Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: RAW, NEF

Domyślnie

A najlepiej zostaw triala i zaplikuj mu witaminkę
    pomyliłes fora - to oficjalne forum Nikona... kumasz ?
    Z katalogu "Nikon/PictureProject" kopiujesz plik...
    no tak - czyta, ale nie ma nic wspólnego z pełna obsługą jaka daje CameraRaw
    to tylko taka namiastka, dajaca bardzo okrojone opcje ingerencji w NEFa.
    Sugeruje bezpłatny NikonView lub PicturProject i po "zadziałaniu" na pliku
    konwertowanie do JPG lub TIFFa - aczkolwiek te softy to tez duzo mniej opcji
    i mozliwosci obróbki niż CR czy NC.

Domyślnie

no tak - czyta, ale nie ma nic wspólnego z pełna obsługą jaka daje CameraRaw
    to tylko taka namiastka, dajaca bardzo okrojone opcje ingerencji w NEFa.
    Dokładnie tak, jednak to jak widać działa nawet z PS 7.0. Nie każdego stać na kupno CS2, zwłaszcza, że w sumie doszło tylko kilka funkcji więcej niż w CS, no ale CS nie jest już wspierany przez Adobe. Zresztą autorowi watku chodziło, zeby PS CS czytał mu NEFy. Ostatni CR jaki sie ukazał do tej wersji PS nie zapewnia tego. Podana metoda daje chociaż namiastkę tego.

Sugeruje bezpłatny NikonView lub PicturProject i po "zadziałaniu" na pliku
    konwertowanie do JPG lub TIFFa - aczkolwiek te softy to tez duzo mniej opcji
    i mozliwosci obróbki niż CR czy NC.
    Po metodzie, którą opisałem masz takie same efekty jak byś zadziałał PictureProject. Zresztą wiem, co potrafi grafik wyciagnac z pliku i to nawet zwykłego JPEGa. Na gołym PS i to właściwie bez względu na jego wersję, no powiedzmy od 7.0 do CS2.

No to albo trzeba robic lepsze zdjęcia, albo lepiej się nauczyć PS, albo wydawać kase na co raz nowsze oprogramowanie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

ok skoro juz mowimy o tych plikach... mi ostatnio kumpel powiedzial o RawShooter. co myslicie o tym programie. ewentualnie co polecicie do sciagniecia z netu w miare prostego do obslugi i oczywiscie darmowego albo z kluczykiem odpowiednim?

zaznaczam ze zaczynam dopiero ten temat... wiec jesli mozna prosze pelne nazwy a nie skroty
    pozdrawiam i dzieki
    soko

Domyślnie

Niestety jeszcze ja mam problem z rawami z aparatu. Jak przekopiowac rawy z karty na komputer? Jak zapisuje na dysk to po prostu zapisuje mi jpgi.
    Nikon D70 / D200 / Nikkor 50mm / Peleng 8mm / Sb600 / MF /

Domyślnie

Hmm.. wkładasz kartę do czytnika, pojawia się kolejny dysk, zgrywasz z niego pliki, rawy, jpegi, co tam masz.

Jeśli nie masz czytnika to przestawiasz aparat w Mass Storage i dalej jak wyżej.

slawek-
    D70 | Tamron 28-75/2.8 | 70-300G | 50/1.8 | SB-800 | Manfrotto 680B+234RC

Domyślnie

Dzieki slawek. Mialem ustawione pTP. Teraz juz wszystko wporzadku. Dzieki
    Nikon D70 / D200 / Nikkor 50mm / Peleng 8mm / Sb600 / MF /

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów