Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: F301 warto?

Domyślnie F301 warto?

Poproszę o sugestie na temat tego Nikona.
    Aparat miałby służyć do okazjonalnego focenia na slajdach.
    Trochę cyfry, trochę analoga...

Domyślnie

to jest tak na prawde swietny aparat, pracuje w ttl, ma winder wbudowany ( sa tacy ktorzy na to nazekaja), ma w pelni metalowy korpus. to co jest minusem to fakt ze uzywac trzeba waskich paluszkow i system ich ladowania - to jest do dupy, ale to niewielki minus. plusem jest za to plaski od strony bagnetu, malo wystajacy pryzmat. pozwala na pakowanie ruskiego lustra i czego se tam zazyczysz bez problemu. wszystko sie miesci. poza tym trwaly i maly korpus. dobry wybor zawsze sie przyda nawet na backup.
    sam mam i se chwale

Domyślnie

Dziękuję za głos.
    Mam jeszcze pytanie o inne puszki manualne.
    Na które warto zwrócić uwagę i dodatkowo na jakie obiektywy do nich?
    Z tych tańszych oczywiście.

Domyślnie

z manuali polecam:
    f3, fm, fe ( we wszystkich konfiguracjach, 2, 3)
    odradzam wszelkie gadzety w stylu fg i fg20.mialem, wiem co mowie, sa strasznie delikatne
    swietny jest fa
    mozna tez sie poslinic nad f i f2
    ale wiekszosc z tego trudno juz dostac w dobrym stanie.ja akceptuje tylko stan jak spod igly. na allegro jest f3 jak spod igly ( przynajmniej byl wczoraj) gapie sie na niego i mnie wstrzasa porzadanie wiec moze ty kupisz bo ja mam inne wydatki

obiektywy manualne to osobny temat, mozna pisac przez caly dzien

Domyślnie

Dzięki.
    Zerknę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki
    odradzam wszelkie gadzety w stylu fg i fg20.mialem, wiem co mowie, sa strasznie delikatne
    swietny jest fa
    A na czym ta delikatność ma polegać? Zapraszam do oblukania mojego FG po paru sezonach nad bałtykiem. Robił i do 20 rolek dziennie. Wyklepane ma pewnie tyle tyle że już dawno powinien nie istnieć, a on działa i ma się dobrze. W serwisie był dwa razy. Raz urwała się wajcha od przewijania powrotnego (tak to jest jak się chce ścigać z winderem), a drugi w ubiegłym roku, na czyszczenu i smarowanu.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Robił i do 20 rolek dziennie
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gamling
    Robił i do 20 rolek dziennie
    I co w tym dziwnego. Morze, sezon, plaża, sporo imprez codziennie. Ze trzy metze z serii 45CT i 60CT zajechał. Cyfry nie było, ba minilaba nawet nie było. Później ja musiałem to wszystko wołać. Ale to se nie wrati.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Dla mnie to naprawde spory przebieg. Nigdy nie zrobilem wiecej jak 8 moze 10 rolek jednego dnia. Choc przyznaje ze na pewno finanse takze odegraly role hamulca palca na spuscie migawki.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

delikatnosc zwykle polega na tym ze cos jest delikatne i tyle. moje doswiadczenia z fg sa takie ze ruszalo sie tam wszystko gdzie tylko moglo. po zalozeniu windera rozlecial sie naciag po kilku miesiacach. po naprawie urwala sie reczna dzwignia naciagu. pozniej po nastepnej naprawie sie szczesliwie pozbylem.
    dla mnie to sprzet delikatny i tyle.
    to ze ty trzaskales 20 filmow dziennie (jesli to nie byla przenoscia, bo wierze ze robisz zdjecia przemyslane a nie trzepiesz rekordy nie znaczy ze moj egz to samo mogl wytrzymac.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów