Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Domyślnie

Ostro jest, to trzeba przyznać. Ale AC wyłazi strasznie. Na powyższym zdjęciu nawet po przeskalowaniu do 1280 na długim boku widac wyraźnie - bluzeczka po prawej stronie zdjęcia.

85/1.8 miał gorzej???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek
    Długo się zastanawiałem czy 85 1.4 czy 105 2 DC, w końcu zdecydowalem się na 85 1.4.
    Mozesz powiedziec cos wiecej o kryteriach wyboru... za i przeciw jednego i drugiego... dlaczego jednak 85/1.4? Kilka osob ma 85/1.4, ale jeszcze nikt nie pisal o 105/2.0DC... please... mam nadzieje, ze sam kiedys "popelnie" taki zakup

Pozdr
    FunBoy

Domyślnie

niezupełnie, dopalone jest z przodu lampą, a to zupełnie zmienia sprawę. Proszę znaleźć klatkę, gdzie światło wpada w obiektyw bo osłona nie wystarczyła. Wtedy się dzieje....
    Niestety nie mam przykładu i nie wiem gdzie to znaleźć. Ja to przećwiczyłem na analogu parę lat temu i nie mam tych zdjęć bo jako wadliwe zostały wyrzucone.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert W
    Witajcie

może się przyda w tej dyskusji:

85/1,4 vs 85/1,8

http://www.utopia-photography.ch/lenses/test03.html

Jezeli to porownanie jest wiarygodne to wybor jest oczywisty, tylko te 1000$.

Domyślnie

jest podobny wątek o portretówkach (tych samych)
    http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=17660
    i są tam przykłady
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jedynym kryterium wyboru była ogniskowa. Wydaje mi się, że 85 będzie dla mnie bardziej użyteczna niż 105.
    No wlasnie tak sie zastanawiam nad tym systemem DC - czy on rzeczywiscie jest uzyteczny... a nie tylko taki gadżeciarski... Gdzies na forum byly podane linki do opisu (testow) tej technologii i jakos takie to... nijakie... (ale ja sie nie znam )

No i jak piszesz - 105mm na cropie bedzie juz troche duzo... a 1.4 swiatlo przy 85 daje GO wielkosci kalki technicznej No i te zdjecia pod swiatlo... Ciekawe jak sie 105 zachowuje w tej kwestii.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FunBoy
    A odnosnie pytania o szklo do portretu - ja wlasnie wczoraj kupilem 35-70/2.8D, ktore m.in. mam zamiar wykorzystac jako portretowke [...] teraz potrzebowalem uniwersalnego szkla - a to jest podobno rewelacyjne - i wykombinowalem, ze jesli ten zoom jest ostry przy pelnej dziurze, mozna go rowniez do portretu uzyc (ogniskowa 70mm). Powiedzcie, co o tym sadzicie [...] ?

Pozdrawiam
    FunBoy
    Witam serdecznie,
    szkiełko rzeczywiście jest imho świetne [platyka, ostrość, bokeh] i do portretu jak najbardziej używalne...
    Z jednym zastrzeżeniem:
    Jeśli większość postaci zamierzasz fotografować w ruchu, zastanów się przed zakupem. Ustawianie ostrości trwa wieki - problemem nie tyle może się okazać przesunięcie obiektu co wyjście modela poza kadr
    A tak poważnie, polecam to szkiełko do portretu, ... a zdjęcia Juniora popełniam w trybie MF.
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgredek
    A odnosnie pytania o szklo do portretu - ja wlasnie wczoraj kupilem 35-70/2.8D, ktore m.in. mam zamiar wykorzystac jako portretowke [...]
    Witam serdecznie,
    szkiełko rzeczywiście jest imho świetne [platyka, ostrość, bokeh] i do portretu jak najbardziej używalne...
    Z jednym zastrzeżeniem:
    Jeśli większość postaci zamierzasz fotografować w ruchu, zastanów się przed zakupem. Ustawianie ostrości trwa wieki - problemem nie tyle może się okazać przesunięcie obiektu co wyjście modela poza kadr
    Juniora jeszcze nie posiadam... zatem szybkosc "portretowki" nie jest kluczowym elementem Zreszta czytalem wczesniej opinie o "szybkosci" tego zooma, zatem "widzialy galy co braly" Przez swieta popelnilem pierwsza sesje nowym szklem, takze teraz tylko lab musze odwiedzic
    Cytat Zamieszczone przez zgredek
    A tak poważnie, polecam to szkiełko do portretu, ... a zdjęcia Juniora popełniam w trybie MF.
    Gratuluje "uzdolnien manualnych" - ja pol roku temu kupilem sobie manuala... i moje reczne ostrzenie trwa wiecznosc

Pozdr
    FunBoy

Domyślnie

Przegladam sobie zdjecia z 85/1.8D i ma sie wrazenie, ze glownie w azji jest ten obiektyw sprzedawany

Zastanawia mnie straszny bokeh na tym zdjeciu (dlaczego? - zbyt malo otwarta przyslona??)

Rowniez tutaj srednio to wyglada, ale w tym wypadku zdjecie jest pod swiatlo.

Oba zdjecia z 85/1.8D.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radziwiłłów/Wawa

Domyślnie

Przegladam sobie zdjecia z 85/1.8D i ma sie wrazenie, ze glownie w azji jest ten obiektyw sprzedawany

Zastanawia mnie straszny bokeh na tym zdjeciu (dlaczego? - zbyt malo otwarta przyslona??)

Rowniez tutaj srednio to wyglada, ale w tym wypadku zdjecie jest pod swiatlo.

Oba zdjecia z 85/1.8D.
    Z tego co pamiętam (kiedyś widziałem porównanie bokeh obu 85ek), im >1.8 tym ten bokeh taki bardziej brzydki się robi. W 85/1.4 lepiej jest z tym.
    ...a ja się nie boję, zawsze robię swoje

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów