Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Mam problem duży

Witam,

Panowie (i Panie) Mam duży problem, mianowicie: Pewna osoba - niestety mi bliska - upuściła moją D70-tkę. Przy upadku odpiął mi się kitowy obiektyw (jemu nic się nie stało - testowałem pod każdym kątem) ale body lekko pękło w okolicach mocowania paska (prawy zaczep) Do tego mam jakby rysy na matówce lub lustrze (nie są to paprochy). Body jest pęknięte w taki sposób że przy dotykaniu palcem w okolicach pokrętła (t) lekko pracuje (szczelina się mniejsza lub zwiększa). Mimo to mocowanie paska nie rusza się. Co ja mogę zrobić z tym wszystkim bo jestem po prostu załamany ( Chłopaki pomóżcie (tylko bez cynicznych komentarzy bo naprawdę już mam wystarczającego doła
    Feliks

Domyślnie

Jeżeli puszka chodzi tak jak trzeba a nie chcesz wywalać kupy kasy (albo i więcej)na obudowę to moja prpopozycja brzmi - kupić dobry klej i bardzo delikatnie posklejać.Co do rys - prawdopodobnie pęknięcie i tu pomoże tylko wymiana.Tak ja to widzę.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

pebees
    Gość

Domyślnie

Obudowę sklej. A jeśli masz rysy na matówce czy lustrze (nie widać nic na zdjęciach), to albo wymień porysowany element, albo naucz się z tym żyć.

Domyślnie

no tak, myślałem o tym ale jakoś boję się że kiedyś mi pasek odpuści z cięższym obiektywem. A co zrobić odnośnie matówki - lustra ( nie podejmę się czyszczenia sam - po prostu się boję Ale są tam ewidentnie jakieś rysy. Ile kosztuje wymiana matówki albo lustra (albo jednego i drugiego - zakładając najgorszy scenariusz) ? Kurde no spać nie mogę po nocach
    Feliks

pebees
    Gość

Domyślnie

Feliks myślę, że problem masz raczej psychologiczny, niż techniczny

Domyślnie

heh no może faktycznie za bardzo panikuję :P ale odnośnie sklejenia: pęknięcie jest przy samym pokrętle - nie wiem jak to zrobić żeby nie zalać klejem owego własnie pokrętła - a druga sprawa jakiego kleju najlepiej jeżeli już używać.
    Feliks

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feliks
    heh no może faktycznie za bardzo panikuję :P ale odnośnie sklejenia: pęknięcie jest przy samym pokrętle - nie wiem jak to zrobić żeby nie zalać klejem owego własnie pokrętła - a druga sprawa jakiego kleju najlepiej jeżeli już używać.
    już pisalem - bardzo delikatnie a klej,może być kropelka
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

ok. Bedę musiał to zrobić :/ Myślałem żeby dać to do serwisu ale pewnie kosztowałoby to majątek.
    Feliks

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feliks
    odnośnie sklejenia: pęknięcie jest przy samym pokrętle - nie wiem jak to zrobić żeby nie zalać klejem owego własnie pokrętła - a druga sprawa jakiego kleju najlepiej jeżeli już używać.
    Jeżeli nie masz zdolności do majsterklepkowania, to lepiej się za to nie zabieraj, bo pogorszysz sprawę. Ja bym rozbebeszył body, skleił obudowę i złożył ponownie. Jeśli masz aparat na gwrancji, to musisz jeszcze odpowiedzieć sobie na pytanie czy Ci sie to kalkuluje. Za wymianę uszkodzonych elementów serwis złoji Ci skórę, ale zachowasz gwarancję na przyszłe ewentualne usterki. Klejąć i kombinując samemu stracisz ją bezpowrotnie.

PS. jeśli lustro jest w ten czy inny sposób niepełnosprawne, to może mieć to wpływ na poprawne działanie AF-a
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

no gwarancja jest jeszcze - czyli sugerujesz że powinienem najpierw spróbować na gwarancji. Ciekawe jaki mi rzucą koszt bo wiadomo że usterka z mojej winy.
    Feliks

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów