Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jabolix Zobacz posta
    Bierz N18-70 (może z drugiej ręki) + SB-800 (dobra lampa to fajna rzecz, lampę zmienia się o wiele rzadziej niż obiektywy)
    A po co mu sb-800? SB-600 tez spokojnie wystarczy.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Rzeczywiscie narazie SB-800 raczej nie przejdzie. Niestety nie mogę kupić używek poniewaz potrzebuję F-VAT Państwo mnie do tego zmusza Dziwi mnie, że tak małe poparcie otrzymał Tamron. Ciekawe czym to jest spowodowane? Coraz poważniej myślę o N18-70 + SB-600 bądź 50. Dżięki za podpowiedzi. Jak ktoś ma jeszcze inne propozycję to chętnie posłucham.
    D80 + N50 1.8 + Nissin Di622
    www.zdjeciaslubne.za.pl; Drugie hobby http://www.zegarmistrzwroclaw.pl

Domyślnie

Bo jasne szkło bez lampy sprawdzi się mniej niż ciemnejsze szkło z lampą.
    Przed momentem fociłem T17-50/2.8 jesienny koszyk, który moja córka zabiera jutro do szkoły. Lampa została w firmie, więc ISO 800 i ISO 1600 nie schodziło. Inaczej musiałym jechać ze statywu.
    Jasne szkło to nie jest lek na małą ilość światła. Pamiętaj też o GO. Nie zawsze mała GO jest dobra.

Domyślnie

Mam taki zestaw: 18-70 + 50mm F/1.8, i chociaż w pomieszczeniach wolałbym mieć szkło jaśniejsze od 18-70 to pięćdziesiątka nie sprawdza się przy fotografowaniu ruchliwego dziecka - długo ustawia ostrość, a jak już ustawi to mój synek już jest w zupełnie innym miejscu. Większość zdjęć robię 18-70 na wyższych czułościach do ISO 800, rzadko 1600 - szum jest wtedy znośny a czasy 1/60 i mniej. (5 żarówek 100W w żyrandolu trochę pomaga

Domyślnie

No narazie moje dziecko jest u mamy w brzuchu ale z tego co tam wyczynia wnioskuję, że będzie ruchliwe Chyba jednak skuszę się na 18-70 + sabinka. Ale wciąż czekam na wasze opinie.
    D80 + N50 1.8 + Nissin Di622
    www.zdjeciaslubne.za.pl; Drugie hobby http://www.zegarmistrzwroclaw.pl

Domyślnie

Moja sugestia to 50/1.8 + SB600 (ew. 35/2 + SB600 - zmieścisz się spokojnie w 1500). Swoim dzieciom (mają 2 miesiące) robię 99% zdjęć tandemem 30/1.4 + 60/2.8, przy czym często im pobłyskuję. Jak chcesz mieć ładne zdjęcia, to tylko stałka. A szeroki kąt sobie z czasem dokupisz. Jak coś to dostęp do mojego chlewika ze zdjęciami o których mówię jest tutaj.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów