Close

Strona 3 z 27 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 262

Domyślnie

Xathloc
    A co ma jedno z drugim wspólnego? Faktem jest, że d40 to znacznie uboższa wersja d50.
    no nareszcie ktoś wspomniał o d50 i mojej "ulubionej" wadzie d40 3-polowy autofokus, pewnie pojawią się opinie ze 3 pola wystarczą jednak dla mnie byłoby za mało
    D50 | N18-55 | N70-300 G | SB-800

Domyślnie

Bo d40 nie oferuje nic, czego nie miałoby d50, za to pozbawiono go paru elementów, które d50 posiada.

Domyślnie

mam D40 + kit. ostatnio dokupiłem ob nikon 50mm f/1,8D... z przyjemnością ostrze sobie ręcznie... teraz planuję 70-300VR.

aparat bardzo funkcjonalny i jestem b. zadowolony...

ale skoro się zastanawiasz to poleciłbym dokładnie samemu więcej o nim poczytać i o konkurencji tak byś sam poczuł co TOBIE najlepiej leży...

nikt chyba z nas nie jest ci tu w stanie dokładnie wszystkiego opisać bo to nie młotek tylko konkretny sprzęcik

zerknij na podpowiedzi jakie ci dali wcześniej koledzy a zobaczysz jak wiele tu sobie znajdziesz info o D40... tylko czytaj uważnie co ci koledzy piszą!

pozdrawiam

D90 + SY14/2,8UMC+ N18-55 + N35/1,8 + N50/1,8 + SY85/1,4AE + N70-300VR + SB-600 + grip alpha

http://www.photoblog.pl/paul27

Domyślnie

Ja kupiłem swojego D40 w lipcu, do tego 55-200 VR i 50/1,8D. Robię zdjęcia sportowe, rodzinne, kajobrazy. Nie mam problemówz a do zakupu skusiła mnie m.in. cena 1300 po rabacie Nikona ( za róznice kupiłem torbe, kartę i pół 55-200VR). Obecnie jest za ok 1700. DLa mnie nie ma większego znaczenia brak silnika bo akurat tylko jeden obiektyw bez silnika wiec pozostaje MF, ale to jest tez jakas przyjemnosc. Osobiscie wolabym kupic nowy D40, niz uzywany D50.
    Ostatnio edytowane przez jamirq ; 11-10-2007 o 07:34
    Nikon

Domyślnie Warto

Myślę, że warto. Jest to bardzo tania lustrzanka, ze sporymi możliwościami. Oczywiście należy pamiętać, że pewne obiektywy nie będą w pełni działać z body (nie będzie autofocusa). Ale praktycznie wszystkie obiektywy nikona (z oznaczeniem D) powinny działać. Jeżeli ktoś rozpoczyna swoją przygodę z fotografią to gorąco polecam. Już jednej osobie poleciłem i ta osoba jest bardzo zadowolona z zakupu.

Proszę nie zwracać uwagi, że ma 6Mpx. Zaręczam, ze to wystarczy. D40 w mojej opinii jest podobnej klasy jak starszy d70. Kilka rzeczy ma gorszych (brak silnika w body do autofocusa, brak górnego panelu LCD) a kilka lepszych (spory ekran z tyłu, cena).

Podsumowując: za niecałe 2 tys. to dobry interes. Jeżeli się wciągniesz to za kilka lat i tak zmienisz body (zostaną Tobie szkła, lampa błyskowa i wszystko co tylko sobie dokupisz).

Jeżeli nie wciągniesz się, to przynajmniej nie dużo wydasz.

POLECAM

PS (Sam mam d70 i powoli przymierzam się do kupna nowego body: patrz wątek następca d80)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mike81 Zobacz posta
    Ja posiadam d40x, czyli troszke lepsza wersje d40 i uważam ze to byly najlepiej wydane pieniadze jesli chodzi o zakup aparatu. nie jestem zadnym profesjonalista, nie fotografuje slubow/wesel/pogrzebow. robie zdjecia mojej corce oraz generalnie uzywam go do codziennego fotografowania
    No, ja również jestem typem fototatuśka, (mike - witaj w klubie ). Wcześniej miałem Sony H1, jak teraz patrzę na tamte zdjęcia (a uważałem je za dobre!) to uważam, że to straszna kupa... Więcej niż połowa w zasadzie rozmyta (no, może ok jak na kompakt, ale d40 go deklasuje!).

Trochę próbuję się bawić aparatem (oprócz oczywiście rejestrowania rodzinnych wojaży). Mam d40 bez iksa, ale tego ostatniego akurat nie potrzebuję, d40 z kitowym 18-55 wystarcza mi w 100%. Oczywiście na razie, bo zdaję sobie sprawę, że jak się już w to wpadnie to po uszy i na pewno wcześniej czy później d40 zamieni się w coś z wyższej półki, albo co najmniej kupię jaki(e)ś obiektyw(y) Na razie zainwestowałem w filtry Cokina, fajna sprawa.

Nie mam co prawda porównania z innymi lustrzankami (no, może z wyjątkiem starego zenita ), ale uważam, że to była świetna inwestycja. Muszę dokupić jeszcze tylko jakiś kompakcik do kręcenia filmów (znowu syndrom fototatusia). Jakbym na świeżo kupował lustrzankę, być może zastanawiałbym się jeszcze nad Olympusem e410, ale jestem bardzo zadowolony ze swojej decyzji i aparatu.
    D90|S17-50|N35 1.8|N50 1.8|S70-200|SB600|tanie studyjne klamoty
    10zł miesięcznie na jakąś fundację na rzecz dzieci - świata nie zbawisz, a kogoś uszczęśliwisz.

Domyślnie

Odnośnie obsługi - trzymałem go kiedys w rece 2 fotki zrobilem...i zauwazylem ze wszystko robi sie odruchowo - wiem gdzie co jest chodz robie to pierwszy raz. I podobno wizjerek fajny - jak ktos cos wie niech powie Tak nawiasem mowiac z czystej ciekawosci jaka matryce trzeba miec do robienia plakatow?

z gory dziekuje i pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojtekwk1 Zobacz posta
    Tak nawiasem mowiac z czystej ciekawosci jaka matryce trzeba miec do robienia plakatow?
    Do dobrej jakości plakatu trzeba liczyć jakieś 300dpi. Podziel rozmiary maksymalnego zdjęcia z danego aparatu (w pix) przez 300 i będziesz miał maksymalny wymiar w calach dobrego zdjęcia. Potem przemnóż przez 2,54 i będziesz miał w centymetrach.

Domyślnie

Kupilem D40 w czerwcu i jestem naprawde z niego zadowolony. Nie przeszkadza brak srubokreta ani 3 polowy autofokus. Aparat bardzo wygodny i przyjemny w uzytkowaniu. Mialem ostatnio w rekach 400d i jakos mi specjalnie nie lezal. Ostatnio mialem okazje robic zdjecia zaraz obok canona 40d (robilismy bardzo podobne ujecia), przyznam szczerze ze duzej roznicy na plus w zdjeciach z 40d nie zauwazylem, a ziarno jakos ladniej wyglada w nikonie.

Pozdrawiam.
    http://photo.pablodesign.net | D80, D7000, N18-55, N28, N50, N85, T55-200, SB600

Strona 3 z 27 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów