Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: rysy

Domyślnie rysy

przy zakupie uzywanego szkła czasem zdarzają się sztuki z malutkimi ryskami na przedniej soczewce, takimi które widać dopiero pod światło... (z serii: "nie przejmuj się, to nie wpływa na jakość" )
    jak szybko sprawdzić czytakie rysy pogorszą jakość zdjęć?? i czy warto kupować taki obiektyw?

Dzięki za odpowiedzi!! i pozdrawiam!

Domyślnie

Jesli sa to rysy na przedniej soczewce i nie ma ich duzo (w sensie nie jest to pajenczynka) to nie beda mialy wplywu na zdjecia. Jeli chcesz to sprawdzic to najlepiej fotografujac pod swiatlo, szukaj miejscowego spadku kontrastu. Ale jesli rysy nie sa wielkie to napewno niczego nie znajdziesz. Dla porownania przyklej sobie na obiektywie kawalek karteczki wielkosci 0,5 cm i zrob zdjecie - zdziwisz sie i to mocno.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie Re: rysy

Cytat Zamieszczone przez mp_
    przy zakupie uzywanego szkła czasem zdarzają się sztuki z malutkimi ryskami na przedniej soczewce, takimi które widać dopiero pod światło... (z serii: "nie przejmuj się, to nie wpływa na jakość" )
    jak szybko sprawdzić czytakie rysy pogorszą jakość zdjęć?? i czy warto kupować taki obiektyw?

Dzięki za odpowiedzi!! i pozdrawiam!
    Zdecydowanie warto brać, jeśli to są pojedyńcze rysy na froncie, a nie zmatowienie
    dużego obszaru. A warto, bo można taki obiektyw zdecydowanie taniej kupić

pzdr
    tadzik
    Ja tez zły.. Już tak mam..
    sprzętowo pozamiatane

Domyślnie

dzięki za rady przestanę już świrować nad pojedynczymi ryskami...

pozdrowienia!!

Domyślnie

Gambling,

To jest zdjecie malej karteczki, o ktorej mowiles. 5mm na 5mm przyklejone na przedniej soczewce Nikkora 20mm, pelna klatka. Powiedz, widac ja czy nie?

http://web.aanet.com.au/krpolak/test...obiektywie.jpg

Prosze, zanim zaczeniemy powtarzac mity z prfc, zastanowmy sie chwile.

Pozdrawiam,

K.Polak

Domyślnie

Mity dotyczyły telebiektywów..
    Ja tez zły.. Już tak mam..
    sprzętowo pozamiatane

Domyślnie

Nie mam teraz aparatu ale jak go odzyskam w przyszlym tygodniu to zrobie Ci zdjecie z taka karteczka i nie bedziesz jej widzial. Faktem jest tez, ze troche to inaczej wyglada przy szerokich szklach i swoje jeszcze doklada crop.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

A ja bym porysowanego obiektywu nie kupił.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Wszystko zalezy od tego jaki to jest obiektyw.Czasami można kupić za fajną cenę bdb.obiektyw tylko dlatego,że ma dwie-trzy ryski na przedzie.Mialem kiedyś taki obiektyw i faktycznie rysy te nie miały wpływu na zdjęcia,rysy byly niewielkie. Nie kupiłbym obiektywu z dużą ilością albo z głębokimi rysami bo to już może mieć wpływ szczegolnie pod światło.Generalnie zależy to od tego co to za szkiełko,badziewnego obiektywu z rysami nie warto.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Uprawnienia umieszczania postów