A jakie to zdjecia i w jakim czasie wykonywane ? robione na wizjerze czy wyswietlaczu ? z lampą wbudowana czy bez ? i jak czesto włączany podgląd fotek
Szukaj
A jakie to zdjecia i w jakim czasie wykonywane ? robione na wizjerze czy wyswietlaczu ? z lampą wbudowana czy bez ? i jak czesto włączany podgląd fotek
D70 + NIKKOR 18-70 + SIGMA 70-210 + 1GB Kingston ELITE + 1 GB SANDISK + SB-800 / F50 35-80 D //CP 5700//
Zdjęcia - jpg w dzień bez lampy,na wizjerze właśnie i bez lampy......dlatego coś jest nie tak ......czas około godziny.......(aparat był wyłączany) wiec nie wiem co jest grane .....
Jak się nie ma co się lubi to i wtedy się nie lubi tego co się ma....
Niestety CP 5700 nie gospodaruje energią zbyt rozsądnie - mi generalnie na szybkiej sesji udawało sie robić ok 100 zdjec na oryginalnej baterii ale przy włączaniu i wyłaczaniu aparatu - do tego jesli duzo uzywa sie zoom'a i podgladu zdjec niestety prąd znika szybciej niz byśmy sobie tego życzyli - rada na to jest prosta w zasadzie jest ich kilka
1. robic fotki na wizjerze
2. minimalizowac przegladanie fotek w aparacie
3. nie bawic sie zoom'em tam i z powrotem bez wyraźnej potrzeby
4. ustawić sobie auto off na rozsądny czas i nie wyłaczać aparatu po kazym zdjeciu (chowanie
i wysówanie zoom'a też kosztuje nas troszkę prądu)
oczywiście pozostaje jeszcze opcja tego, że bateria jest uszkodzona a to dosyć prosto sprawdzić - kup sobie dodatkowa baterię (ok 30 zł na allegro) i zobacz ile trzyma mi porównywalnie z oryginalną - jesli i ta bateria pozwoli Ci zrobic te 30 fotek to albo bawisz sie aparatem i jego opcjami zamiast robic foty albo masz uszkodzony aparat
D70 + NIKKOR 18-70 + SIGMA 70-210 + 1GB Kingston ELITE + 1 GB SANDISK + SB-800 / F50 35-80 D //CP 5700//
Dzięki za rady - oczywiście skorzystamjeszcze pytanko mam takie małe malutkie a wartow takim razie inwestować w baterry packa ?? masz może jakieś doświadczenia z nim?? na giełdzie w stodole widziałem za 150 zeta... może warto?? dzięki jeszcze raz pozdr
Jak się nie ma co się lubi to i wtedy się nie lubi tego co się ma....
nie mam doświadczenia z batery pack'iem ale pamietaj ze za tą kaskę masz 5 dodatkowych aku a jesli to ma byc tylko batery pack bez dodatkowego przycisku i kółeczka to chyba nie warto
RysiekD,Mój kolega ma tą samą przypadłość co w temacie . z minuty na minute (wczoraj) aparat przestał robić fotki, tylko jakieś mazy, spływające pejzaże, smugi. poza tym wszystko ok (menu, przeglądanie). To model 5700.
Po kolei: co trzeba zrobić żeby NP naprawił to za free.
Proszę o krótkie info od kogoś komu naprawiono aparat. Przy okazji: czy przy rozkręcaniu aparatu odklejają przednią gumę z rączki, by dostać się do środka i czy ją potem na nowym kleju naklejają?
"Po kolei: co trzeba zrobić żeby NP naprawił to za free.
Proszę o krótkie info od kogoś komu naprawiono aparat. Przy okazji: czy przy rozkręcaniu aparatu odklejają przednią gumę z rączki, by dostać się do środka i czy ją potem na nowym kleju naklejają?"
1. Trzeba oddać do serwisu Nokon Polska - jeżeli okaże się, ze to nie wada fabryczna wtedy zrobią kosztorys naprawy i bedziesz mógł zdecydować czy naprawiać czy nie. Jeżeli zdecydujesz się zabrać aparat to wezmą od Ciebie 25,- PLN
2. Wyklejki (czyli odklejonej gumy) darmo Ci nie przykleją. Ode mnie chcieli ok. 150 PLN. Na forum było czym to przykleić samemu (butapren, taśma do wykładzin itp...) i na co zwracać uwagę, żeby nie zrobić gorzej niż było (kleje chemicznie bardzo agresywne typu kropelka i inne). Ja osobiście skorzystam z dwustronnej taśmy kejącej...
Pozdrawiam
Unix
mam ten sam problem z nikonkiem czarny ekran ,jest po prostu slepy ,w tym tygodniu trafia do serwisu ,i zobaczymy co oni na to ,jak sie uda naprawic to przekaze info co padlo na foorum a jak nie to trzeba bedzie poszukac leprzego aparatu .bo ten jest 2 dni po gwarancji
no ja kupuje nowego cannona 350d a nikon 5700 jutro do serwisu i jak sie uda ozywic to do sprzedania ,jak sie dowiedzialem czesto sie czesto sie to przytrafia tym modela mi powiedzieli ze naprawa nie przekroczy 80£ wiec jutro trafia na stul operacyjny .ale nie mam zamiaru czekac az znow oslepnie
pozdrawiam
podczepię się pod wątek. właśnie przegooglałem sieć na okoliczność usterki w 5700 i trafiłem tutaj. u mnie również bez żadnego powodu zdjęcia są prawie białe z poziomymi pasami w ciemniejszym kolorze. nie znajduję żadnej logicznej przyczyny, robiłem zdjęcia w pomieszczeniu, odłożyłem aparat na stół, nie wyłączałem go, po 2-3 minutach wziąłem do ręki i kolejne zdjęcia są już do d...
czytałem nikon.pl - ponoć ten model ma wadę fabryczną, ale jej opis na oficjalnej stronie jak dla mnie jest mało konkretny. kilka osób pisało też już o takim (chyba) objawie i ponoć to jest wada fabryczna. chetnie poznam finał Twojej "przygody", zobaczył bym róznież jakieś "trafione" w ten sposób fotki. myślę, że warto je gdzieś wrzucić i podlinkować, choćby dla potomności, bo usterka chyba jest dośc powtarzalna.
na razie jest sobote wieczór i mogę pomarzyć o sprawnym aparacie. w poniedziałek rano łapię za tel. i atakuję serwis Nikona. naczytałem się jak łatwo się tam dodzownić, więc wogóle jestem happy.
Skontaktuj się z nami