Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
    Sentymenty na bok, aparaty to narzędzia (nawet w amatorskim rozumieniu tego słowa) i o ile nie jest się uwiązanym pokaźną kolekcją szkieł do danego systemu to nie ma co płakać że nasza ulubiona firma nie nadąża za czołówką tylko zmieniać system. O ile oczywiście wydolimy finansowo i czujemy potrzebę. Jeśli jest to pierwszy aparat to presja kupna danej marki jest IMHO jeszcze mniejsza.

GTM: filozofia Olka to stabilizacja w body (E-510. E-3), w pbiektywach tylko Panas/Leica. Tanie tele ze stabilizacją to nowość C/N i jak dla mnie to nie tędy droga, ale fakt, jest i sie pewnie nieźle sprzedaje. Może to właśnie odpowiedź na Pentaxa K100 i Olka E-510? Slaba rozdzielczość tonalna brzmi dosyć ofensywnie, napisz że mniejsza niż w aparatach z matrycą APS-C. Skąd info o takiej dużej ilości hot pixeli? Guglam i nie mogę tego wyguglać. Możesz pomóc?
    Ja zrozumialem, ze kolega to zaobserwowal u siebie (hoty i waski zakres tonalny). Aczkolwiek o niskiej dynamice pisza np. na optyczne.pl, dpreview i w paru innych miejscach.

Dlaczego uwazasz, ze instalowanie stabilizacji optycznej w tanich teleobiektywach to blad? Jesli technologia jest na tyle tania, to ja nie widze powodu, zeby tego nie robic. Te szkla sa przy tym w znosnej cenie dla amatorow rowniez wiecej niz znosne optycznie.
    Na sieci widzialem takze porownanie stabilizacji z korpusu i obiektywu. Jasno wynikalo, ze ta w obiektywach jest lepsza. Obiektyw to ta leica do panasa, a body to e-510 (http://www.optyczne.pl/91.3-Test_obi...bilizacja.html). Recenzje pewnie widziales. Zauwaz tez, ze canon robi podobnie, wiec, jezeli dwoch najwiekszych w branzy tak robi, to tym bardziej nie rozumie, dlaczego napisales to, co napisales.
    Ostatnio edytowane przez pioter m ; 05-10-2007 o 15:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Mimo wszystko system 4/3 ma zalety. Główną jest otwartość. Wszystko, ale to absolutnie wszystko z tego systemu jest ze sobą kompatybilne, obiektywy, lampy, konwertery niezależnie od marki. W przyszłości to może być duża karta przetargowa. Nie grzebałbym też tego systemu z powodu wielkości matrycy, jak by nie patrzyć, jest ona ZNACZNIE większa niż w najlepszych kopaktach, a co za tym idzie ma dużo większy potencjał.
    Co do potencjalnych nabywców, nie bądźmy zaślepieni. Rynek lustrzanek, to tylko mniejsza część rynku aparatów. Moja dobra znajoma, podróżnik z zamiłowania, byłaby zachwycona E-410 (przede wszystkim wilkością i jakością zdjęć).
    Co do kompatybilności etc. to nie wiedzę żadnego zysku ani zalety. Toż to "oczywista oczywistość", że zacytuję klasyka . Tak powinno być, że w danym systemie wszystko do siebie pasuje. To że "kilka firm i system otwarty". Pytanie kto do niego wszedł w sposób, który by zasadniczo coś zmienił? Motorem tego systemu jest Olek - paliwem Panasonic. Tyle.
    System ma swoje zalety ale IMO 410 to pierwszy korpus, który je tak na prawdę wykorzystuje (i to też nie do końca).
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do kompatybilności etc. to nie wiedzę żadnego zysku ani zalety.
    To wyobraź sobie, że możesz zamiennie stosować optykę Nikona i Canona. Widzisz jakieś zalety ? (Żeby za chwilę nie odpowiadać na ripostę, zauważ proszę, że mówię o korzyściach długoterminowych, kiedy każdy uczestnik systemu rozbuduje ofertę.)
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

