynamy słono płacić za brak silnika w body. Oczywiście można pozostać przy kicie. Ale wtedy IMHO lepiej zastanowić się nad dobrą hybrydą.
    Większość ludzi którzy kupuje D40/D40x to osoby które będą korzystały z KITa lub dokupią co najwyżej obiektyw TELE.
    I to wszystko ...

Więc nie rozumie tych gadek o szklarni i posiadanych szkłach i "przyszłości" ...

Widać dużo ludzi ma problemy i nie może zrozumieć że nie każdy ma / chce mieć szafę szkieł i kupować za kilka tysięcy jakieś super duper szkło ...

Dla takich osób jest D80 a nie D40 ...

Jednak widać ciągle niiektórzy nie mogą tego zrozumieć i na siłę wmawiają ludziom że każemu potrzebny jest silnik i itd ... Bo inaczej zdjęc nie będzie można robić ...

Domyślnie

LOL, ależ można. Tyle, że równie dobrze można kupić F6500fd i cieszyć się równie pięknymi fotkami za mniejsze pieniądze.
    A zdjęcia robić można i pudełkiem od zapałek.

Problem polega na tym, że wiele osób ma problemy ze zrozumieniem co to jest i do czego służy dSLR i kupują go po to, żeby mieć
    Wybierając aparat typu d40 trzeba wiedzieć na co się decydujemy i mieć świadomość konsekwencji. W wielu znanych mi przypadkach sens zakupu tego aparatu był żaden, bo pożądna hybryda pokrywała 100% potrzeb takiej osoby. Więc nie widzę powodu do bicia piany. Jak rozumiem ten wątek jest po to, żeby uświadomić @wojtekwk1 jakie są wady i zalety takiego rozwiązania, a nie obrażać się wzajemnie?

Śrubokręt nie jest potrzebny, tylko że jego brak uwiera. Podobnie jak brak górnego wyświetlacza i trójpolowy AF. Można się zachwycać większym wyświetlaczem, tylko po co? To nie jest kompakt.

Domyślnie

Hybryda to nie lustro Nie ma sensu rozpisywać się nad ich różnicami bo to już było.
    I choćby kto mi co mówił to i tak: najlepsza hybryda%D40, zabrałbym nikona.
    "Potęga wiary jest motywacją i siłą podtrzymująca każde ważne, znaczące i pełne sukcesu życie"
    || D70 | T17-50/2.8 ||

Domyślnie

D40 ma kuzyn. Dobry aparat i bardzo intuicyjny. Drugi ma D70 (gen. PIRX), a sam mam D80. Wszystkie trzy mają wspólną cechę. Jaką? BO TO Nikon! To powinno starczyć za odpowiedź. Skoro wszyscy 3 się zdecydowaliśmy na Nikona ( a zaznaczę, że ja kupiłem jako ostatni) to coś w tym musi być... Szkła, jakość wykończenia, a także ponadprzeciętne możliwości KAŻDEGo z tych 3 aparatów decyduje, iż deklasują one moim zdaniem inne marki. D40 to dobry aparat. Dla mnie ciut mały, ale spokojnie zrobisz nim foty. którymi warto się pochwalić. Sam przyznam, iż najwięcej zdjęć (D80 mam od 3 dni) Zenitem oraz Nikonem F50. Nie ważne czym! Ważne czy się ma to "coś"! Ktoś kiedyś mi powiedział: "Włącz aparat i maluj światłem" !

Kupuj Nikona i nie marudź! Szkła w zasiegu ręki, silne zaplecze (forum z doświadczonymi kolegami i koleżankami) oraz poczucie nieskrepowanej radości z bycia w choć minimalnym stopniu wyróżnionym, choćby za sam fakt, iż na szyi dżwigasz coś naprawdę extra!
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

LOL, ależ można. Tyle, że równie dobrze można kupić F6500fd i cieszyć się równie pięknymi fotkami za mniejsze pieniądze.
    A zdjęcia robić można i pudełkiem od zapałek.
    Facet chrzanisz jak potłuczony ...

