Witam!
Właśnie kupiłem sobie nowe akumulatorki EN-MH1 do Coolpix 3100, poprzednich nie formatowałem i dosc szybko (pol roku) mi padły.
Nie wiem czy nowe mam formatować?
A jeśli tak to jak?
Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi :P
Szukaj
Witam!
Właśnie kupiłem sobie nowe akumulatorki EN-MH1 do Coolpix 3100, poprzednich nie formatowałem i dosc szybko (pol roku) mi padły.
Nie wiem czy nowe mam formatować?
A jeśli tak to jak?
Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi :P
Ja mam c8700 i nie formatowalem akumulatorki, niektorzy mowia ze powinno sie formatowac, ja tego nie zrobilem i stwierdzam ze narazie nie mam problemu, a minal juz rok jak mam dwa akumulatorki z ktorych korzystam.
Pozdrawiam
Damian
Akumulatory NiMH wypada na początku ze trzy razy rozładować do końca i w pełni naładować. Z tym że ten proces to nie formatowanie, a formowanie. A jeśli w trakcie eksploatacji regularnie nie rozładowujemy ich do końca, to co ca. 10 cykli warto raz rozładować je całkowicie.
Pozdrawiam
Lolek
jakby mi padly po pol roku to bym reklamowal, ja robie tak jak gada Lolek, i problemow zadnych nie ma, aczkolwiek slyszalem ze i bez takich zabiegow w nowoczesnych aku nie powinno byc problemow z zywotnoscia
D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|
"Nowoczesnych", to jeszcze nic nie znaczy, bo co innego "lubią" NiMH, a co innego Li-ion. Te drugie nie mają efektu pamięci i nie wymagają co jakiś czas pełnego cyklu rozładowania-ładowania, ale z kolei nie lubią się przegrzewać, bo to skraca ich zywotność. A przegrzewają się na przykład przy długotrwałym ładowaniu. Dobrze jest więc je doładowywać nawet po krótkim użyciu, bo wtedy nie zdążą się rozgrzać. No i wyjmować aku z laptopa gdy zasilany jest z sieci. No chyba że laptop służbowy....
Pozdrawiam
Lolek
Akumulatory NiMH nie posiadają "efektu pamięciowego" - przy pracy z niepełnym ładowaniem i rozładowaniem nie tracą nominalnej pojemności
Niestety mają, ale występuje on w znaczenie słabszym nasileniu niż w poprzednikach, czyli NiCd. Stąd w wielu materiałach reklamowych ogniw NiMH (zwłaszcza kilka lat temu) pisano że efektu tego już wcale nie ma. Dopóki NiMH używa się we fleszach, czy aparatach, to i tak co pewien czas rozładowują się one niemal do zera, a następne ładowanie poprawia ich kondycję. Dlatego często efekt pamięci pozostaje niezauwazony. Ale pamiętam jak w mojej pierwszej komórce aku NiMH wytrzymywał dzień-noc-dzień i pokazywał wtedy połowę zużycia. Wstawiałem go wtedy na noc do ładowarki i znowu dzień-noc-dzień. Po 10-15 takich cyklach akumulator drugiego dnia wykazywał przeważnie już tylko 10-20 % energii i nocne pełne ładowanie kasujące efekt pamięci stawiało go na nogi.
Pozdrawiam
Lolek
Polecam poczytanie tego tutaj na temat baterii.
Tomek
---------
kwasik, Świetna Fota ...hmmm czyżby Pink Floyd.... taaaa![]()
Smiena, ZENIT E, Canon Bell&Howell, Ricoh KR 10 Super, NIKON C 5700 + UV + POLARYZACYJNY
Marcus, "A momentary Lapse of Reason"![]()
Skontaktuj się z nami