To wyobraź sobie, że możesz zamiennie stosować optykę Nikona i Canona. Widzisz jakieś zalety ? (Żeby za chwilę nie odpowiadać na ripostę, zauważ proszę, że mówię o korzyściach długoterminowych, kiedy każdy uczestnik systemu rozbuduje ofertę.)
    Nie no ale piszmy o świecie realnym, a nie wirtualnym. Do którego Olka możesz podpiąć optykę Canona lub Nikona i wszystko Ci działa ? Problem nie polega na tym co sobie wymyślimy tylko kto to będzie wspierał. Dziwne ale jakoś tej kolejki nie widać.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Nie no ale piszmy o świecie realnym, a nie wirtualnym. Do którego Olka możesz podpiąć optykę Canona lub Nikona i wszystko Ci działa ? Problem nie polega na tym co sobie wymyślimy tylko kto to będzie wspierał. Dziwne ale jakoś tej kolejki nie widać.
    Chyba nie rozumiesz o czym piszę. To było porównanie w celu zobrazowania Ci zalet otwartości systemu. W takim razie powiem wprost. Za kilka lat (np 3) oferta Panasonica, Olympusa, Leica (to trzech podstawowych graczy) będzie pełniejsza. Więcej Lamp, obiektywów i innych takich. Otwartość systemu pozwala zapinać to wszystko między sobą, do korpusu Olka zapniesz sobie obiektyw z oferty Leiki, założysz lampę Panasonica i to wszystko działa. Jeżeli to nie jest zaleta, to z pewnością nie jest to wada .
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin

Domyślnie

Chyba nie rozumiesz o czym piszę. To było porównanie w celu zobrazowania Ci zalet otwartości systemu. W takim razie powiem wprost. Za kilka lat (np 3) oferta Panasonica, Olympusa, Leica (to trzech podstawowych graczy) będzie pełniejsza. Więcej Lamp, obiektywów i innych takich. Otwartość systemu pozwala zapinać to wszystko między sobą, do korpusu Olka zapniesz sobie obiektyw z oferty Leiki, założysz lampę Panasonica i to wszystko działa. Jeżeli to nie jest zaleta, to z pewnością nie jest to wada .
    IMO tylko z tego nic nie wynika. Nadal masz małe matryce ze wszystkimi wadami i zaletami takiego rozwiazania. Od ilości uczestników tego systemu matryce się nie powiększą. Przykład który podałeś Nikon - Canon jest o tyle nie przystający, że porównujesz dwa mega systemy rowijane od dziesiątek lat z olbrzymimi perspektywami z systemikiem, który powstał kilka lat temu rozwijanym przez firmę, która już nie raz się gubiła rynkowo i wspieranym przez firmę, która ma niewielkie doświadczenie na rynku foto. Oczywiście teoretyzować można co będzie za kilka lat. Otóż ja sądzę, że dalej będzie to samo dalej niszowość. Ta otwartość to IMO slogan reklamowy Olka, z którego póki co nic nie wynika.

Aha co to jest otwartość to wiem. I wiem też jakie byłby zalety takiego połaczenia C-N. Tyle że piszmy o tym co jest realne, a nie wirtualne.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-10-2007 o 17:42
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

motoko - hoty mozesz sobie poogladac np tu: http://www.dcresource.com/reviews/ol...w/P7040134.JPG
    Co prawda jest to fota z e-510 ale na 410 wyglada to raczej podobnie.
    Zeby nie bylo watpliwosci zdjecie jest zrobione na iso100... jak dla hotow jest "troche" za duzo. Oczywoscie da sie z nimi zyc, da sie je usunac ale tak czy inaczej jest to dosc nieciekawy dodatek do zdjecia.

Domyślnie

IMO tylko z tego nic nie wynika. Nadal masz małe matryce ze wszystkimi wadami i zaletami takiego rozwiazania.
    Ale kto powiedział, że wszyscy muszą mieć duże matryce? Mały aparat - małe matryce.

Aha co to jest otwartość to wiem. I wiem też jakie byłby zalety takiego połaczenia C-N. Tyle że piszmy o tym co jest realne, a nie wirtualne.
    Ale otwartość 4/3 jest REALNA, nie wiem o co Ci chodzi z tym Canonem i Nikonem ?

Domyślnie

Ale kto powiedział, że wszyscy muszą mieć duże matryce? Mały aparat - małe matryce.(....)
    Nikt. I ja widzę nawet zalety tego rozwiąznia - o czym pisałem. Co nie zmienia faktu, że przy obecnej technologii mają one wady - wypunktowane zresztą trafnie w tym wątku.

(....)Ale otwartość 4/3 jest REALNA, nie wiem o co Ci chodzi z tym Canonem i Nikonem ?
    To przecież Ty przywoływałeś przykład C i N.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

To przecież Ty przywoływałeś przykład C i N.
    Ale dla przykładu to było, a Ty się na tym powiesiłeś .

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów