Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Sesja w studio 2-3 godz

Witam,

Mam szybkie pytanie: Czy bateria w D40 wystarczy mi na sesje 2-3 godziny w studio, czy powinienem sie zaopatrzyc w zapasowa baterie?
    Docelowo chce kupic grip - ale to jeszcze nie teraz, a kolezanka bardzo chce testowa sesje w tym tygodniu.
    Lampy beda wyzwalane radiowo jesli to ma jakies znaczenie....

Prosze o pilna odpowiedz

Pozdrawiam
    Maciek
    N D70 | Sigma DC 18-125 3.5-5.6 D | Nikon 50mm f1.8 | SB600 | 6GB kart Sandisk Ultra 2

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

wszystko zależy od tego, ile zdjęć chcesz zrobić w te 2-3h...

mój "szef" robi c350d i na baterii 'jedzie' cały dzień sesji.
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

czas przez jaki masz włączony masz aparat nie ma takiego znaczenia (pare godzin nie gra roli)
    wazne ile zrobisz zdjęć w tym czasie. Ile ci wytrzymuje akku między ładowaniami? Sam znasz odpowiedź.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

spokojnie wystarcza , pamiętaj że studyjnym foceniu seria odpada
    sprzęt mieszany ciągłe zmiany

Domyślnie

Po co grip? Lepiej kup dodatkowy aku i powinno wystarczyć...

yanni
    Gość

Domyślnie

prosze mi powiedziec czy do D40 sa grip-y? bo mam czujke ze nie

Domyślnie

Sa nie od Nikona:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6349

Ale wydaje mi sie, ze wtstarczy druga bateria na zapas...

Domyślnie

Wielkie dzieki za info. Bylem na 95% ze wystarczy, jednak chcialem sie upewnic.
    Dlaczego grip a nie druga bateria? Bo oprocz dodatkowego pradu dale lepszy uchwyt (no i drugi spust o ktorym tak czesto ostatnio jest na forum).
    N D70 | Sigma DC 18-125 3.5-5.6 D | Nikon 50mm f1.8 | SB600 | 6GB kart Sandisk Ultra 2

Domyślnie

Lepszy uchyt - to kwestia upodobań, grip d40 nie jest za mocno stabilnie montowany do body...
    Drugi spust - tu rozwiązanie jest niestety takie jak w d50 (d40 nie ma kontaktów do spustu migawki). Taka droga na około przez czujnik IR.

Jednym słowem podjedź najpierw do sklepu i potestuj czy naprawdę Ci to odpowiada.
    Jak dla mnie (byłego właściciela d40) nie warto.

Domyślnie

jak chcesz juz gripa i inwestowac w sprzet to wogole po co kupowales D40? lepiej bylo kupic uzywanego D50 lub D80...
    nie chce narazac sie urzytkownikom d40/x ale ten aparat to jest zabawka wg mnie... nawet swojemu dziecku nie kupilbym go.

EDIT: w tym linku z fotopolis ta 85tka wyglada gigantycznie w porownaniu z d40/x
    Ostatnio edytowane przez sebah ; 02-10-2007 o 18:55

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów