Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Ola @ 30mm

Domyślnie

a czy te 2 filtry co są do SB-800 tak mają wisieć na lampie poprostu ?
    czy ja nie umiem ich zakładac ?
    przem

Oszczędny w słowach Awatar malizna
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadas Zobacz posta
    Kolego lampa była to widać .
    no na drugim to widac a na pierwszym nie dal bym sobie reki uciac. Ale nie mam jeszcze tak duzego widzenia
    pozdrawiam

Domyślnie

Fajnie wyszły, Ty te szkiełko odpinasz czasem?

Domyślnie

Dziękuję za komentarze i sugestie ! Są bardzo cenne.

Cytat Zamieszczone przez malizna Zobacz posta
    Doswietlales lampa ?
    Tak - większość zdjęć które zrobiłem (portrety w szczególności) wymagała doświetlania, bo kontrasty były ogromne. Blenda byłaby tutaj lepsza, wiem, ale to były tylko takie zdjęcia spacerowo-albumowe.

A tutaj bez doświetlania - całe szczęście, że słońce zaszło, bo byłaby masakra. Zresztą i tak nie jest wg mnie wcale rewelacyjnie.

Cytat Zamieszczone przez specjal Zobacz posta
    ja bym na lampie dał tak -1/3 lub -2/3
    pozatym wyjaśniam Wam kwestie "bladości".. jak wiecie Zbigniew został ojcem, a kobieta w ciąży nie powinna sie opalać, więc pochwałka za to, kolor skórki można podciągnąć software'owo zawsze
    Dokładnie - to był pierwszy dłuższy spacer od maja. Poza tym akurat były takie okoliczności przyrody, że nie chciałem osoby portretowanej umieszczać w słońcu (bo i tak były cienie), ale tło było bardzo ładnie nasłonecznione i dosyć zółte z powodu samych liści - stąd jeszcze większe wrażenie bladości skóry.

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    Zbigniew- jeśli mogę zasugerować- polecam pomarańczowy filtr na lampę dla lekkiego ocieplenia
    Właśnie - myślałem o pokolorowaniu tego światła z lampy. Rozumiem, że ten filtr to jeden z tych dwóch dołączanych do SB800 ?

Cytat Zamieszczone przez Dyziek Zobacz posta
    Fajnie wyszły, Ty te szkiełko odpinasz czasem?
    Tak - zazwyczaj na zmianę z Nikkorem 60. I mam jedno wrażenie - te obydwa obiektywy są do siebie bardzo podobne pod względem kontrastu i ostrości zdjęć. Mam też 50-tkę - choć bokeh ma przesmaczny, to nie jest taka ostra przy małych przysłonach, dlatego chętniej portretuję Mikro Nikkorem i 30-tką. W przypadku Sigmy mogę podejść bliżej, co często jest zaletą, bo można przyatakować pod innym niż zwykle kątem, a poza tym jest się w centrum akcji, perspektywa jest szersza, itd. To obiektyw do takiej portretowej reporterki

Pozdrowienia !

Domyślnie

A ja bym jednak nie ucinał tak głowy...choć lubie "cięte" portrety ale moim zdaniem sprawdzają się własnie przy ciasnych kadrach...tutaj sprawia to wrażenie dzieła przypadku. Na jedynce uciął bym szalik a na dwójce cięcie tuż pod biustem...ale to tak po mojemu. Ale ciepełko z nich i tak bije...

pozdro

milk
    Teraz Lady Ku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Właśnie - myślałem o pokolorowaniu tego światła z lampy. Rozumiem, że ten filtr to jeden z tych dwóch dołączanych do SB800 ?
    z tego co wiem to tak- ja sb800 nie mam i muszę sobie radzić innymi sposobami... cholera, u nas ciężko dostać takie filtry. W stanach to nawet fajne żele mają, a u nas bida :/
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Zbigniew, nie dawaj się namówić na żadne filtry na lampę, bo zdjęcia utracą to, co w nich najpiękniejsze, czyli prawdziwą kolorystykę. I to już nie będzie to.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Zbigniew, nie dawaj się namówić na żadne filtry na lampę, bo zdjęcia utracą to, co w nich najpiękniejsze, czyli prawdziwą kolorystykę. I to już nie będzie to.
    Ale co Ty mówisz Filtr na lampę będzie właśnie do oddania naturalnej kolorostyki... Jest on konieczny szczególnie jak błyśnie się trochę mocniej- na 1., w porównaniu do 2, jest niebieska dominanta na skórze- nie zauważyłeś tego?. Poza tym wydaje mi się że spacer był późną popołudniową porą (żółtawo-pomaranczowe światło na trawie itp), więc użycie pomarańczowego filtra NA LAMPĘ byłoby tymbardziej wskazane, ze względu na światło otoczenia. W każdym razie- Zbigniew spróbuj, zobaczysz jaki efekt bardziej Ci pasuje (choć ja i tak znam już odpowiedź )
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

ozzy, może i masz rację, ale nigdy nie stosowałem żadnych tego rodzaju nakładek na SaBinkę, a doświetlanie -1/3 lub jeszcze mniej nie daje jakichś koszmarnych zafarbów. Zresztą w fotografii cyfrowej to jakby nie problem. Bladość cery modelki Zbigniewa, wynika z jej szlachetności i delikatności, a nie tylko od niebieskawego błysku.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

]Bladość cery modelki Zbigniewa, wynika z jej szlachetności i delikatności, a nie tylko od niebieskawego błysku.
    Bladość- ok, na ten temat przecież nic nie mówię piszę jedynie o niebieskim zafarbie którego można się bez problemu pozbyć stosując filtr. Co prawda do sb800 jest tylko jeden pomarańczowy, a przydałyby się takie 1/4, 1/2 i full CTO...

doświetlanie -1/3 lub jeszcze mniej nie daje jakichś koszmarnych zafarbów
    lampa ustawiona na -1/3 EV nie doświetla, tylko jest głównym źródłem światła dla pierwszego planu. -1 i 2/3 to jest doświetlanie z tego co udało mi się zaobserwować

Zresztą w fotografii cyfrowej to jakby nie problem.
    Dla mnie to jest problem

może i masz rację, ale nigdy nie stosowałem żadnych tego rodzaju nakładek na SaBinkę
    to polecam spróbować

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów