Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: F-401 czy F50

Domyślnie F-401 czy F50

Witam. Jako, że d70s pojechał do serwisu mam większa mobilizację do zakupu analoga. Jako, że na NIkonach nie znam się jeszcze za dobrze proszę was o pomoc. Myślę o czymś tanim i prosty. Zastanawiam się pomiędzy dwoma korpusami (jak w temacie). Który lepszy, który wybrać? Jak z wielkością wizjera, pracą AF, itd. Cena podobna (f-401 stoi poki co za 50zl, F50 jest za kup teraz za 88zł), więc który wybrać. Dziękuję za pomoc

Domyślnie

Zaden z tych, wez F301 a jak juz chcesz z AF to przynajmniej F601 lub F801s.

Domyślnie

Wolę bez Af, bo uwielbiam ogromne wizjery z klinem i rastrem Najlepiej to chciałbym coś starszego, kocham stare, manualne korpusy (w starym systemie kupowałem oraz starsze i prostsze konstrukcje . Ale z tego co widziałem na allegro są dość drogie niestety

Aaaa, ważne jeszcze żeby miały pomiar światła z manualami

Domyślnie

F301 kupisz za grosze a bedziesz mial dobra matowke, jasny wizjer, wspolprace z manualami od 1977 r, programy od P do M i automatyczny przesuw filmu, reszta to manual.

Domyślnie

duży i jasny wizjer bedziesz miał też w 601, obsługa starych szkieł, pomiar światła przez każde szkło dające się podczepić no i AF jak bedziesz chciał, który zawsze można wyłączyć i mieć full manual.

Domyślnie

Ja bym brał tak jak Gall radzi F-301
    Miałem i to było na prawdę fajne body

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Jest też 601 M bez AF ale ze wszystkimi zaletami tej konstrukcji
    Sam dość długo robiłem 601-ką i jestem zadowolony - do dziś ją używam jak aparat może ulec uszkodzeniu (łódki kajaki itp). Dobrze naświetla. ma punktowy pomiar światła, synchro 1/12, jedyna wada dość głośny silnik, szczególnie przy zwijanu filmu.
    Ale polecam

Domyślnie

synchro lampy 1/125 (5 się zgubiła)

Domyślnie

W F601 jest jedna wada - AF. AF jest wolny jak zolw i do tego pradozerny jak cholera, a beterie do tego aparatu nie sa tanie.

Domyślnie

Jak dobrze doczytałem, to F301 jest zasilany 4x AA, więc super. Jak już pisałem od AF, wolę duży wizjer. Teraz już wiem czego szukać, tylko szkoda, że na allegro pustki są. Dziękuję Wam bardzo za pomoc

Uprawnienia umieszczania postów