Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Jeszcze raz krzywizny

Czy to prostowanie wydaje się do zaakceptowania? Jezeli nie, to ktore elementy zdjęcia sa do wyprostowania?? Coś mi nie gra w środku kadru ale juz nie wiem co

pozdrawiam

Domyślnie

hmmm mam wrażenie że troszkę przedobrzyłeś z prostowaniem - teraz to wyglada jakby się rozpadało na boki
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Ja też zawsze mam problem z wyprostowaniem ratusza z tej strony. Odnoszę wrażenie, że cały budenk stoi krzywo. A już zsynchronizowanie Fredry i ścian ratusza jest dla mnie niemożliwe. Możliwe, że coś źle robię z perspektywą. Ujęcia z tej strony nie da się zrobić na wprost, bo kadr brzydki.
    Klejony D80.

Domyślnie

17-50mm walka trwa krzywo jest.. szukam i nie moge znaleźć, a jest ponoc programik, który z lepszym, bądź gorszym rezultatem koryguje znieksztalcenia.. w zależności od danego obiektywu, ogniskowej. Czy wie ktoś coś na ten temat??

pozdrawiam

Domyślnie

Czy dasz radę bez opisywania „łapnąć”, czemu się wydaje coś źle?

x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    szukam i nie moge znaleźć, a jest ponoc programik, który z lepszym, bądź gorszym rezultatem koryguje znieksztalcenia.. w zależności od danego obiektywu, ogniskowej. Czy wie ktoś coś na ten temat??
    DxO Optics. Niweluje automatycznie zniekształcenia obiektywu. Jak chcesz zniwelować te wynikające z przerysowań perspektywicznych, to trzeba to robić "na oko". W DxO można w ten sposób niwelować naprawdę wiele rodzajów zniekształceń w bardzo prosty sposób (np. zaznaczasz 4 punkty, a on robi tak, aby te punkty były rogami kwadratu itp.).

Domyślnie

milo_ja dziekuje

andrzej500 nie rozumiem o co Ci chodzi... w pierwszym rysunku

pozdrawiam

Domyślnie

Jest taka zasada w perspektywie, że pewne linie powinny zbiegać się w jednym punkcie.
    Inne wcale gdyż są równoległe.

Jeśli dwie linie proste (zaznaczone na zielono) krzyżują się w jakimś punkcie to reszta wyprowadzonych prostych
    z TEGO punktu powinna przebiegać po równoległych w rzeczywistości elementach architektonicznych.

Często same doprowadzanie na zdjęciach do pionu wybranych elementów budynków powoduje skręcenie innych ważnych linii.
    Szczyt Twojej wieży jest wyjątkowo mocno „pokręcony”.
    x

Uprawnienia umieszczania postów