Moje poprzednie aparaty to właśnie hybrydy ...
    FZ10 to megazoomowiec 38-420mm

Po co przechodziłem na lustro ?

Odpowiedź prosta ?
    Dla wysokich czułości , mniejszych szumów , większej szczegółowości zdjęć , szybszego AF ...

Do czego jest DSLR ? Jak to do czego ? Do robienia zdjęć a nie podniecania się silniczkiem który i tak dla wielu jest zbyteczny i innymi pierdołami które nijak mają się do jakości zdjęcia ...

Dla niektórych lustrzanka to coś przeznaczone tylko dla profesjonalistów. Obecnie lustrzanka jest dla każdego. Także dla pani Basi która chce robić zdjęcia swojemu kotu lub dzieciom. Po to są w lustrzankach tryby tematyczne , tryby automatyczne i itd ...

Lustrzanka jest poprostu dla ludzi którzy wymagają dobrej jakości technicznej zdjęć i to wszystko ...

A robienie jakieś ideologii to zwykła głupota ...

Mi jakoś i sądzę że olbrzymiej ilości osobom które kupią/kupiły D40/D40x brak silnika nie przeszkadza. Powiem inaczej jest on mi nie potrzebny i szczerze jakbym miał do silnika dopłacać aby go mieć to bym nie dopłacił.
    Bo i po co mi ?
    Mam Kita z własnym silnikiem , mam tele z własnym silnikiem i stabilziacją i nie planuję innych szkieł ...
    Po co mi ten silnik ? Po to aby był ?

A co 3 polowego AF. Niestety w większości budżetowych lustrzanek jest taki trend.
    W Fz10 miałem tylko jedno polowy AF i jakoś dało się robić zdjęcia ...
    Dodatkowo czym więcej pól AF , tym większa szansa że ostrość zostanie złapana tam gdzie nie powinna ...

Naprawdę nie rozumię. Chcesz silniczka i wiecej pól AF ? Kup D80 albo odrazu D200 ...
    Jak Ci nie pasuje D40/D40x to nie ma przymusu , nie kupuj ...

Ten aparat jest nie dla Ciebie ...
    Ostatnio edytowane przez kaszpir ; 11-10-2007 o 14:30

Domyślnie

Napiszę Ci w prostych słowach, co by łatwiej było pojąć. Nie kupiłem d40 i nie mam zamiaru. Nie kupiłem również d80 ani d200 bo nie było takiej potrzeby. Nie obrażam Cię, więc również się hamuj. Ideologię to mają pisy, lidy i inne platformy sprzętowe. Ja mam aparat i robię nim zdjęcia zamiast czepiać się innych. Jak dla mnie EOT, poziom dyskusji zszedł poniżej Saby

Domyślnie

Napiszę Ci w prostych słowach, co by łatwiej było pojąć. Nie kupiłem d40 i nie mam zamiaru. Nie kupiłem również d80 ani d200 bo nie było takiej potrzeby. Nie obrażam Cię, więc również się hamuj. Ideologię to mają pisy, lidy i inne platformy sprzętowe. Ja mam aparat i robię nim zdjęcia zamiast czepiać się innych. Jak dla mnie EOT, poziom dyskusji zszedł poniżej Saby
    A można wiedzieć czym fotografujesz?(że aparatem to wiem)
    "Potęga wiary jest motywacją i siłą podtrzymująca każde ważne, znaczące i pełne sukcesu życie"
    || D70 | T17-50/2.8 ||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaszpir Zobacz posta

A co 3 polowego AF. Niestety w większości budżetowych lustrzanek jest taki trend.
    Dodatkowo czym więcej pól AF , tym większa szansa że ostrość zostanie złapana tam gdzie nie powinna ...
    ke?

wojtekwk1 - idź -> pomacaj -> zdecyduj
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Strona 4 z 27 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów