Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    Wilkomir
    Gość

Domyślnie Formowanie baterii

Witam!

Właśnie kupiłem sobie nowe akumulatorki EN-MH1 do Coolpix 3100, poprzednich nie formatowałem i dosc szybko (pol roku) mi padły.
    Nie wiem czy nowe mam formatować?
    A jeśli tak to jak?
    Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi :P

Domyślnie

Ja mam c8700 i nie formatowalem akumulatorki, niektorzy mowia ze powinno sie formatowac, ja tego nie zrobilem i stwierdzam ze narazie nie mam problemu, a minal juz rok jak mam dwa akumulatorki z ktorych korzystam.
    Pozdrawiam

Damian

Domyślnie

Akumulatory NiMH wypada na początku ze trzy razy rozładować do końca i w pełni naładować. Z tym że ten proces to nie formatowanie, a formowanie. A jeśli w trakcie eksploatacji regularnie nie rozładowujemy ich do końca, to co ca. 10 cykli warto raz rozładować je całkowicie.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

jakby mi padly po pol roku to bym reklamowal, ja robie tak jak gada Lolek, i problemow zadnych nie ma, aczkolwiek slyszalem ze i bez takich zabiegow w nowoczesnych aku nie powinno byc problemow z zywotnoscia
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Domyślnie

"Nowoczesnych", to jeszcze nic nie znaczy, bo co innego "lubią" NiMH, a co innego Li-ion. Te drugie nie mają efektu pamięci i nie wymagają co jakiś czas pełnego cyklu rozładowania-ładowania, ale z kolei nie lubią się przegrzewać, bo to skraca ich zywotność. A przegrzewają się na przykład przy długotrwałym ładowaniu. Dobrze jest więc je doładowywać nawet po krótkim użyciu, bo wtedy nie zdążą się rozgrzać. No i wyjmować aku z laptopa gdy zasilany jest z sieci. No chyba że laptop służbowy....
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

Akumulatory NiMH nie posiadają "efektu pamięciowego" - przy pracy z niepełnym ładowaniem i rozładowaniem nie tracą nominalnej pojemności

Domyślnie

Niestety mają, ale występuje on w znaczenie słabszym nasileniu niż w poprzednikach, czyli NiCd. Stąd w wielu materiałach reklamowych ogniw NiMH (zwłaszcza kilka lat temu) pisano że efektu tego już wcale nie ma. Dopóki NiMH używa się we fleszach, czy aparatach, to i tak co pewien czas rozładowują się one niemal do zera, a następne ładowanie poprawia ich kondycję. Dlatego często efekt pamięci pozostaje niezauwazony. Ale pamiętam jak w mojej pierwszej komórce aku NiMH wytrzymywał dzień-noc-dzień i pokazywał wtedy połowę zużycia. Wstawiałem go wtedy na noc do ładowarki i znowu dzień-noc-dzień. Po 10-15 takich cyklach akumulator drugiego dnia wykazywał przeważnie już tylko 10-20 % energii i nocne pełne ładowanie kasujące efekt pamięci stawiało go na nogi.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

Polecam poczytanie tego tutaj na temat baterii.
    Tomek
    ---------

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Miasto Śledzia :)

Domyślnie

kwasik, Świetna Fota ...hmmm czyżby Pink Floyd.... taaaa
    Smiena, ZENIT E, Canon Bell&Howell, Ricoh KR 10 Super, NIKON C 5700 + UV + POLARYZACYJNY

Domyślnie

Marcus, "A momentary Lapse of Reason"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów