Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 100

Domyślnie

Ja postawilem na heliopana i jestem zadowolony
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    Blog

Domyślnie

A ja mam Heliopana, B&W Kaesemann i Nikona i, jeśli chodzi o jakość optyczną, to różnicy między nimi nie widzę. Różnica jest w szkielecie podtrzymującym szkło - Heliopan to zdecydowanie ciężki mosiądz pokryty dość łatwo ścieralna farbą (już gdzieniegdzie prześwituje złoto-miedziany połysk), B&w to niby mosiądz, co wynika z opisów na przeróżnych forach, ale jest znacznie lżejszy od Heliopana, a Nikon to stop aluminiowy. Z tych trzech Heliopan źle nakręca (i odkręca) się na obiektyw, bo ma b. wąski pierścień do nakręcania, za to szeroki do polaryzacji. Ta wąskość pierścienia nakręcającego szczególnie przszkadza w używaniu na szkłach z gumą przed gwintem filtra, jak 70-200. Nikon ma oba pierścienie tej samej szerokości, komfortowo się go nakręca i kręci, a B&W zajmuje pośrednie miejsce.

Domyślnie

markB mi głównie zależy na jakości optycznej i jakości polaryzacji, ale jak piszesz że nie ma wyraźnych różnic między nimi...

Domyślnie

A co powiecie na temat polarka HOYA Pro1 Digital a Heliopan slim CPL SH-PMC... Moze ktos miał w ręce te dwa polarki... Czy jest wyraźna róznica pomiędzy tymi filtrami?
    Aaaa, jeszcze jedno... Używał ktoś dwóch polarków na raz? Czy zwiększa to efekt polaryzacji?

Domyślnie

Ja używałem dwóch na raz, t.j. Heliopana nakręconego na Nikona. Gdzieś tutaj na forum wrzyciłem bodajże rok temu parę fotek, nie mogę znaleźć tego wątku. Nie ma zwiększenia polaryzacji. Teoretycznie takie kombo działa jak filtr szary o zmiennej gęstości (filtr Vari-ND SinghRay'a działa na tej zasadzie: http://www.singh-ray.com/varind.html), a praktycznie nie bardzo mi się taka kombinacja podobała. Mimo dwóch slimów była wyraźna winieta, a do tego zmieniał mi się balans bieli jeśli miałem go ustawionego na konkretną wartość, nie auto.

Domyślnie

Czytałem właśnie że dwa polary nakręcona na siebie dają efekt filtra szarego. Pewne jakbym założył dwa slimy do mojej sigmy 10-20 to winieta mogłaby się pojawić. Zastanawiałem się czy nie zostawić sobie tej Hoyi i dokupić dodakowo Heliopana, ale teraz nie wiem czy jest w tym większy sens. Już chyba bardziej skłaniam się do polarka heliopana + filtr połówkowy szary (cokina)

Domyślnie

Witam,

mam obiektyw 18-105mm VR, czy do takowego powinnam dokupic filtr wiekszy niz 67mm?

Poza tym jaki filtr firmy Marumi polecalibyscie do ww. obiektywu?

Bede wdzieczna za wskazowki.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bronzeeyes Zobacz posta
    Witam,

mam obiektyw 18-105mm VR, czy do takowego powinnam dokupic filtr wiekszy niz 67mm?
    Nie.
    Cytat Zamieszczone przez bronzeeyes
    Taki - tylko oczywiście we właściwym rozmiarze.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bronzeeyes Zobacz posta
    Witam,

Bede wdzieczna za wskazowki.

Pozdrawiam.
    owszem, 67mm i ani pół mniej ni więcej, po Hoyach kupiłem Marumi, jednak zdecydowałem się na Super DHG ze względu na łatwiejsze czyszczenie. Polecam takowy.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Oczywiście dekielek od obiektywu, na takowy filtr da radę zadzierzgnąć bez problemu? Bo słyszałem, że na niektóre filtry nie można założyć dekla...

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów