Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 8700 i makro

Domyślnie 8700 i makro

jak wam wychodza zdjecia makro ?? mam od niedawna aparat i wkurza mnie, to ustawianie ostrosci. Reczny AF jest calkiem do bani.
    Dlaczego w trybie A lub S nie lapie mi ostrości z tak bliska jak w trybie makro??

Domyślnie

JA ustawiam na funkcje makro i chodzi bez zarzutu, nie wiem czemu masz jakies problemy, bardzo ladne sa zdjecia.
    Pozdrawiam

Damian

Domyślnie

fotki wychodza super ale:
    1 podczas ustawienia obiektywu ok 10 cm od fotografowanego obiektu aparat nie moze ustawic ostrosci. obiektyw mieli i mieli i nic.

2 kiedy juz ustawi ostrosc i mam wcisniety przycisk do połowy chce zrobic zdjecie a tu aparat przestawia ostrosc no i fotka do niczego
    D70s, D7200, 18-70, 18-105, Tamron 70-300, SB-800, polar

aniuafen
    Gość

Domyślnie

Zazwyczaj problemy z autofocusem są przy słabym doświetleniu - spróbuj manualnego ustawiania ostrości. Prawdopodobnie mówisz o ustawieniach automatycznych - tryb MAKRO - pamiętaj zeby świeciła się na zielono ikonka roślinki. Zmiana zoomu powoduje również zmianę jej koloru na biały. I tyle

Domyślnie

Minimalna odleglosc z jakiej aparat lapie ostrosc zalezy od ogniskowej obiektywu
    czyli pozycji zoom np. min zoom 3 cm ale max zoom juz ok. 1 m. Jak te wymogi nie
    sa spelnione to obiektyw wlasnie "mieli, mieli i nic".
    Generalnie w makro najlepiej uzywac recznego ustawienia ostrosci. Przy roznych
    zoomach zawsze ustawiac wskaznik jak najbardziej w lewo, tak aby byl zawsze zielony
    i zblizajac aparat do obiektu lapac go w glebie ostrosci. Niestety nie jest to latwe.
    Rozne konwertery pozwalaja na wieksze zblizenie do obiektu, ale glebia ostrosci jest
    wtedy malenka.
    Powodzenia

PS. Tez sie ucze wiec jak cos pokrecilam to nich mnie ktos poprawi
    Pozdrawiam Beata

D300, D70s, N17-55, N80-200, T100/2.8, N50/1.8, SB-800, Raynox 250,

Domyślnie

a o co chodzi z tymi kolorami kwiatka?? co one oznaczają ??

Domyślnie

Zmiana koloru przewaznie swiadczy o niemoznosci
    zlapania ostrosci.
    Jak na skrzyzowaniu: zielone jedziesz, czerwone stoisz.
    Czy ty masz instrukcje? Tam powinno wszystko byc.
    Pozdrawiam Beata

D300, D70s, N17-55, N80-200, T100/2.8, N50/1.8, SB-800, Raynox 250,

Domyślnie

no własnie nie mam((

bombel
    Gość

Domyślnie

To wiele tłumaczy, choć nie wyjaśnia Twojego lenistwa. Idź na amerykańską stronę Nikona i ściągnij sobie pełną instrukcję (z obrazkami ) - dowiesz się wielu ciekawych rzeczy na temat swojego aparatu. Za darmo.

Uprawnienia umieszczania postów