Chcialbym poprosic o Wasze uwagi dotyczace statywu dla amatora podgladania przyrody. Pojawil sie u mnie wreszcie upragniony teleobiektyw i tym samym skonczyly sie mozliwosci dotychczasowego (taniego i wiotkiego statywiku). Jesien idzie a ja powoli dojrzewam do decyzji o uzbrojeniu sie w solidne podparcie. W dotychczasowym sprzecie bardzo brakowalo mi mozliwosci rozlozenia go do niskiego kadru (pozycji snajperskiej). Pochodzilem po sklepach, pomacalem co fajniejsze zabawki ale kilka watpliwosci jeszcze mam. Najcieplej mysle o MF 055 PRO B (055 XPROB ?) z uwagi na mozliwosc przestawienia centralnej kolumny w pozycje horyzontalna. Tu pytanie: jaka glowica bedzie wtedy zapewniala wystarczajacy zakres ruchu (przy poziomo skierowanym gwincie 3/? Moze ten pomysl z kladzeniem kolumny jest bez sensu i od razu trzeba pomyslec o krotkiej kolumnie? Ogladalem tez rozwiazanie SLIK-a Sprint Pro. Watpliwosci jakie tu sie pojawily to czy przy pelnym rozstawieniu da rade (delikatny sie wydaje) bo aparat wazy teraz okolo 3Kg. Moze cos innego jeszcze podpowiecie?

Pozdrowienia!