Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie SB600 + test szkła.

Witam wszystkich,
    mam nawą lampę jw. i zrobił mi się mały problem. Otóż wyszło mi ostatnio parę fot
    tak jakby były winiety,cetralnie naswietlony dobrze natomiast wszystkie rogi i boki
    przyciemnione. Zmiana ogniskowej popkrywa się ze wskazaniem lampy.
    Może popełniłem inny błąd? Proszę o radę i wskazanie ewentualnego błędu. Chcę nadmienić, iż z całego filmu były tylko 3 takie zdjęcia.
    Robione było : F80. Tokina AT-X 280 28-70 PRO II 2,6, 2,8 no i SB600.
    I jeszcze jedno pytanie, może laickie ,ale proszę poradzić jak wytestować w sklepie
    przed zakupem obiektyw,na co zwrócić uwagę i czego wykonać zdjęcia na miejscu aby go sprawdzić.
    Pozdrawiam,
    Andrzej.
    Pzdr, Andrzej

Fotografia to sztuka uchwycenia momentu .

Domyślnie

Przypuszczam że miałeś założoną osłonę przeciw słoneczną , prawdopodobnie to był powód.
    Co do testów.
    Ja zawsze robie tak, kilka fotek przez okno lub na zewnątrz ,szeroki kąt , środek obiektywu
    i tele na maxa,wszystko na maksymalnie otwartej przysłonie.
    No i jakiś text też by się zdał.
    D70 Sebastian Grodzicki
    Skype "groseb"
    gg 1519367

Domyślnie

Jeśli miałeś założoną osłonę przeciwsłoneczną, a winietowanie wyszło przy najkrótszej ogniskowej, to na pewno wina osłony. Jeśli jej nie masz, to na razie licho wie... Napisz coś więcej. A, jeszcze coś mi przyszło do głowy. Zrób zdjęcie oswietlając obiekt lampą bezpośrednio, a drugie z lampą skierowaną na sufit. Jeśli na pierwszym będzie winieta, a na drugim nie, to raczej lampa jest winna.

Domyślnie

Wielkie dzięki za uwagi.
    Skorzystam i jeszcze raz potestuję. Jeśli idzie o osłone to jej nie miałem założonej , jest to trochę dziwne bo tylko kilka zdjęć takich wyszło a zrobiłem
    cały film. A możliwe,że przy f2,8 taki wyszedł efekt?
    Mam wątpliwości co do tego testu,o którym piszesz. Bo z tego co czytam i słyszę od innych
    forumowiczów to z reguły na pełnym otworku zawsze są nieostre lub prawie - no jeszcze kwestia obiektywu.
    Pzdr, Andrzej

Fotografia to sztuka uchwycenia momentu .

Domyślnie

Jezeli przyciemnione są wszystkie narożniki i boki kadru to na pewno nie jest to wina oslony przeciwslonecznej - chyba że ktoś ja zalozył nie na obiektyw, a na lampę , ani tez dużego obiektywu.
    Sprawdź czy lampa rzeczywiście zmienia kat śwecenia - przy zmianie ogniskowej powinno to byc wyraźnie słyszalne i patrzac na palnik widoczne.
    Może rowniez lampa po prostu nie zapewnia równomiernego oświetlenia kadru, co w połączeniu z winietowaniem obiektywu przy pelnym otworze przyslony moze powodowac takie efekty.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Spróbój w ten sposób jak masz ogniskową na obiektywie np35 to na lampie ustaw ręcznie 28 mm i zobacz jakie będą efekty i czy rzeczywiście lampa pokrywa się z obiektywem.
    Kiedyś bardzo dawno temu kiedy jeszcze byłem canonierem obudowa filtra uv dawała mi winiete przy 28 mm.

Uprawnienia umieszczania postów