Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: F100 a sb800

Domyślnie

http://tinyurl.com/75jxu
    Tu jest na podstawie F5. podobnie jest z setka.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    W iTTL pomiar następuje z pomocą jednej matrycy umieszczonej w pryzmacie.
    No żesz ile razy można walczyć z tym uproszczeniem!!!???
    Tak jest tylko w D200, D70(s) i D50, a D2(X, H, Hs) mierzą tak jak dawniej, czyli czujnikiem w komorze lustra. Różnicą jest za to mniejsza liczba, ale silniejszych przedbłysków. Oczywiście w FV Lock przedbłysk mierzy matryca w pryzmacie.

A w temacie: bierz F100, choć D7 też jest bardzo przyjemny (zwłaszcza wyświetlacz i - jeśli potrzebujesz - HSS). F100 przebija go jednak znacznie lepszym wizjerem i nieco dokładniejszym naświetlaniem.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lolek
    W iTTL pomiar następuje z pomocą jednej matrycy umieszczonej w pryzmacie.
    No żesz ile razy można walczyć z tym uproszczeniem!!!???
    To wytłumacz mu prościej i jaśniej.

Cytat Zamieszczone przez Lolek
    Tak jest tylko w D200, D70(s) i D50, a D2(X, H, Hs) mierzą tak jak dawniej, czyli czujnikiem w komorze lustra. Różnicą jest za to mniejsza liczba, ale silniejszych przedbłysków. Oczywiście w FV Lock przedbłysk mierzy matryca w pryzmacie.
    Czyli jest fifti fifti, a na upartego 4:3 Userzy wyższej półeczk raczej wiedzą co mają i jak to działa. IHMO różnica jest taka jak napisałem, to że Hi Endy mają dwe matryca znaczy że są zgodne w dół (działąją z błyskogratami DX), a nie to że iTTL w low endach jest wykastrowany. Różnica w przedbłyskach wynika właśnie z umieszczenia matryc pomiarowych i tu stary system jest zdecydowanie lepszy, a do FV Locka nowy.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

No wiec tak jesli tylko nikt mi nie buchnie z przed nosa upatrzonego Nikosia to na 100% bede (mam nadzieje) szczesliwym posiadaczem setki. Coz 7 przebij pod pewnymi wzgledami setke -nie bede sie rozpisywal pod jakimi, lecz to co mnie jest naj bardziej potrzebne posiadaja oby dwa aparaty.
    Wiec co sprawilo ze wybieram 100?.
    Ano to ze duzo lepiej lezy mi w dloni niepotrzebuje na gwalt gripa, a po drugie NIKON ma zdecydowanie bardziej rozbudowany system. (nieukrywam ze za 2 no moze 3 lata jak fundusze pozwola to przesiade sie na cyfre. I tu jestem bardziej spokojny ze nikon bedzie w tym czasie dysponowal w swej ofercie aparatem spelniajacym moje potrzeby, czego niestety nie moge powiedziec o minolcie( nie ze mi minolta nie pasi ale wybor pomiedy tylko 2 body jest dosc ograniczony).
    A co do lamp przyznam sie bez bicia nie za bardzo rozeznaje sie w systemie nikon, co i jak szczegulnie ze starszymi puszkami.

Domyślnie

stary system jest zdecydowanie lepszy, a do FV Locka nowy.
    Przedbłysków FV Locka nie dałoby rady zmierzyć w inny sposób, stąd konieczność wykorzystania matrycy przy pryzmacie. iTTL prostszych Nikonów nie jest może "wykastrowany", ale w porównaniu z poprzednimi systemami utracił pewną drobną przewagę nad E-TTLem i ADI: niezauważalność przedbłysków. Chodzi mi tu o liczbę zdjęć, na których fotografowane osoby mają zamknięte oczy. Stąd niewątpliwie masz rację że stary system POMIARU jest lepszy. Ale stare systemu BŁYSKU miały pewne braki w stosunku do konkurencji (CLS, HSS) i stąd koniecznośc wprowadzenia iTTLa. Ale jeśli ktoś tych dwóch funkcji nie potrzebuje, to może pstrykać swoim D2() za pomocą "starej" lampy DX.
    Pozdrawiam
    Lolek

Domyślnie

Dzieki ze sie tak wlaczyliscie w dyskusie to moze zadam jeszcze jedno pytanko?? co wy na to??
    Wiec tak co sadzicie o ob. SIGMA 28-70/2,8-4,0 HSZ (oczywiscie NIKOON -D) jak na poczatek do setki (do marca musial bym dojechac na tym sprzecie potem worek sie troche rozwiaze i pojawia sie jakies inne szkileka)JEst dosc atrakcyjna cenowo ako nowa a jak z walorami optycznymi? czy moze leprzy Nikor 28-80//3.5-5.6 D a moze Nikkor 28-100/3.5-5.6 G
    =Moje zdjęcia robię przede wszystkim głową=

Domyślnie

Jak na dwa miesiące, to nie ma co kombinować. Bierz 28-80 D lub G. Maks 150 zł.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

no mniej wiecej dwa ale jak mowice ze Nikor to bedzie Nikor.
    Dzieki wszytskim za pomoc w decyzji od upragnionego szczescia dzieli mnie tylko pare dni
    Jeszcze raz dzieki

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów