Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Slajdy

Domyślnie

anwas,
    Ehhh w pełni się zgadzam!
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Olsztyn

Domyślnie

dlatego chciałem zacząć robić zdjęcia na slajdach a jak już opanuje je dobrze, czy bardzo dobrze, to byćmoże tylko na tym materiale jeśli o analoga chodzi. bo można spotkać się z opiniami, że o ile różnice między cyfrą a negatywem są niewielkie, o tyle między cyfrą a slajdem są duże. pomyślałem więc, że jak mam focić na negatywie, który też kosztuje, to może po prostu lepiej wziąć do ręki cyfrę, choćby z tego względu, że koszty eksploatacji są żadne. a analog do slajdów i b&w.

piszesz natomiast, że slajd musi być dobrze wywołany. tzn. zasadniczo negatyw też musi ale spotkałem się z opiniami, że o ile można spaprać wywołanie negatywu o tyle przy slajdzie nie ma czego, bo jeśli chemia jest ok, temp. i czas to zawsze wyjdzie tak jak ma wyjść a przy negatywie można majstrować i tym majstrowaniem zniweczyć efekt jaki był zamierzony przez fotografa. czy tak to wygląda?
    Nikon F65

Domyślnie

spotkałem się z opiniami, że o ile można spaprać wywołanie negatywu o tyle przy slajdzie nie ma czego, bo jeśli chemia jest ok, temp. i czas to zawsze wyjdzie tak jak ma wyjść a przy negatywie można majstrować i tym majstrowaniem zniweczyć efekt
    Oj chyba niezupelnie.... slajdy maja bardzo rygorystyczny proces E6 i jest on oczywiscie standaryzowany, nie ryzykowalbym wywolywania slajdow na oko.

C41 czyli negatyw, tez jest standardem, owszem majstrujac przy chemi lub temperaturze mozna niezle spierniczyc.... dlatego nalezy wywolywac materialy tam gdzie proces chemiczny jest pod kontrola. Kazdy KODAK EXPRESS i KODAK QLAB tak ma (nie mylic z KODAK PRODUKTY bo tam moze byc roznie)

Natomiast bardzo sie zdziwilem ze w markowym labie FUJI nie prowadzi sie pomiarow i kontroli chemi. Jakosc chemi ocenia tam pracownik na oko, co jest poprostu kary godne i wynika z oszczednosci wlasciciela (densytometr kosztuje kolo 10 tys zlotych), pytanie czy wam sie do tego taki labik przyzna.... ja znam te sprawy od kuchni, pracuje w tej branzy juz pare ladnych lat i potrafie conieco wypatrzyc.

A majstrowac to mozna a nawet trzeba przy filmach cz/b gdzie wlasnie manipulujac czasem wolania uzyskujemy takie czy inne efekty, np. ziarnistosc, ostrosc i kontrastowosc negatywu!

W slajdach i kolorowych negatywach jedynym odstepstwem od standardow jest obrobka push i pull, czyli swiadome przewolanie lub niedowolanie.

Domyślnie

właśnie odebrałem kilka "jesiennych" rolek velvii ... nie chcę już robić na czymkolwiek innym. poprostu kopara mi spadła jak burta od kamaza!!
    dotychczas robiłem tylko na sensiach ze względów ekonomicznych. ale teraz wiem, że warto dołozyć do jakości jaka daje velvia!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    pAtRyK,
    Pamietaj ze slajd nie lubi przepalow i tak jak juz napisano bedzie w nim biala dziura z ktorej ciezko cos wydobyc! Nawet lepiej czasem zaryzykowac niedoswietlenie niz przepal.
    Słyszałem takie opinie wielokrotnie wiec pewnie w tym coś jest mam pytanko o ile mniej wiecej niedoświetlasz Velvie??
    I druga sprawa czy faktycznie ustawić ISO na 64 a nie z DX bo tokie rady też wyczytałem a jeszcze nie testowałem ??
    Z góry dzieki za newsy
    Trza kupić NIKONa new sezon w PLS Sovia and PLK MKS

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów