Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie D70s wyłącza się, gaśnie LCD, po wyjęciu i włożeniu baterii pisze "Error"

Hej

Robiłem na imprezie zdjęcia w dużej ilości. Mniej więcej gdzieś po 500-600 zdjęciach aparat kilka razy zachował się tak:
    1. naciskam spust
    2. gaśnie LCD
    3. wyjmuję i wkładam baterię
    4. na LCD napis "Error"
    5. naciskam spust
    6. aparat robi zdjęcie
    7. znika napis "Error"

Sytuacja powtórzyła się kilka razy w ciągu minuty. Jedyne co mi przyszło do głowy to wymiana baterii (Hahnel HL-EL3 na Nikon EN-EL3a), po której aparat zaczął działać poprawnie.

Następnego dnia ponownie włożyłem Hahnela i zrobiłem bez problemu kilkadziesiąt zdjęć, w tym sporo z wbudowanym flashem (poprzedniego dnia używałem SB-800). Dopiero wtedy aparat pokazał że bateria nie jest w pełni naładowana (zgasł pierwszy segment) a problem więcej się nie powtórzył.

O co tu może chodzić?? Czy jest sens oddawać aparat do serwisu jeśli nie jestem w stanie odtworzyć problemu?

Aparat to D70s, obiektyw w momencie kiedy wystąpił problem to Nikkor 18-70.

Michał

Domyślnie

zrobiłeś 600 zdjęć na jednej imprezie? sorry za złośliwość, ale może lepiej było wziąć kamerę
    pozdrawiam
    Artur

Domyślnie

Zrobiłem ponad 800. Jak to było? "Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia nie ubierają tego w słowa?"

Michał

Domyślnie

Hej!
    Na nieoryginalnym akumulatorze takie sytuacje mogą się zdarzyć. Powstał jakiś stan nieustalony, który spowodował takie a nie inne zachowanie się elektroniki aparatu. Nie martwiłbym się tym, tylko "wyczuł" odpowiedni moment podczas pracy, na wymianę (nieoryginalnego) akumulatora.
    A swoją drogą 800 fotek na jednej imprezie. O zgrozo...
    Pozdro!
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    A swoją drogą 800 fotek na jednej imprezie. O zgrozo...
    Pozdro!
    Tak? A gdy robisz na przykład zdjęcia ludzi w tańcu, to masz WSZYSTKIE ujęcia udane, trafione, ostre...?
    Krzysztof Paszkiewicz

puchbeary
    Gość

Domyślnie

W kontynuacji OT - ja robię około 700-900. Nie widze w tym nic niestosownego - mam pewność że nie będę się pocił później jak siądę do komputera. Wiem jakie są moje możliwości i ograniczenia więc wolę być zabezpieczony.

W temacie właściwym - nieoryginalny akumulator potrafi spłatać takie figle - ja z przykrością stwierdzam że moja krótka przygoda z nieoryginalnych akku (miałem to samo co opisałeś ale znacznie częściej - co 2-3 zdjęcie) w moim Nikonie D50 spowodowała przypadłość podwieszania lustra. Raz na 150-300 zdjęć lustro nie wraca i trzeba drugi raz nacisnąć spust żeby się odblokowało. Kiedyś tego nie było a teraz niestety również na oryginalnym akku się zdarza. Czytałem - nawet chyba na tym forum, że może to być spowodowane tym, że Nikon w chwili kłapnięcia lustrem pobiera więcej energii co powoduje że nieoryginalne ogniwa "nie wyrabiają" i stąd te problemy

Gemini
    Gość

Domyślnie

miałem coś podobnego z akumulatorkami z hahnelowskiego gripa... wymiana na nikona pomaga... dlaczego tak się dzieje? Nie wiem!
    Pewnie to jak zwykle nie wina producenta aparatu

A co do ilości fotek... ja tak z 500 robię i rzeczywiście... mniej stresiku przy selekcji...

Domyślnie

mam d70s. kupiłem super baterię premium gold i tak właśnie się zaczęło podwieszać lustro. jak robię zdjęcia z dużym odstępem czasu to nie, ale przy fotkach jedna za drugą zawiesza sie. dokupiłem hahnela i problemu nie ma.
    tak sobie myślę że jak się nie działo na oryg baterii a zaczęło się (u puchberrego) to może to kwestia styków - odczyścic czyms ?
    nikon i nikkory oraz troszkę w:
    http://mirroo.pl/

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Obawiam się że u mnie jakiemuś drobnemu uszkodzeniu uległ mechanizm lustra - niestety ta przypadłość trwa teraz również na oryginalnym akku. Tyle że raz na 100-200 zdjęć nie jest tak uciążliwa więc nic z tym nie robię.

Domyślnie

Sytuacja powtórzyła się i u mnie też lustro zatrzymuje się w połowie drogi. Kilkanaście zdjęć później (bez zmiany akumulatora, tylko wyjęcie i włożenie) korpus w końcu uznał że bateria jest rozładowana i odmówił dalszego robienia zdjęć. Reset nic nie wnosi (poza koniecznością ustawienia zegara).

Jak sytuacja pojawi się na akumulatorze Nikona to poleci do serwisu (znowu...).

Michał

Uprawnienia umieszczania postów