Cytat Zamieszczone przez kaszpir Zobacz posta
Kiedy ambicje rosną to wymienia się body
Po co body? wazniejsze jest szklo jak sie nie jest profesjonalista.

Przed zakupem lustrzanki najpierw należy przemyśleć jakie obiektywy nas interesują (i czy wogóle poza KITem) nas coś interesuje i wtedy decydować się na lustrzankę jakiegoś producenta i dany model.
Zartujesz najpierw trzeba wybrac producenta rozwazajac jego zalety i wady, koszty rozbudowy itp.
skad bedziesz wiedzial czy ci kit wystarczy skoro dopiero kupujesz i dobrze nie znasz jego mozliwosci.
dopiero pozniej dochodzisz do wnioskow ze tego sie nie da zrobic tu zaciemno itp. a nikkor AF-S 17-55/2.8 to prawie 5k o tele z AF-S nie wspomnam nawet

Raczej osoba która kupuje D40 czy też D50 nie kupi jakiś drogich szkieł , a raczej będzie używała tanich szkieł ...
Garstka ludzi być może kupi drogie szkła do tych aparatów , ale zapewne szybciej kupi takie szkła do D200 lub minimum do D80 ...
Skad wiesz.Drogie szkla? bez srubokreta szkla sa niektore znakomite pomimo swych lat i koszuja niewiele i w BDB stanie mozna czasem kupic.

Dlatego teraz zanim kupiłem sobie lustrzankę przemyślałem czego potrzebuję i jakie obiektywy mnie interesują.
Kupiłem D40 bo stwierdziłem że żadne silniczki i inne pierdoły nie są mi potrzebne bo i tak będe miał KITA i jedyne co dokupiłem to obiektyw Nikona 55-200VR ...
Kupując D70s lub D50 nic bym nie zyskał a co najwyżej wydał bym więcej pieniędzy i co najgorsze nie wiadomo w imię "czego" ???
To Twoj przypadek ale ktos inny moze jednak chce rozwinac skrzydla a teraz chce kupic na poczatek zeby sie zaznajomic.

Dlatego jak słysze o tej "przyszłości' i "lepszości" to śmiech mnie ogarnia ...
A niech Cie ogarnia nie chcesz miec pozniej innych mozliwosci poza wymiana wszyskiego twoja sprawa ale ktos moze chciec i zamiast tak jak ty np mowisz wymienic body na inne za 3k lub lepiej kupi srubokreta powiedzmy 80-200/2.8 i starczy mu jeszcze na powiedmy T17-50/2.8

Miałbym aparat z większymi szumami , ze starszą elektroniką , gorszą jakością obrazu, większy i cięższy gabarytowo , z gorszym i mniejszym wyświetlaczem , do tej zmiany musiałbym jeszcze dopłacić a jedynym plusem tego byłby ... silniczek który nie jest mi potrzebny ...
Wiekszymi szumami? gorsza jakoscia obrazu? czy ty wiesz co wogole piszesz?

dodaj jeszcze wiecej pol Af i inne.
Twoj d40 to nic innego jak D50 po okrojeniu z funkcji, liftingu i dodaniu pl menu

Dlatego wkurzają mnie opinie "pseudo" fachowców , którzy nigdy nie mieli D40 / D40x w rękach i uważają że ten aparat jest beee , a jedynym słusznym wyborem jest aparat taki jaki on posiada czyli D50 lub D70s ...
D40 i D40x jest przeznaczony dla ludzi którzy będą używali głównie KITa i co najwyżej jeden dodatkowy obiektyw TELE ...
on nie jest bee ja tak powiedzialem?

Ale niestety niektórzy tego nie moga zrozumieć ...
to chyba ty nie rozumiesz wiec nie doradzaj nikomu jak sie nie znasz

PS. Zakup starego używanego Nikon D70 to wedug mnie wogóle nieporozumienie ...
Jeśli już brać to tylko D70s ....
Skoro sie sugerujesz wielkoscia wyswietlacza kup se kompakt z 3.5 calowym.
bo roznic miedzy odnowieniem miedzy d70 a d70s praktycznie nie ma