Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    Wszystko wporządku ? Żadnych problemów z mocowaniem itp
    No ciężko wchodził pierścien, ale hula...
    Dlaczego BODY a nie korpus...?

Domyślnie

Witam, przymierzam się do zakupu tego szkła: http://allegro.pl/tele-mc-jupiter-37...420902972.html
    Pytanie czy warto ? i czy te listki przysłony według was wyglądają ok ?? mam na myśli oczywiście pojawiające się tam jakby ślady oleju/smaru ???
    Druga rzecz gdzie mogę dostać "dupki" do tego szkła ??
    Wielkie dzięki za pomoc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Devilish_Chaos Zobacz posta
    Witam, przymierzam się do zakupu tego szkła: http://allegro.pl/tele-mc-jupiter-37...420902972.html
    Pytanie czy warto ? i czy te listki przysłony według was wyglądają ok ?? mam na myśli oczywiście pojawiające się tam jakby ślady oleju/smaru ???
    Wielkie dzięki za pomoc.
    90% Jupiterow i ruskich szkiel ma olej na lisciach, zupelnie normalna rzecz, poluj na wersje mc albo lepiej bierz nikona 135/3.5 lub czj sonnara bo to praktycznie te same szkla

Domyślnie

a to nie jest wersja z powlokami? co do sonnara czy nikkora to niestety kosztuja 2 razy tyle i przy kwocie ponad 300 zastanawiam sie czy nie warto bardziej Tair 11A - 135mm f2.8?
    Tylko czy tego Taira da sie przerobic tak jak jupitera? tzn podmienic dupke?

Domyślnie

a to nie jest wersja z powlokami? co do sonnara czy nikkora to niestety kosztuja 2 razy tyle i przy kwocie ponad 300 zastanawiam sie czy nie warto bardziej Tair 11A - 135mm f2.8?
    sonnara mozna za 250 dostac, co do taira to jest mniej ostry, ma mniejszy mikrokontrast i ogolny kontrast, wieksze ca ale za to ma bardzo miekki bokeh

Domyślnie

Tylko czy tego Taira da sie przerobic tak jak jupitera? tzn podmienic dupke?
    1. To jest wersja z powłokami (MC). Wersja przedostatnia. Ostatnia to MC 37AM. Czym się różnią nie wiem.
    2. Olej na listkach w niczym w tych obiektywach nie przeszkadza. Co innego od dupki strony - tam wypadałoby nadmiar usunąć.
    3. Nieoryginalną osłonę ma ten Jupek. Powinna być dłuższa.
    4. Tair 11A ma dokładnie tą samą zadnią część co Jupiter 37A o czym świadczy litera A po nazwie modelu.

EDIT: ad.3: Osłona powinna być taka jak w tej zakończonej aukcji: http://allegro.pl/tele-jupiter-37a-3...335315611.html
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 25-01-2011 o 00:34
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Co do Jupitera i nieskończoności to nie trzeba kupować samej tylnej dupki z bagnetem N za jakieś chore kwoty. Wystarczy zwykła przejściówka M42 bez soczewki oraz śrubokręt do wyjustowania.
    Jakby ktoś chciał aby mu wyjustować albo opisać jak się to robi zapraszam na PW
    D610, V1, FM2n

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Wielkie dzięki za pomoc.
    Niby normalne, ale ...
    U mnie po jakimś czasie (w okresie letnim) pojawiły się kropelki oleju/smaru na soczewce poniżej listków przesłony.
    A nie każdy potrafi to wyczyścić.
    Pozdrawiam
    Adam
    D80+18-55VR+Jupiter135+N85/1.8AF+N50/1.8AF+S28/1.8MF+Sonnar180/2.8MF+S150/2.8, YM124...

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów