Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Nikon D50 pytania

Witam. Nikona D50 posiadam dopiero od paru dni i mam pare pytań. Większość znalazłem na tym forum, ale do paru nie znalazłem odpowiedzi...

1. Jak sprawdzić przebieg aparatu?
    2. Jak to naprawde jest z tą temperaturą otoczenia? Czy mozna uzywać go spokojnie do temp. -10 ?
    3. Trzask migawki jest b. przyjemny, ale troche moim zdaniem za głośny.... (tylko sie nie śmiać :] )

Pozdrawiam

PS: o latającej kulce już wiem
    D300 + S 10-20 | T 17-50 2.8 | T 90 2.8 | S 70-200 2.8 | SB-800 | SB-600 | Cokin Hitech 0.6 1.2 |
    LowePro CompuTrekker AW
    http://submit.shutterstock.com/?ref=64681- zarabiaj na zdjęciach!

Domyślnie

ad 2 tranzystory i uklady elektronicznie sa projektowane zeby dzialac 0-40oC
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Domyślnie

"ad 2 tranzystory i uklady elektronicznie sa projektowane zeby dzialac 0-40oC"

Z tym, ze niekoniecznie. Faktycznie tak wlasnie jest w wiekszosci przypadkow,
    ale sa tez produkowane specjalne serie podzespolow elektronicznych,
    przeznaczone do pracy w trudniejszych warunkach. Nie wiem natomiast,
    jakie konkretnie uklady pakuje do puszek Nikon.
    Inna sprawa, ze moze chodzic bardziej o wilgoc, ktora przy temperaturach ujemnych
    sprawuje sie nieco odmiennie.

NiseriN: nie marudz, tylko dawaj fotki
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

zobacz w jakich warunkach robiliśmy zdjęcia
    rekord przy F70 to -27 stopni...D50 na razie, tylko -11
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Zalecane temperatury używania są raczej czymś w rodzaju "dupochronu" dla Nikona niż rzeczywistymi ograniczeniami. Po prostu w temperaturze poniżej 0 niedoświadczony użytkownik może zniszczyć aparat (odpowiednia kombinacja kondensacji i zamarzania, czyli łażenie z zimnego w ciepłe i odwrotnie). Więc zamiast użerać się ze wszystkimi awariami wywołanymi takim zachowaniem, znacznie prostszym wyjściem jest napisać w instrukcji że aparatu poniżej zera używać nie wolno. Wtedy jeżeli jakakolwiek awaria nastąpi poniżej zera, Nikon nie musi uznać gwarancji, ponieważ sprzęt był używany niezgodnie z instrukcją.

Strategia znana wśród producentów sprzętu elektronicznego.

A że te aparaty są w stanie działać w temperaturach ujemnych, to widzieliśmy na wielu przykładach. Wymagają tylko ostrożności, czyli świadomego użytkownika. A to w lustrzankach przestaje być regułą... Stąd takie zabezpieczenie "na wyrost" w instrukcji.

Domyślnie

1. Jak sprawdzić przebieg aparatu?
    Do tego słuzy miedzy innymi program Opanda IExif 2.25. Możesz ściagnąc ze strony http://www.opanda.com/en/iexif/index.html . Instrukcje obsługi znajdziesz na forum, bo temat licznika zdjec był walkowany duzo razy Pozdrawiam
    Nikon D70 / D200 / Nikkor 50mm / Peleng 8mm / Sb600 / MF /

Domyślnie

Dzięki za pomocne odpowiedzi
    Własnie dzisiaj byłem na dworzu z aparatem. Temp około 0, do tego lekko pruszył śnieg. Zrobiłem około 80 zdjęć chcąc 'nauczyć' sie aparatu (********** sie strzelało seryjki ). Po przyjsciu do domu, wyjęciu z torby jedyne co to obiektyw był zaparowany co jest normalne. Po za tym chyba wszystko ok

Seeker - jak tylko bedę miał cos w miare udanego to nie omieszkam sie tym podzielić

Pozdrawiam
    D300 + S 10-20 | T 17-50 2.8 | T 90 2.8 | S 70-200 2.8 | SB-800 | SB-600 | Cokin Hitech 0.6 1.2 |
    LowePro CompuTrekker AW

Domyślnie

tłumacząc na chłopski rozum wychodzi na to ,że bardziej wskazane jest by aparat był raczej na wierzchu w czasie ujemnych temperatur niz chowany pod kapote i wyjmowany na czas focenia. Czy tak?

[ Dodano: Sro 28 Gru, 2005 ]
    Poszukałem w styczniowych tematach i juz wiem. Co prawda o D70 ale D50 pod wzgledem wytrzymałości na niskie temperatury powinien zachowywac sie tak samo.

Domyślnie

Jeszcze mam pytanie, a nie będe zakladał osobnego tematu
    Wiem że to już sie pojawiało na tym forum ale chciałbym uzsyskać jasną odpowiedz:
    Czy da sie zajeździć aparat ?? Bo w 5 dni zrobiłem ponad 1200 zdjęc i zaczynam sie nad tym zastanawiać....
    LowePro CompuTrekker AW

Domyślnie

W tym tempie to ci pewnie nawet pół roku nie wytrzyma. Może kup sobie kałasznikowa - będzie bardziej szybkostrzelny.
    Jacek

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów