Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Domyślnie

Nie przesadzaj.
    Jest to bardzo fajny aparacik. Do zastosowania w dwóch płaszczyznach:
    1) Zdjęcia rodzinne lepsze niż "compact" - z obiektywami 18-200VR, lub zestawem 18-55 + 55-200 (lub lepszym 18-70 + 70-300VR) jest naprawdę wystarczający dla większości zastosowań.
    2) Do amatorskiego eksperymntowania z foto. Np z makro. Zdjęcia packshotów, etc. Zapniesz każdy obiektyw Nikona tylko AF nie będziesz miał. Ale skoro amatorsko eksperymentujesz to nie ma dużego znaczenia.

Brak jest jeden - brak silnika.
    Nie ma sensownego, w miare taniego obiektywu z światłem 2.8 i AFS. Z tego powodu odpadają "profesjonalne" (lub bardziej zaawansowane) sesje, sport w ciemnych pomieszczeniach (bo jak światła jest dosyć to 70-300 VR całkiem fajnie sobie radzi).
    Ciężko znależć coś do "portretu" z AFs.

Dla mnie jednym zdaniem: Jak nie potrafisz zrobić amatorsko zdjęć z d40 to i lepszym korpusem też nie będziesz potrafił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sever Zobacz posta
    Nie przesadzaj.
    Jest to bardzo fajny aparacik. Do zastosowania w dwóch płaszczyznach:
    1) Zdjęcia rodzinne lepsze niż "compact" - z obiektywami 18-200VR, lub zestawem 18-55 + 55-200 (lub lepszym 18-70 + 70-300VR) jest naprawdę wystarczający dla większości zastosowań.
    watpie aby amator chcial wydawac 2,5 k pln za 18-200VR ( jak przegilem z cena to sorry, ale nie orieruje sie teraz w cenach )

fakt d40/x moze i zrobi lepsze zdjecia od kompakta ale z hybrydami bedzie szedl ramie w ramie.
    jednym slowem: do rodzinnych zdjec lepiej nadawalaby sie jaka kolwiek hybryda, natomiast jesli chesz kupic d40/x musisz sie liczyc ze wydasz znacznie wiecej pln na obiektyw/obiektywy
    2) Do amatorskiego eksperymntowania z foto. Np z makro. Zdjęcia packshotów, etc. Zapniesz każdy obiektyw Nikona tylko AF nie będziesz miał. Ale skoro amatorsko eksperymentujesz to nie ma dużego znaczenia.
    do packshotow to raczej nie slyszalem aby ludzie uzywali d40/x, do makro rowniez choc nie watpie ze sie da...

moze i masz racje ale nie zmienie swojego zdania na temat tego aparatu. dla mnie to jest ''grzechotka'' i tyle.

Domyślnie

fotograf - sranie w banie za przeproszeniem.
    każdy kupuje aparat na miarę swoich potrzeb
    z tą zabawką to przesadyzm - brakuje silnika ale można nim zrobić równie dobre zdjęcia co nawet Nikonem D3
    wszystko zależy jak bedzie użyty i przez kogo.

Domyślnie

moze i tak moze i nie...
    sorki ale nic nie jest mi w stane wybic z glowy mojego zdania na ten temat.

Domyślnie

słuchaj - Ty go nie kupisz, ja go nie kupie
    ale mam znajomą co go kupiła - bez zamiaru dokupowania jakichkolwiek obiektywów
    robi kitem 18-55
    i jest bardzo zadowolona - naprawde robi tym zestawem fajne zdjęcia
    aha - i co do d40 - to moim zdaniem ma fajniejszy dźwięk migawki niż d50.
    EOT

Domyślnie

Fotograf - czemu kupilem D40 - wzgledy finansowo/racjonalne -mam dostep w studio do dobrych, drogich obiektywow z silnikiem. Mam tez dostep do 50 1.4 i nie ma jakiejs tragedii zeby ostrzyc recznie. Mi brak silnika nie doskwiera.

Poza tym temat byl o zasilaniu. Czy kazdy post w ktorym pisze sie o D40 musi sie skonczyc nagonka na posiadaczy takowego?
    N D70 | Sigma DC 18-125 3.5-5.6 D | Nikon 50mm f1.8 | SB600 | 6GB kart Sandisk Ultra 2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotograf Zobacz posta
    ...
    fakt d40/x moze i zrobi lepsze zdjecia od kompakta ale z hybrydami bedzie szedl ramie w ramie.
    Nie rób sobie jaj i poczytaj o tym aparacie.
    Postawię Ci skrzynkę piwa, jeśli zobaczysz różnicę na zdjęciach między D40X a D80 z np 18-200VR i wskażesz to "gorsze".

end OT
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice Śląskie

Domyślnie

Do D-40 są na runku gripy firmy Hehnel ( ok 399 ) i Delta ( ok 299 ). Do obydwu można włożyć 2 akumulatorki EN-EL9 lub ich odpowiedniki lub 6 akumulatorków typu AA , Delta ma dodatkowo zdublowany spust migawki. Pozdrawiam
    D40,AF-S Nikkor 18-55,SB-800
    " nie istnieje klawisz - utwórz dzieło"

Domyślnie

Jeszcze mały OT, bo się wzburzyłem

Cytat Zamieszczone przez fotograf Zobacz posta
    ....
    A odróżnisz fotkę z D80/D200 + 70-200/2.8 i D40x + takie samo szkło ? No i co z tego, że aparat wygląda przy tym jak zatyczka do obiektywu? Od kiedy to wyglądem robi się zdjęcie ?

Domyślnie

Aż poczułem sie urażony tym najazdem na D40
    Żartuje, rzecz jasna.
    Zeby nie było wcześniej fociłem Panasonickiem DMCFZ50
    Nikon D40 + 18 - 55mm + 55-200mm
    Concerts and Railway Photographer.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów