Ostro jest, to trzeba przyznać. Ale AC wyłazi strasznie. Na powyższym zdjęciu nawet po przeskalowaniu do 1280 na długim boku widac wyraźnie - bluzeczka po prawej stronie zdjęcia.
85/1.8 miał gorzej???
Szukaj
Ostro jest, to trzeba przyznać. Ale AC wyłazi strasznie. Na powyższym zdjęciu nawet po przeskalowaniu do 1280 na długim boku widac wyraźnie - bluzeczka po prawej stronie zdjęcia.
85/1.8 miał gorzej???
Mozesz powiedziec cos wiecej o kryteriach wyboru... za i przeciw jednego i drugiego... dlaczego jednak 85/1.4? Kilka osob ma 85/1.4, ale jeszcze nikt nie pisal o 105/2.0DC... please... mam nadzieje, ze sam kiedys "popelnie" taki zakupZamieszczone przez Sławek
Pozdr
FunBoy
niezupełnie, dopalone jest z przodu lampą, a to zupełnie zmienia sprawę. Proszę znaleźć klatkę, gdzie światło wpada w obiektyw bo osłona nie wystarczyła. Wtedy się dzieje....
Niestety nie mam przykładu i nie wiem gdzie to znaleźć. Ja to przećwiczyłem na analogu parę lat temu i nie mam tych zdjęć bo jako wadliwe zostały wyrzucone.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Zamieszczone przez Robert W
Jezeli to porownanie jest wiarygodne to wybor jest oczywisty, tylko te 1000$.
jest podobny wątek o portretówkach (tych samych)
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=17660
i są tam przykłady
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
No wlasnie tak sie zastanawiam nad tym systemem DC - czy on rzeczywiscie jest uzyteczny... a nie tylko taki gadżeciarski... Gdzies na forum byly podane linki do opisu (testow) tej technologii i jakos takie to... nijakie... (ale ja sie nie znamZamieszczone przez Sławek
)
No i jak piszesz - 105mm na cropie bedzie juz troche duzo... a 1.4 swiatlo przy 85 daje GO wielkosci kalki technicznejNo i te zdjecia pod swiatlo...
Ciekawe jak sie 105 zachowuje w tej kwestii.
Witam serdecznie,Zamieszczone przez FunBoy
szkiełko rzeczywiście jest imho świetne [platyka, ostrość, bokeh] i do portretu jak najbardziej używalne...
Z jednym zastrzeżeniem:
Jeśli większość postaci zamierzasz fotografować w ruchu, zastanów się przed zakupem. Ustawianie ostrości trwa wieki - problemem nie tyle może się okazać przesunięcie obiektu co wyjście modela poza kadr![]()
A tak poważnie, polecam to szkiełko do portretu, ... a zdjęcia Juniora popełniam w trybie MF.
Pozdrawiam, Adam.
F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF
Juniora jeszcze nie posiadam... zatem szybkosc "portretowki" nie jest kluczowym elementemZamieszczone przez zgredek
Zreszta czytalem wczesniej opinie o "szybkosci" tego zooma, zatem "widzialy galy co braly"
Przez swieta popelnilem pierwsza sesje nowym szklem, takze teraz tylko lab musze odwiedzic
Gratuluje "uzdolnien manualnych" - ja pol roku temu kupilem sobie manuala... i moje reczne ostrzenie trwa wiecznoscZamieszczone przez zgredek
![]()
Pozdr
FunBoy
Przegladam sobie zdjecia z 85/1.8D i ma sie wrazenie, ze glownie w azji jest ten obiektyw sprzedawanyZamieszczone przez Sławek
Zastanawia mnie straszny bokeh na tym zdjeciu (dlaczego? - zbyt malo otwarta przyslona??)
Rowniez tutaj srednio to wyglada, ale w tym wypadku zdjecie jest pod swiatlo.
Oba zdjecia z 85/1.8D.
Z tego co pamiętam (kiedyś widziałem porównanie bokeh obu 85ek), im >1.8 tym ten bokeh taki bardziej brzydki się robi. W 85/1.4 lepiej jest z tym.Zamieszczone przez FunBoy
...a ja się nie boję, zawsze robię swoje
Skontaktuj się z nami