Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Capture One i duże kontrasty - help!

Cześć,

Prosiłbym Was o pomoc w następującej sprawie - wypowiedzeniu się na temat wołania w C1 zdjęć na których są duże kontrasty (np. dużo w cieniu i jasnych obszarów).

Przez ostatnie miesiące z dużym zadowoleniem korzystałem z C1 - szybko, w miarę dobrze, dobry workflow - same zalety. Wczoraj popstrykałem trochę typowo wycieczkowych zdjęć w niesprzyjających warunkach (duże słońce), choć dopalałem wiele lampą. No i zacząłem nad nimi pracować w C1 i wyszło źle. Spróbowałem porobić to samo w Adobe LR - no i możliwości są znacznie większe. Czasami wymaga to przekombinowania, ale w LR się udaje, tymczasem w C1 pewnych rzeczy nie da się zrobić (nie ma np. jawnej możliwości typu "Recovery" i "Fill light").

Zanim pokażę przykłady - mam dwa pytania:
    1) Czy jest jakiś sposób w C1 aby walczyć z tak dużymi kontrastami (poza "extra shadow", manipulacją krzywymi i suwakami, co robię) ?
    2) Czy na codzień (pytanie do osób mających kilka różnych softów do wołania zdjęć) używacie równolegle kilka z nich, zależnie od charakteru zdjęć (np. C1 do zaszumionych, inny do innych)?

OK, przykłady. Po lewej C1, po prawej LR.

1) Najpierw coś lżejszego - oczywiście w obydwu starałem się wyciągnąć jak najwięcej. Poza tym zwracam uwagę na kolory (po prawej są bliższe prawdziwym)

2) Przykład dwa - wszystko na dole było w cieniu, góra w ostrym słońcu. Trochę udało się wyciągnąć, w C1 jest niby podobnie jak w LR (kwestia ruszenia suwakami). Niemniej w LR mogłem dale pójść z wyciąganiem cieni i ładnie zrównać górę i dół.

3) Tutaj zupełny hardcore - pierwszy plan w cieniu (ale dopalany lampą), reszta w słońcu - C1 jest bezradny (wykorzystałem wszystkie możliwości, które znam) - w LR udało się wyciągnąć znacznie więcej.

Wiem, że warunki były niesprzyjające, ale nieraz nie ma na to wpływu. Chciałbym dowiedzieć się jakie macie rady na radzenie sobie z tymi konkretnymi zdjęciami. Mogę wstawić NEFy. Ktoś pomoże ?

Pozdrowienia.

Domyślnie

Daj Exposure: linear response, EC: -0,25 CC: -10, CS: +10%

Domyślnie

Widac wyraznie, ze LR korzysta (korzystales) z narzedzia dzialajacego jak "Shadow/Higlight" znane z Shopa. Niestety, ale C1 nie ma az tak zaawansowanych narzedzi do gmerania w obrazie. To nie kombajn, a lekka wyscigowka. Mozna kombinowac, ale na bank nie da sie nim beblac az tak gleboko, jak w przypadku softu Adobe.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Acha - jeszcze jedno. W C1 są dwa profile D200 - "generic" i "portrait". Zmień sobie na "portrait", jest ładniejszy

Domyślnie

Dziękuję za rady - w nocy poćwiczę, a jak opracuję metodę, to zdam relację

Domyślnie

Przetestuj C1 v4 beta. Ma sporo ciekawych opcji (zwlaszcza przy wydobywaniu detali z cienia czy światła).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Daj Exposure: linear response, EC: -0,25 CC: -10, CS: +10%
    No, ekstra ! Rzeczywiście jest jakaś poprawa Wywołałem dla 0,25, -20, +10 i jest to wg mnie bliższe temu, co chciałbym zobaczyć. W każdym razie jest to już jakiś materiał do dalszego dziobania w PSie Dziękuję !

Domyślnie

W C1 wszystkie foty wołam z ustawieniem linear response - daje bardziej naturalne kolory i odpowiednie miękkości likwidując nadmierne kontrasty.
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

No ja właśnie też zacząłem tak coraz częściej robić, często również daję kontrast na minus a nasycenie trochę na plus. Potem wychodzi dobry materiał do obróbki w Photoshopie.

Domyślnie

z przyjemnoscia poczytałem co piszecie i rzeczywiscie na linear response obrazek jest delikatniejszy mozna rzecz z klimacikiem ale brakuje mi tej swierzosci światełka nie wiem jak to nazwać - napiszcie co robic , wiem że nefik sporo miejsca zajmuje ale mogę podesłać-tylko jak i gdzie...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów