Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Pola AF

Domyślnie

Przy zdjęciach seryjnych mojego szybko poruszającego się dziecka - ja zmieniam pozycję, ono również nie próżnuje - wykorzystuję wszystkie 11 pól w D80 i jest to bardzo wygodne, myślę, że też szybsze, łatwiej uchwycić właściwy moment. Wykorzystuję też często w takich sytuacjach automatyczny dobór pól przez aparat - potrafię go skłonić by ustawiał ostrość tak jak chcę.

W analogu F601 mam jedno pole AF i zdjęcia dziecka wychodzą równie dobrze, choć robię ich znacznie mniej niż cyfrą (lecz z innego powodu)

Mój wniosek jest taki: jedno lub trzy sprawne pola AF - Nikon jest znany z ich niezawodności - to bardzo dobry wynik, a dodatkowe tylko nieznacznie uprzyjemniają fotografowanie.
    Pozdrawiam
    N_D80+N18-70DX+S75-300+CprimaS28N+Me_AF48-1

Domyślnie

Kronos28 i ja pisaliśmy jednocześnie. Po przeczytaniu jego postu dodam, że również cenię sobie możliwość wczesniejszego ustawienia pola ostrości bez konieczności przekadrowania w D80. Gdy fotografuję ludzi lubię ich umieszczać najpierw z lewej potem z prawej strony kadru w pionie lub w poziomie robiąc wiele wariantów tego samego ujęcia. W domu wybieram najlepsze z nich. W ten sposób kilka więcej pól ostrości udowadnia swoją wartość - tak jest u mnie.

Dodam jeszcze, że mimo tej przewagi sam nie wiem czy jeszcze raz wybrałbym D80, czy niewiele ustępujący mu D40X. Oczywiście po wielu udanych sesjach zdjęciowych z dnia na dzień moja D80-tka udowadnia swoją przydatność i przysparza mi wiele radości, zasługując na moje przywiązanie do niej.
    N_D80+N18-70DX+S75-300+CprimaS28N+Me_AF48-1

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów