Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Domyślnie

prześwietlam (tzn naświetlam na powiedzmy +0,7, bądz +1 EV) wzgledem tego co pokazuje światłomierz i potem w adobe bridge sciagam ekspozycję w dół. technika nie dopraclwana, ale kilka razy udało mi się osiągnąć dzięki temu bardzo miękie i miłe kolory.

Domyślnie

No właśnie pokaz jakaś fotkę Saygon. Musze wypróbować twoja metodę.
    W życiu piękne są tylko chwile.......

Domyślnie

bede musial poszukać jakiegoś zdjęcia, bo jednak nie stosuje tego normalnie, uzyskałem to chcąc ratować jedno przepalone zdjęcie. wieczorem postaram się je znaleźć, jak sie nie odezwe do 22 przypomnijcie mi bo mogę stracić pamięć dziś u dentysty.....

Domyślnie

Witam

Coś mi się wydaje, że negatyw ma większą rozpiętość tonalną niż pozytyw.

A co do bajecznych kolorów to polecam Wam zobaczyć galerię kolegi: http://szakal.org.pl/, szczególnie z Indii. Kolory przecudne. Zdjęcia były robione Canonem EOS30 na filmie FUJI REALA.

Zdjęcia zamieszczone na stronie są zeskanowane w labie na Fuji SP-2000 bez żadnej późniejszej obróbki.

Po jego fotkach po długiej przerwie co jakiś czas zdarza mi się zamiast rolki slajdu czy B&W włożyć filmu Fuji REALA.

P.S. a to nie jest tak, że w tropikalnych krajach jest tak pięknie, że zawsze fotki muszą wyjść śliczne?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

jego kolory są ładne ale mccurryego są strasznie nasycone i jednak inne

Domyślnie

na stronie magnum filmie w "mccurrys debut" w tle jest podswietlarka do slajdow. chyba wyjasnia co nie co

co do reali, to ja uwazam, ze kolory z niej sa mdle. osobiscie nie lubie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bela Zobacz posta
    na stronie magnum filmie w "mccurrys debut" w tle jest podswietlarka do slajdow. chyba wyjasnia co nie co

co do reali, to ja uwazam, ze kolory z niej sa mdle. osobiscie nie lubie.
    oki a jakie to mogą być slajdy? pytam z ciekawości i do zapisania i zapamiętania, że jak już będę dostatecznie umiał to sobie takie kupię.

Domyślnie

Kodaki i Fuji, poszukaj na stronach NG w archiwum sa tam opisy na czym sa zrobione zdjecia.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

saygon
    gratuluje wiedzy teoretycznej
    slajd ma najwieksza rozpietosc tonalna... toz to rewelacja na miare przelomu w teorii fotografii!!!

btw
    magnum photos piszac o dia mowi o duplikacji plikow z negatywow na dia robionej w paryzu do czasu masowego wejscia cyfry. zdjecia te pozniej ( te niby dia) byly rozsylane jako serwis agencyjny po przegladzie przez edytora. by ukrocic dywagacje skad mam taka wiedze wyjasniam - stad ze pisalem prace magisterska na temat magnum i mialem z nimi kontakt.

co do ng - fama o dia wynika z oczekiwan spolecznych. w 2005 roku naczelny pisal w jednym z wiodacych pism fotograficznych ze cyfra dlugo nie wejdzie do ng bo jest mowiac w skrocie do dupy.
    w rzeczywistosci weszla gdzies na poczatku 2000 roku bezposredia relacja (przekaz sateliarny) z dzungli amazonskiej robiona za pomoca nikonow zreszta. sam sprzedawalem zdjecia z negatywow, dia i cyfry lacznie z coolpixem i czarno biala HL dojona na 1600 ASA.

tak wiec moze lepiej przy takich rozmyslaniach o kolorach nie zajmowac sie sprawa czym tylko jak? to jak zabawa ze zdjeciami dragana. wszyscy chca chlopa podrabiac, sa akcje do ps w necie - zenada.

prosilbym jednak zeby ewidentnych bledow informacyjnych jak tego z dia starac sie przynajmniej unikac!!!

pozdro
    olo
    Ostatnio edytowane przez rabijki ; 30-10-2007 o 10:58
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów